Kannabisz Európában: 7 ok arra, hogy optimistának legyünk 2024-ben

Megkérdeztük az európai kannabiszágazat szakértőit ​​a 2024-re vonatkozó előrejelzéseikről. A főbb szabályozási módosításoktól az orvosi kannabisz terén elért fejleményekig és a vélemények fokozatos változásáig bőven van ok optimistának lenni az előttünk álló évben.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2024/01/05/cannabis-in-europe-7-reasons-to-be-optimistic-for-2024/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Néhány szakértő segítségével összeszedtük az előrejelzéseket és az okokat, melyek alapján reménykedhetünk a 2024-es kannabiszreformban.

1. Európa már szilárdan a reform útján halad

Bár úgy tűnhet, hogy Európában lassú a haladás, 2023-ban folyamatosan nőtt az orvosi ​​kannabiszhoz jutó betegek száma, miközben számos ország megtette az első lépéseket a felnőttkori használat legalizálása felé.

„Az elmúlt években az EU jelentős előrelépést tett a kannabisz legalizálása terén” – mondja Lance Lambert, az európai és észak-amerikai piacokra szakosodott kannabisz témájú újságíró és tanácsadó.

„Több ország, köztük Svájc, Németország, Portugália és a Csehország is létrehozott orvosi kannabisz programokat. Más országokban, köztük Franciaországban és Írországban kísérleti projektek zajlanak. De a legújabb hullám, amely a legnagyobb figyelmet kapja, az a felnőttkori használatra vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatos előrelépés volt.”

A kannabiszreformtörvény 2022 elején történt bevezetésével Málta lett az EU első országa, amely ezt megtette. A lassú indulás ellenére mára öt non-profit szociális klub kapott engedélyt működésre, 2024-ben pedig továbbiak várhatók.

Tavaly Luxemburg legalizálta legfeljebb négy növény személyes birtoklását és otthoni termesztését, a reform kétlépcsős megközelítésének első szakaszaként.

Eközben Svájcban és Hollandiában kísérleti programok zajlottak, amelyek a következő évben várhatóan bővülni fognak. És természetesen minden szem Németországra szegeződik, miközben 2024 elején a törvénytervezetről szóló szavazásra várunk.

Ahogy Jamie Pearson, a New Holland Group elnöke mondja: „A kannabiszvonat elhagyta az állomást.”

„A svájci és holland kísérleti programok, amelyek egy nagyon okos megoldás az EU és az ENSZ politikája körül, bővülni fognak, és kedvező számokat fognak felmutatni a törvényhozók színlelt meglepetésére” – jósolja.

És bár Lambert 2026-ig nem lát előre„valódi változást”, hozzáteszi: „Bár folyamatos előrelépést látok az elfogadás és a legalizálás terén, az igazi fordulópont az lesz, amikor Németország átkapcsolja a kapcsolót a rekreációs felhasználásra. Ez érinteni fogja az országokat Finnországtól Spanyolországig, és mindenhol a kettő között. Addig az a néhány EU-tag, amely kitartott, valószínűleg az orvosi használat legalizálásával lép előbbre. „Mivel az EU lakossága 448 millió, a felnőttkori használat széles körű legalizálása igazi vízválasztó pillanat lesz mind Európa, mind a globális piac számára.”

A kannabisz virágzat bekerül az Európai Gyógyszerkönyvbe

2. Németország egyengetheti az utat a további EU-reform előtt

Némi óvatosság ellenére a helyi források „rendkívül magabiztosak” abban, hogy a német parlamant januárban vagy februárban elfogadja kannabiszreformról szóló törvénytervezetet, és a szakaszos megközelítés első pillére 2024. április 1-jén lép hatályba.

A törvény értelmében a kannabisz kikerül a kábítószertörvényből, helyette a kannabisztörvény szabályozza. Az első pillér pedig lehetővé teszi a kannabisz korlátozott mennyiségű személyes használatát, az otthoni termesztést és egy non-profit szociális klubmodell létrehozását. A második pillér szerint bizonyos körzetekben és államokban legális kereskedelmi ellátási láncokat vezetnek be, amelyeket öt évig tudományosan ellenőriznek, bár még nem tudni, hogy ezt mikor fogják bevezetni.

Sokan úgy gondolják, hogy Németország az EU-n belüli nagy erőműként megalapozhatja az európai szintű kannabiszreform bevezetését.

Olivia Ewenike, a kannabisziparra szakosodott német ügyvéd és a Lito Law Academy társalapítója így nyilatkozott: „Eddig az EU elviselte, hogy egyes tagállamokban nem emelnek vádat a kannabiszhasználat ellen. Ha Németország ténylegesen legalizálná a kannabiszt a jelenleg tervezett mértékben, ez lenne az EU eddigi legmesszebbmenő lépése. A Bizottság bejelentette, hogy a terveket alaposan megvizsgálják. Szerintem néhány európai ország kivárja, hogy Németország legalizálja-e a kannabiszt az EU megrovása nélkül.”

Frederike Fäscher, a berlini székhelyű PIVOT Regulatory tanácsadója megismétli ezt, és kifejti: „Hatása nagy lesz. Bár a nemzeti keretek mindig eltérőek, közös probléma van közöttük, amely mindenekelőtt az ENSZ kábítószerekről szóló egységes egyezményének tagja – amely megtiltja a kannabisz felnőttek számára történő kereskedelmi értékesítését –, másrészt a schengeni egyezmény. Megállapodás, amely az Európai Unió elsődleges jogi nyelvének része, amely ezt lefordítja, így ennek megkerülése nagyon nehéz.

„Azt mondják, legalább hét országra lenne szükség ahhoz, hogy meggyőzzék az EU-t a megállapodás ezen részének eltörléséről vagy a megkerüléséről – és tudunk néhány olyanról, ahol már nyitottak kezdeményezésekre.”

A francia kórházakban bevezetik az orvosi kannabisz használatát

3. Az orvosi kannabisz szélesebb körű elfogadása

Ha elfogadják, a német kannabisztörvény bevezetése még egyértelműbb különbséget tesz majd az orvosi és a rekreációs kannabisz között. Az orvosi kannabisz a továbbiakban nem lesz kábítószer, és nem lesz szükség speciális kábítószer-receptre.

Einwenke elmagyarázza: „Alapvető változás, hogy már nincs szükség speciális kábítószer-receptre, és már elegendő egy normál orvosi recept. Feltételezhető tehát, hogy sokkal több orvosnak lesz önbizalma, hogy kannabiszt írjon fel gyógyszerként. Ez is leegyszerűsíti a folyamatot. Továbbra is érvényben marad a vényköteles és az a tény, hogy csak a gyógyszertárak jogosultak kannabisz kiadására. Sok bürokratikus követelmény azonban már nem lesz érvényben.”

Remélhetőleg ez nemcsak a megbélyegzés csökkentését és a felírásba vetett bizalom növelését segíti elő, hanem az orvosi kannabisz előállítását és forgalmazását is megkönnyíti.

„Eddig az orvosi kannabiszgyártó cégeknek nyilvános pályázaton kellett részt venniük, és csak korlátozott mennyiségben termesztettek. Ezentúl a vállalatok önállóan igényelhetnek gyártási engedélyt, és maguk is forgalmazhatják a kannabiszt” – folytatja Einwenke.

„Ez az orvosi kannabisz fajtáinak és típusainak nagyobb változatosságához, valamint a kannabiszt használó betegek jobb ellátásához vezet.”

Üzleti szempontból Fäscher hozzáteszi, hogy minden olyan cégnek, amely Németországot figyeli, az orvosi felhasználásra kell összpontosítania, nem pedig a felnőttkori használatra.

„A kannabiszklubok remek és szórakoztató helyek lesznek, és lesz mód kereskedelmi forgalomba helyezni őket, de nem úgy, ahogy a kereskedelmi piac működik, ha a termékek sokféleségéről, a minőségbiztosításról vagy a vertikálisan integrált ellátási láncokról van szó – ez még messze van a jövőben” – mondja.

„Azoknak, akik pénzt akarnak keresni Németországban, a dolgok orvosi oldalára kell összpontosítaniuk.”

Az ukrán parlament jóváhagyta az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot és elküldik Zelenszkijnek

4. Az Egyesült Államok a szövetségi reform felé halad, aminek globális hatása lehet

A tengeren túl a lehetséges szabályozási változásoknak jelentős globális hatásai is lehetnek. Egyesek azt jósolják, hogy 2024 lehet az az év, amikor az Egyesült Államok szövetségi szinten legalizálja a kannabiszt, aminek kétségtelenül visszaütő hatása lesz az EU-ban.

„Úgy gondolom, hogy 2024-ben az Egyesült Államok és Németország is átütemezi a kannabiszt” – mondja Michael Sassano, a SOMAI Pharmaceuticals vezérigazgatója.

„Ez a két esemény globális futótüzet fog okozni minden EU-s országban, átértékelve és megnyitva a kannabisz használatát.”

Tavaly az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma (HHS) azt javasolta, hogy a kannabiszt sorolják át az I. listáról a III. listára a Controlled Substances Act (CSA) értelmében.

Ez 10 hónappal azután történt, hogy Joe Biden elnök bejelentette, hogy felszólítja a szövetségi ügynökségeket, hogy vizsgálják felül a kannabisz besorolását, valamint azt a szándékát, hogy több ezer birtoklással kapcsolatos bűncselekmény miatt elítéltnek ad elnöki kegyelmet.

Decemberben Biden kiáltványt adott ki, amely kiterjesztette kegyelmi kezdeményezését azokra is, akik szövetségi kannabiszbirtoklás miatt ítéltek el.

Az Egyesült Államok Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (DEA) most megerősítette, hogy felülvizsgálja a kannabisz átsorolását.

Az európai orvosi kannabisz ipar várhatóan 550 millió eurós árbevételt ér el 2023 végéig

5. Az új technológia és a mesterséges intelligencia javítani fogja a betegek ellátását

Az egészségügyi technológia gyors fejlődésével 2024-ben jelentős változások következhetnek be a kannabisz gyógyszerek felírásában.

Számos új platform és eszköz áll fejlesztés alatt, amelyek célja, hogy a betegek és a felíró orvosok szerepét erősítsék a kannabisszal végzett gyógykezelésék során.

„Optimista vagyok afelől, hogy a mesterséges intelligencia és a precíziós orvoslás fejlett technológiája bekerül az Egyesült Királyságba és az EU-ba az államokban lévő kapcsolataimon keresztül” – mondja Heidi Whitman, olyan csoportok támogatója, mint a We Decode és a Genetica Flora AI.

„Lehetővé téve a betegeknek és a fogyasztóknak, hogy irányítsák kannabisz használatukat, a gyógyszert felírók tudományos visszajelzéseket kaphassanak a receptek felírásába vetett bizalom érdekében, a kiskereskedők/ambulanciák/klinikák pedig jobban megérthessék, milyen termékeket kell raktározni, és jobb konzisztenciát biztosítani az embereknek és a klinikáknak/ambulanciáknak nemzetközivé alakító csoportoktól származó adatokon keresztül. Jobb egészség a jobb adatok révén.”

Angliában egy beteg megkapta az első egészségbiztosítási visszatérítést kannabisz virágzatra

6. Az orvosi ​​és wellness célú kannabisz fokozatosan elfogadottabbá válik az Egyesült Királyságban

Lassan, de biztosan az orvosi kannabisznak egyre elfogadottabbá kell válnia a társadalomban az év folyamán, egyre több orvosi ​​és wellness-központú fogyasztási hely létesül.

Jay-Paul Jones tavaly év végén nyitotta meg Wales első orvosi kannabisz fogyasztó társalgóját, a rendőrség és a helyi hatóságok támogatásával. Hasonló projektek az Egyesült Királyságban másutt is sikereket értek el, és néhányuk felkeltette a média figyelmét, például Észak-Írországban.

Sam Cannon nemrégiben társalapítója a Good Vibes nevű közösségi szervezetnek, amely adaptogén wellness kávézókat és rendelőket kínál.

„Úgy gondolom, hogy 2024-ben sokkal több olyan helyszín lesz, mint például a Good Vibes az Egyesült Királyság főutcáján, amely kielégíti a betegek és a fogyasztók igényeit” – mondja.

„Ez viszont felhívja a figyelmet az orvosi ​​kannabiszra, a gombákra, valamint az egészségre és a jólétre, a betegeket az illegális piacról a legális piacra irányítja, miközben pozitív hatással lesz a közösségre és a környezetre.”

Noha az Egyesült Királyságban még mindig van néhány jelentős szabályozási akadály, amelyet le kell küzdeni az orvosi kannabiszhoz való széles körű hozzáférés előtt, az iparág továbbra is arra fogja ösztönözni a döntéshozókat, hogy javítsák a helyzetet, mondja Mike Morgan-Giles, a Cannabis Industry Council vezérigazgatója.

„Az Egyesült Királyság kannabiszágazata továbbra is nagyrészt inkoherens szabályozási és szakpolitikai kerettel néz szembe, ami számos kihívás elé állítja a betegeket és az egészségügyi ellátási láncot” – kommentálja.

„A társadalom egyes elemeinek alaptalan megbélyegzése ellenére a vényköteles betegek száma tovább növekszik. Továbbra is létfontosságú az oktatás és a hatóságokkal való együttműködés javítása a kannabisz orvosi rendelvényeivel kapcsolatban.

„A betegek további támogatása érdekében látnunk kell, hogy az Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) növelje a kannabisz magánreceptek költségeit, és kialakítani az engedély nélküli kannabisz alapú gyógyászati felhasználásra szánt termékekhez szükséges receptek átvételét az NHS-e n keresztül.”

Idén néhány jelentősebb klinikai vizsgálat is megkezdődik, hogy elősegítsék az ezt alátámasztó bizonyítékbázis felépítését.

Melissa Sturgess, az Ananda Developments vezérigazgatója, amely az NHS által finanszírozott, randomizált kontrollvizsgálatot folytat a CBD-domináns kannabisz és az endometriózis vonatkozásában, ezt jósolja:

„2024 lesz az az év, amikor az Egyesült Királyságban a kannabisz alapú gyógyszerek elmozdulását láthatjuk. Hasonló gondolkodású emberekből álló határozott csoportunk van a betegek képviseletében, az orvosi kannabisz felírásában és a klinikai vizsgálatokban, akik nem nyugszanak, amíg nem látjuk, hogy ezek a kannabinoid gyógyszerek elérhetőek minden olyan beteg számára, akinek szüksége van rájuk.”

Észak-Írország első legális vape-szalonja orvosi kannabiszt használók számára

7. A kannabisz szélesebb körben elismert lesz a Környezeti, Társadalmi és Irányítási (ESG) kritériumoknak való megfelelőseg miatt

A kannabisziparban dolgozók jól ismerik a kannabisz előnyeit terményként – nemcsak az emberek, hanem a bolygó egészsége szempontjából is.

A kannabisz kétszer annyi CO2-t nyel el, mint a fák, javítja a talaj minőségét, és fenntartható anyaggá alakítható mind az építőipar, mind a szövetek számára, valamint alternatíva az energiatermeléshez. Vajon 2024 lesz az az év, amikor ezt nagyobb mértékben is elismerik?

Sam Cannon, a CIC Environmental, Social and Governance (ESG) alcsoportjának társelnöke így gondolja.

„Az ESG általánossá válik, és a kannabisz-ipart olyan eszközként fogják elismerni, amely számos egészségügyi és környezeti probléma megoldásában segít” – jósolja Cannon, aki egy olyan jelentés társszerzője volt 2023 végén, amely kiemeli a kibővített orvosi kannabiszpiac ESG előnyeit.

„Nehéz túlbecsülni a kannabiszt illegálisan termesztő és árusító szervezett bűnözők által okozott társadalmi és környezeti károkat.”

„A legális piac kiterjesztése a jobb hozzáférés révén képes visszaszorítani a szervezett bűnözést és az összes kapcsolódó kárt, például az embercsempészetet és a környezeti károkat.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Több mint 30 000 tanulmányt publikáltak a kannabiszról az elmúlt évtizedben

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2024/01/05/cannabis-in-europe-7-reasons-to-be-optimistic-for-2024/