Az orvosi kannabisz fellendülése Németországban: 70 000 új beteg április 1. óta

A CanG törvény egyértelműen forradalmasította az orvosi kannabisz piacát Németországban, és új lehetőségeket nyitott a betegek számára.

Bár a törvény eredeti keretei nem valósultak meg maradéktalanul, bevezetése jelentősen hozzájárult a bürokratikus akadályok csökkentéséhez, ami az orvosi kannabiszt használó betegek számának növekedéséhez vezet.

Egy hónap telt el Németországban a legalizációs törvény (The Cannabis Act – CanG) hatályba lépése óta, amely forradalmasította a kannabisz fogyasztásának és birtoklásának szemléletét, és új, korlátozó szabályok közé szorította. Bár ezt a lépést lelkesedéssel fogadták az európai kannabiszreformok támogatói, nem volt csalódásmentes.

A törvényjavaslat eredeti céljai, vagyis a felnőtteknek szánt kannabisz kereskedelmi piacának létrehozása a jogalkotási folyamat során visszavonásra került. Mindazonáltal a dereguláció új távlatokat nyitott az orvosi és rekreációs kannabisz piacán.

A szabályozás változásai és az orvosi kannabiszt használó betegekre gyakorolt hatás

A CanG törvényjavaslat kulcsfontosságú szempontja a kannabisz eltávolítása a kábítószerek listájáról. Ez a változás jelentősen leegyszerűsítette az orvosi kannabisz felírásának folyamatát, így hasonlóvá vált más vényköteles gyógyszerek, például ibuprofének és antidepresszánsok felírásához.

A törvény bevezetése előtt az orvosoknak számos bürokratikus akadállyal kellett megküzdeniük az ellátási lánc minden szakaszában, ami mára a minimumra csökkent.

Jelenleg az orvosi kannabiszhoz való hozzáféréshez a betegeknek csak egy rövid kezdeti konzultáción kell részt venniük, amely után „receptet” kaphatnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy kannabiszt vásároljanak a helyi rendelőjükben.

Azonban senkinek sem kell személyesen elmennie a háziorvosához, hogy kannabiszreceptet kapjon. A megfelelő weboldalakon a betegek néhány kattintással orvosi kannabiszreceptet kaphatnak anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulniuk.

Az online kérdőív kitöltésekor egyszerűen a megfelelő témára kell kattintani és a receptet e-mailben küldik el. A betegek körülbelül 400 fajta kannabiszvirág közül válogathatnak speciális, csomagküldő gyógyszertárakban, és akár futárral történő házhozszállítást is kérhetnek.

Lengyelország: Hamarosan 12 új orvosi kannabisz termék kerül forgalomba a gyógyszertárakban

A távorvoslás fellendülése és a kannabisz elérhetősége

Április 1-jétől, a kannabisz átsorolása után számos cég kezdett online konzultációba, amely akár 10 per alatt is elvégezhető, és a felírt gyógyszereket a beteg otthonába vagy egy kiválasztott gyógyszertárba szállítják.

Az ilyen változások a betegek számának meredek növekedéséhez vezettek – Finn Age Hänsel, a Sanity Group ügyvezető igazgatója szerint április eleje óta 70 000 új beteg jelent meg.

A megnövekedett kereslet új kihívások elé állítja a patikákat és a gyógyszergyártókat. David Henn, a Cannamedical Pharma vezérigazgatója megjegyezte, hogy az olyan cégek, mint az Algea Care, körülbelül 100 000 beteget szolgáltak ki a kannabisz átsorolásának első két hetében.

Az olyan gyógyszer-nagykereskedők dinamikus reakciója, mint a Krieger és Otto Geilenkirchen, amelyek néhány órán belül lehetővé teszik a termékek gyógyszertárakba történő szállítását, válasz a növekvő keresletre.

A magánreceptek piaca és jövője

Az új orvosi kannabiszt használó betegek túlnyomó többsége úgy dönt, hogy saját zsebéből fedezi a kezelés költségeit, ami bizonyítja a telemedicina vonzerejét a hagyományos feketepiachoz képest.

Alex Khourdaji, a Prohibition Partners vezető elemzője rámutat, hogy az orvosi kannabiszhoz való könnyű hozzáférés Németországban most hasonló ahhoz, amit Kaliforniában tapasztaltak, ahol a rekreációs felhasználók legálisan juthatnak kannabiszhoz orvosi úton.

A CanG törvény egyértelműen forradalmasította az orvosi kannabisz piacát Németországban, és új lehetőségeket nyitott a betegek és a piac számára. Bár a törvény eredeti céljai nem valósultak meg maradéktalanul, bevezetése jelentősen hozzájárult a bürokratikus akadályok csökkentéséhez, ami az orvosi kannabiszt használó betegek számának növekedéséhez vezetett.

A magánrecept-piac fejlődése azt mutatja, hogy ezek a változások hosszú távú hatással lehetnek mind a betegekre, mind az egészségügyi szektor egészére.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Írország első kannabisz klinikája négy évvel az orvosi program elindítása után nyílik meg

Forrás:
https://born2invest.com/articles/medical-cannabis-germany-new-patients/