Terpén profil: Mircén

MyrceneTerpének világa: Mircén (ß-mircén)

A mircén egy monoterpén, a legkisebb a terpének közül, nagyon magas koncentrációban található meg a bazsalikomban, a komlóban, a mangóban, a citromfűben és a kannabiszban. A mircénre jellemző, hogy földszerű, gyümölcsös-szegfűszeg illatú, de nagyon csípős lehet nagyobb koncentrációban, mint az erősen komlós sörök.

Nem meglepő, hogy a komló és a kannabisz unokatestvérek, mindkettő a Cannabaceae családba tartozik. A mircén nevét a Braziliában fellelhető Myrcia sphaerocarpa nevű gyógyászati cserjéről kapta, amely nagyon nagy mennyiségű myrcént tartalmaz és amelyet már évszázadok óta orvosságként használnak cukorbetegségre, vérhasra, hasmenésre és magas vérnyomásra. Egy Svájcban végzett 1997-es tanulmányban különböző kannabisz törzsekben 16 terpént elemeztek és megállapították, hogy a mircén található meg a legnagyobb mennyiségben azok közül amiket elemeztek, (amelyek közt volt még pinén, limonén, carén, humulén, bergamotén, terpinolén, és kariofillén). Egyes törzsekben a mircén-tartalom több, mint a fele lehet a teljes terpén-tartalomnak.

A mircén elengedhetetlen más terpének kialakulásához és szinergizálja az egyéb terpének antibiotikus poteciálját. Az egyik ok amiért a mircén olyan gyakran található meg a kannabiszban az az, hogy kimutatták, hogy megváltoztatja a sejtmembránok permeabilitását, ezzel a kannabinoidok nagyobb felszívódását teszik lehetővé az agyban. A mircén ezen hatása már az 1970-es évek óta ismert és régen megszülte a pletykát, miszerint ha a kannabisz szívása előtt megeszünk egy érett mangót, akkor jobban betépünk. A legutóbbi információk szerint, amit a Steep Hill Labs tett közzé, ami egy nagy kannabisz vizsgáló laboratórium a kaliforniai Bay Area-ban, a legtöbb ember aki megeszik egy friss mangót 45 perccel a kannabisz szívás előtt, ezzel megnöveli a kannabisz hatását. Dr. Kymron de Cesare a Steep Hilltől híve annak, amit ő “átfedés szinergiának” hív a mircén és más terpének között a különböző kannabinoidokkal, mint például, azt ahogy a mircén hatékonyabbá teszi a THC-t.

Steep Hill Labs laboratóriuma szerint azok a kannabisz minták amikben 0.5%-nál nagyobb több a mircén indikák, amikben ennél kevesebb pedig sativák. A mircén egyik fő alkotóeleme a mentolnak és a citromfűnek, és vitathatatlanul a legtöbbet idézett terpén. A mircénnek számos terápiás hatásai vannak, többek között ellazítja az izmokat és csillapítja a fájdalmat. Ezekívül antidepresszáns és gyulladáscsökkentő. Egy másik terpénhez, a limonénhez hasonlóan, a mircén hatással van a sejtmembránok permeabilitására, ami azt jelenti, hogy szabályozza más terpének és kannabinoidok hatását, növelve vagy pufferálva azokat (nagyon hasonló ahhoz, ahogy CBD modulálja a THC hatásosságát).

A mircén rendelkezik még antimikrobiális, antiszeptikus, antioxidáns és anti-karcinogén hatással. Mivel segíti más kannabinoidok és terpének a sejtmembránon való átjutását, lehetővé teszi, hogy több THC érje el az agysejteket, így növelve a kannabisz hatékonyságát. Ez a tökéletes példája a társas hatásnak, amelyben a terpének és kannabinoidok összedolgoznak, szinergikusan növelik az egyes terápiás hatásokat, amit egyetlen kannabinoiddal vagy terpénnel nem lehetne elérni.

Erről a nagyon hatásos terpénről azt is kimutatták, hogy lassítja a baktériumok növekedését, gátolja a sejtek mutációját (az egyik szerepe a rák elleni küzdelemben), elnyomja az izomgörcsöket (így hatékony eszköz az epilepszia és a disztónia elleni küzdelemben), és még a pszichózistól szenvedők számára is hasznos, mivel nyugtató hatású.

Gyógyászati alkalmazásai

Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat – a THC-val és a CBD-vel szinergiában.

Antibakteriális – Elpusztítja a baktériumokat.

Antidiabetikus – Segít a cukorbetegség hatásainak enyhítében.

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testben – a THCA-val és a CBD-vel szinergiában.

Inszomnia ellenes/Altató hatású – Segíti az alvást – a THC-val szinergiában.

Antiproliferatív/Antimutagén – Gátolja a sejtek mutációját, beleértve a rákos sejteket – a CBD-vel és a CBG-vel szinergiában.

Antipszichotikus – Nyugtató hatása enyhíti a pszichózis tüneteit – a CBD-vel és a linaloollal szinergiában.

Görcsoldó – Elnyomja az izomgörcsöket – a THC-val, a THCA-val és a CBD-vel szinergiában.

Tanulmányok

Diabétesz: A Jordániai Egyetem volt az első kutató egyetem, ami megvizsgálta a mircén népi orvosságként való használatát cukorbetegségre. Ez a 2007-es tanulmány meggyőzően kimutatta, hogy a mircén és egy másik terpén, a tujon, egyaránt szerepet játszanak a cukorbetegség enyhítésében. Ez egy bevezető tanulmány volt, amit egereken végeztek és további kutatásokat igényel, hogy jobban megértsük a hatásmechanizmusokat.

Fájdalomcsillapító: A mircén rendelkezik azzal a különleges képességgel, hogy ösztönzi az endogén opiátok kibocsátását a szervezetben, amely lehetővé teszi a fájdalom csökkenését külső opiát tabletták szüksége nélkül. A mircén fájdalomcsillapító hatása már az 1990-es évek óta ismert, amikor egy pár vizsgálat igazolta a terpén fájdalomcsillapító erejét. Lorenzetti és munkatársai (1991) azt találták, hogy a mircén elég ígéretesnek bizonyulhat ahhoz, hogy egy új aszpirin-szerű gyógyszerek osztályává váljon, amelyek egy teljesen eltérő csatornát használnak a szervezetben. Egy 2008-as tanulmány ismét megvizsgálta és megerősítette a mircén fájdalomcsillapító hatását, de nem sokat tett, hogy bővítse tudásunkat.

Nyugtató hatású: Egy 2002-es tanulmányban a mircénről kimutatták, hogy barbiturát-szerű nyugtató hatást fejt ki egerekben nagyon nagy adagokba. Azt is kimutatták, hogy ezek a hatások fokozottá váltak ha citrál, más terpének egy keveréke, is jelen volt. Lorenzetti és munkatársai (1991) erős szedatív hatásokat is kimutattak.

Nem antidepresszív vagy szorongás ellenes: Da Silva és munkatársai (1990) a mircén idegredszer videlkedési hatásait kutatta egerekben. Azt találták, hogy annak ellenére, hogy erős fájdalomcsillapító és nyugtató hatású, nem volt csökkentő hatása a szorongásra, a depresszióra vagy a pszichózisra. Ez a Növényi Orvostudomány Folyóiratban (Journal of Phytomedicine) megjelent 2002-ben megjelent tanulmány azt találta, hogy a mircén valójában nagy dózisban növeli a szorongást, ahelyett, hogy csökkentené azt.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A terpének és a kannabinoidok fokozzák egymás terápiás hatásait