Terpén profil: Borneol

Terpének világa: Borneol

A borneol természetes borneolként is ismert, korábban pedig Borneói kámfor néven. A leírások szerint a borneolnak mentás, fűszeres, hűsítő vagy gyógynövényes illata van, és magas koncentrációban megtalálható a kámfor-, rozmaring- és mentanövényekben.

A borneol egy biciklusos monoterpén, vagyis két izoprén gyűrű alkotja, ezáltal nagyobb, mint a monoterpének, például limonén, viszont kisebb a szeszkviterpéneknél, mint például a kariofillén.

A tradícionális kínai orvoslás már legalább a Compendium of Materia Medica írása, az 1600-as évek vége óta alkalmazza moxa-terápiában külsőleg vagy szájon át. A nyugati orvostudomány először 1888-ban tesz róla említést, Dr. Ralph Stockman edinburghi egyetemen készített kísérleteiben.

Számos gyógyászati hatása mellett a borneol egy természetes rovarriasztó, így megakadályozva a szúnyogok, bolhák és egyéb rovarok által terjesztett betegségek terjedését. 2014 január 8-án kiadott publikációban kimutatták, hogy a borneol alkalmazásával a Nyugat-nílusi láz és egyéb rovarok által terjedő kórokozók terjedése visszaszorítható.

Gyógyászati alkalmazásai

Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmakat.

Antibakteriális – Elpusztítja a baktériumokat.

Hegesedés(fibrózis)-gátló – Kiegyensúlyozza a szervezet sérülésekre adott reakcióját.

Gombaellenes – Gátolja a gombák növekedését.

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testben.

Antioxidáns – Megakadályozza az oxidáció (szabad gyökök) okozta károkat – a THC-val és a CBD-vel szinergiában.

Tanulmányok

Érzéstelenítő: a legtöbb ember tisztában van a lidokain helyi érzéstelenítő hatásával. Azt viszont kevesen tudják, hogy a borneol erősebb gátló hatást képes gyakorolni a nikotin acetilkolin receptorokra, mint a lidokain, ezáltal erősebb érzéstelenítő hatással bírhat. Az egyetlen, erre irányuló kutatás 2003-ban jelent meg és nagy szükség volna további kutatásokra, amelyek fényt deríthetnek eme újszerű és eddig példa nélküli helyi érzéstelenítési módszerre.

Véralvadásgátló: ez a 2008-as tanulmány azt az tradícionális kínai orvoslás által osztott ősi nézetet vizsgálta, miszerint a borneol csökkenti a szívbetegségek következményeit. Úgy találták, hogy határozott szerepet játszhat a szívbetegségek kezelésében, véralvadásgátló hatása révén.

Egy 2014-es tanulmány a borneol és az Edravone alkalmazását vizsgálva azt találta, hogy ezek együttes véralvadásgátló hatása elég erős ahhoz, hogy patkányokban elzáródásos agyi érinfarktus (ischémiás stroke) alakulhasson ki. A két szer együtt történő alkalmazása felerősíti a borneol véralvadásgátló hatását és más azt a képességét, hogy más gyógyszerek hatását jobban tudja érvényesíteni.

Fibrózis-gátló: a hegesedés során a kötőszöveti sejtek hegszövetet képezve újranövesztik a sérült szöveteket. Általában ez egy hasznos és a gyógyuláshoz szükséges folyamat, de mint minden testi funkció, ez is elsülhet balul. Alapjában véve a kötőszöveti sejtek kissé fokozott túlműködése bőrkinövések keletkezéséhez vezethet, súlyosabb esetben azonban Crohn-betegség, májcirrózis és még sok más betegség kialakulásához vezethet. A kóros sejtburjánzás a jelenlegi tudomásunk szerint több módon hozzájárulhat rák kialakulásához, például jóindulatú daganat formájában.

Eddig úgy tudtuk, hogy a kóros sejtburjánzás egy visszafordíthatatlan folyamat, azonban újabb kutatások megtalálták a módját a visszafordíthatatlan visszafordítására. Egy, a szájnyálkahártya kóros burjánzása kapcsán folyt 2009-es kutatás már kimutatta a borneol jótékony hatását: lassította a kóros sejtosztódást, ezzel felvéve a harcot a rák ellen, még mielőtt az kialakulhatna, valamint kezelve több sejtburjánzás alapú betegséget. Ha eddig félt volna valaki, hogy a borneol csökkenti a szervezet természetes válaszreakcióját, egy 2014 decemberi cikk eloszlatja a kételyt: külsőleg alkalmazva a borneol jelentősen felgyorsítja a sebgyógyulást.

Gyulladáscsökkentő: a fentieken túl a borneol még gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ez a 2014-es tanulmány számos terpén fogíny kóros sejtburjánzásra gyakorolt hatását vette górcső alá és a borneolt figyelemre méltó gyulladáscsökkentőnek találta. Egy másik kutatás tavalyról kimutatta, hogy a borneol nem csak gyulladáscsökkentő, hanem fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Figyelembe véve a borneol hatásait, azaz csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és felgyorsítja a gyógyulást, bármilyen külső sérülés kezelésének természetes kiegészítője lehet.

Rák: a tudomány mai állása szerint a borneol önmagában nem rendelkezik rák ellenes hatással, de azt már tudjuk, hogy két, különböző kezelés hatékonyságát növeli. Ebben a 2013-as kutatásban kimutatták, hogy a borneol növelheti a Selenocystine nevű aminosav rákellenes hatását. A múlt hónapban pedig kimutatták, hogy a kurkumában található bisdemethoxycurcumin (BDCur) hatását növeli. A kutatók szerint a BDCur és borneol együttes “alkalmazása megelőző kemoterápiaként ígéretesnek mutatkozik”.

Hatásnövelő: régóta ismert már a borneol azon tulajdonsága, hogy számos egyéb hatóanyag felszívódását növeli és gyorsítja, ezzel a hatékonyságukat is javítva: az emberi test alapvetően nem képes hasznosítani a gyógyszerek minden cseppjét. A borneol viszont segít a testnek, így több hatóanyag gyorsabban tud felszívódni, tehát összességében kisebb dózisra van szükség a nagyobb hatásfok miatt. Ezen kívül úgy tűnik, hogy a borneol a mircénhez hasonló hatást fejt ki a vér-agy gátra, azaz jelenlétében több hatóanyag jut be az agyba. Valószínűnek látszik, hogy ez a két anyag, a mircén és a borneol birtokolja a Steep Hill Laboratóriumban dolgozó Dr. Kymron de Cesare által “átfedő együttműködésnek” nevezett, vér-agy gátra kifejtett hatást. Egy 2008-as kutatásban a borneolt egy tradícionális gyógyszerrel, gastrodinnel együtt adva kimutatták, hogy segíti a szájon át fogyasztott gyógyszerek célba jutását. A hatóanyagok agyba juttatásának egy pontos módja nanorészecskék alkalmazása, melyet a borneol jelenléte nagy mértékben segít, mutatta ki egy 2013-as tanulmány. Vajon a Borneol segíteni fogja a nanorobotok célba juttatását is, ha egyszer a technológia eljut odáig?

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A terpének és a kannabinoidok fokozzák egymás terápiás hatásait