Béta-Kariofillén: Az étrendi kannabinoid, ami a szintetikusokat felejthetővé teszi

A tudósok sok erőfeszítést fordítottak, hogy megpróbáljanak létrehozni olyan orvosi tulajdonsággal rendelkező kannabinoidokat amik nem okoznak betépést (pszichoaktív hatást). Egy új kutatás arra utal, hogy már létezik egy megoldás és talán a helyi élelmiszerboltban is meg tudod venni.

A kannabinoid amely eltörölheti évtizedek munkáját, a béta-kariofillén (BCP). A BCP megtalálható különböző növények, köztük a rozmaring, a komló, a szegfűszeg és természetesen a kannabisz illóolajaiban. Nagy mennyiségben található meg a fekete borsban is.

Míg BCP-t először 1964-ben szintetizálták, csak 2008-ban történet, hogy egy német és svájci tudósokból álló csoport, amit Andreas Zimmer, PhD és Ildikó Rácz, PhD vezetett a Bonn-i Egyetemen, felfedezte, hogy a BCP egy kannabinoid.

És nem is akármilyen kannabinoid, hanem egy olyan, ami kifejezetten a test CB2 kannabinoid pályáin hat. Másrészt, azokat a pályákat amelyek a kannabisz pszichoaktív hatásáért felelősek, a CB1 receptorokat, nem befolyásolja a BCP. A Nemzeti Tudományos Akadémia Eljárások (Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS) lapjában írva így foglalták össze:

“Jelentjük, hogy a széles körben elterjedt növényi illó β-kariofillén (BCP) szelektíven kötődik a CB2 receptorhoz ,és hogy egy funkcionális CB2 agonista. Meglepő, hogy a BCP gyakori alkotórésze számos fűszer és élelmiszer növény illóolajának és egyik fő összetevője a kannabisznak.”

Érdekes, hogy a tudósok hosszú idő óta próbálnak létrehozni egy működőképes szintetikus kannabinoidot, ami csak a CB2 receptorokat célozza.

Mostmár sok létezik és a kutatások szerint a CB2-szelektív kannabinoidok ígéretesek számos gyulladásos betegség elleni küzdelemben, kezdve az ízületi gyulladástól, a húgyhólyaggyulladáson és a szklerózis multiplexen át, a HIV-fertőzéssel összefüggő dementiáig. És mindezt a kannabisz pszichoaktív hatásai nélkül.

De Dr. Rácz és Dr. Zimmer legújabb tanulmánya, ami 2013-ban jelent meg az Európai Neuropszichofarmakológia (European Neuropsychopharmacology) lapban, azt mutatja, hogy a BCP hasonló gyulladáscsökkentő hatást mutat. Bár a tanulmányt csak egereken végezték el, azt találták, hogy a szájon át adagolt BCP hatékonyabb volt, mint a szintetikus CB2 kannabinoid, a JWH-133 injekciója.

Ez, megjegyzik, arra utal, hogy a BCP valóban felsőbbrendű gyógyszer, mint szintetikus kannabinoidok. Arról nem is beszélve, hogy széles körben elérhető, mint élelmiszer.

“Valószínű, hogy a BCP gyakori növényi, természetes termékek csoportjába tartozik amiknek potenciálisan jelentős hatása van az emberi egészségre. Ennek a kannabinoidnak a zöldség ételekkel szájon át történő bevitele előnyösebb lehet a napi rutin klinikai gyakorlatban, mint szintetikus kannabinoid agonistáké.”

Sajnos, bár még mindig korai szakaszban van, a BCP felfedezése és a lehetőség, hogy kiszorítja a szintetikus kannabinoidokat, veszélyes precedenst állít fel. Őszintén szólva, a modern orvostudomány nem túl barátságos a gondolattal, hogy növényekre cserélje a tablettákat. És az orvosi kannabisz egy nagyszerű példa erre.

Forrás:
http://www.leafscience.com/2013/11/12/beta-caryophyllene-dietary-cannabinoid-make-synthetics-irrelevant/