A kannabisz vaporizálásának előnyei

Lehet, hogy a vaporizátorok drágábbak, mint a hagyományos pipa vagy bong, de még így is számos oka van minden kannabisz használónak figyelembe venni ezeket a high-tech eszközöket.

Amikor a kannabisz fogyasztásáról beszélünk, a lehetőségek széles körűek. A joint tekerése mellett sokféle pipa és bong kapható a boltokban. Persze a kannabiszból különféle ételeket és itlokat is lehet készíteni. A kenőcsök és tinktúrák is nagyon népszerűek a orvosi felhasználók között.

Mégis, sok orvos azt állítja, hogy a vaporizátor a legjobb módja a kannabisz bevitelnek. Sőt, Izraelben, ahol az orvosi kannabisz legális, a vaporizátorok megtalálhatók a kórházakban és az idősotthonokban. A népszerű Volcano Vaporizer Medic Kanadában és az EU-ban is jóváhagyott orvosi eszköz.

Íme néhány fő oka annak, hogy a vaporizátorok annyira népszerűek lettek az orvosok és a betegek körében.

A kannabiszfogyasztás tüdőre gyakorolt hatásai

1. A Tüdő egészsége

A vaporizálás hatása a tüdőre talán a legerősebb érv a vaporizálás mellett.

Az orvosok már régóta bizalmatlanok a kannabisz gyógyászati felhasználásával kapcsolatban a füstszívás lehetséges kockázatai miatt. Bár igaz, hogy a kannabisz szívásáról bebizonyosodott, hogy nem okoz tüdőrákot, a kannabisz égetése ennek ellenére számos ismert rákkeltő anyagot és kátrányt hoz létre, ami irritálhatja a tüdőt és krónikus bronchitist (hörghurut) okozhat.

A vaporizátorokat első sorban azért tervezték, hogy megoldják ezt a problémát. A kannabisz alacsonyabb hőmérsékleten való melegítsésével az égetés helyett, a készülék belélegezhető gőzt állít elő, ami szintén tartalmazza a kannabisz aktív gyógyázati összetevőket (kannabinoidok), de a káros melléktermékek nélkül.

A kannabisz vaporizálása a belélegzett füst 95%-át eltávolítja. Mi több, a vaporizálás kapcsán egy kutatásban felmerült, hogy növeli a gyulladáscsökkentő terpenoidok hozamát, amelyek megvédik a tüdőt az irritációtól.

A kutatások azt is mutatják, hogy a vaporizátorra való váltás visszafordíthatja a hagyományos kannabisz beviteli módszerek okozta légúti tüneteket.

A mérgező vaporizátor-olaj adalékok veszélyeztetik a betegeket

2. Adagolási követelmények

A vaporizátorok másik előnye a hatásfokuk, amivel átalakítják a növényi anyagokat aktív kannabinoidokká.

Egy együttműködő tanulmány, amit a California NORML és MAPS végzett, megállapította, hogy a vaporizátorok képsek a rendelkezére álló THC 46%-át gőzzé alakítani, míg egy átlagos kannabisz joint kevesebb, mint 25%-át.

Hasonlóképpen, a betegek a vaporizátorokat értékelték a leghatásosabb kannabisz bevitelnek – kisebb adagot igényel, mint a füstszívás, a gyógyételek és a tea – egy nemrégiben, a Pszichoaktív Szerek Folyóiratban (Journal of Psychoactive Drugs) megjelent tanulmányban.

Tehát míg a vaporizátorok luxusnak tűnhetnek egyesek számára, még a legtakarékosabb kannabisz használók is felismerték, hogy ezeknek az eszközöknek a nagyobb hatékonysága ellensúlyozza a kezdeti költségüket.

A kannabisz füst előnyös lehet az asztmára és a tüdő működésére

3. Mellékhatások

Ugyanebben a tanulmányban a betegek a vaporizátorokat értékelték a legmagasabbra elégedettségüket a melléhatások tekintetében, ami azt jelenti, hogy a betegek a kannabisz vaporizálása után érezték magukat a leginkább működőképesnek.

Bár a tanulmány nem vizsgálta az egyes mellékhatásokat, egyesek azt mondják, hogy vaporizálás egy sokkal tisztább-fejjel rendelkező betépést okoz a belélegzett füst hiánya miatt. A kannabisz gőzt rövid és gyenge szippantásokkal is be lehet lélegezni, míg a más füstszívásra alkalmas eszközök mélyebb és nagyobb lélegzetvételt igényelnek, ami kényelmetlen lehet a kezdő kannabisz használók számára.

Természetesen az, hogy valaki hogyan reagál a kannabiszra, jelentős mértékben különbözik egyénenként, ezért a vaporizátorok nem mindenki számára lehetnek ideálisak. Végül, egy egészségügyi szakemberrel való tanácsadás és a gondos kísérletezés a legjobb módja annak, hogy kitaláljuk, melyik kannabisz beviteli módszer a legjobb számunkra.

Firssítés 2021:

A belélegzett kannabisz farmakokinetikáját az inhaláció módja befolyásolja

Az optimális THC bevitel céljából a kutatók különböző belégzési ritmusokat alkalmaznak, és javaslatot tesznek egy protokollra, ahol a betegek 4 másodpercig lélegeznek be, majd utána 10 másodpercig tartják bent a levegőt.

A vizsgálatban kifejlesztett számítógépes folyadék-részecske dinamika (CFPD) és a farmakokinetika (PK) modellezési keretrendszer képes lokalizált tüdőfelszívási adatok és PK profilok rendelkezésre bocsátására az in vitro-in vivo korrelációhoz, valamint támogatja a kannabiszt vagy kannabisz eredetű vegyületeket tartalmazó gyógyszerkészítmények kifejlesztését és értékelését.

Forrás:
http://www.leafscience.com/2013/11/09/advantages-vaporizing-medical-marijuana/