A szabályozatlan delta-8 vape termékeket gyakran rosszul címkézik fel, nehézfémeket tartalmazhatnak

Chemical Research in Toxicology

A Chemical Research in Toxicology folyóiratban megjelent adatok szerint a delta-8 THC vape termékek gyakran tartalmaznak nehézfémeket, és jellemzően jóval kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, mint amit termékek címkéjén feltüntetnek.

A Rochesteri Egyetem Környezetgyógyászati Tanszékének munkatársai 27 e-cigaretta termék tisztaságát értékelték, amelyek szintetikus forrásból származó delta-8 THC-t tartalmaztak.

A kutatók megállapították, hogy egyik termék sem tartalmaz a címkézésnek megfelelő delta-8 THC mennyiséget – ez a megállapítás összhangban van a korábbi kutatásokkal. Azt írták: „A Delta-8 THC szintje akár 40 százalékkal is eltérhet a címkén szereplő értéktől, ami gyenge tesztelési képességekre és hamisított eredményekre utal.”

Ezen túlmenően a termékek közül 11 nagy mennyiségű „címkézetlen higítószert” tartalmazott, és mindegyik termék tesztje pozitívnak bizonyult nehézfémek – köztük magnézium, króm, nikkel és higany – jelenlétére. A kutatók szerint: „Ezek a fémek valószínűleg a párologtató alkatrészekből vagy gyártási anyagokból származó kimosódások, és belélegzésük káros hatással lehet a légutakra, amelyek a reaktív oxigénfajták képződéséből erednek.” A kereskedelemben kapható vape patronok korábbi elemzései is fémszennyeződések jelenlétét azonosították, ami a patronok fűtőmechanizmusaihoz kapcsolható.

„További kémiai, farmakológiai és toxikológiai vizsgálatra van szükség az ilyen és a hasonló termékeknél” – összegezték a szerzők.

Egy tanulmány szerint E-vitamin-acetátot találtak népszerű európai CBD vape termékekben

Egyes THC vape patronok acél fűtőmechanizmusa nehézfémeknek való kitettséget eredményezhet

A Chemical Research in Toxicology folyóiratban megjelent adatok szerint bizonyos hordozható THC vape patronok használata összefüggésbe hozható a különféle nehézfémeknek való kitettséggel.

A washington állam analitikai laboratóriumának kutatói 13, kereskedelmi forgalomban kapható elektronikus kannabiszpatronból előállított aeroszolkeverékeket elemeztek. A kutatók nehézfémek, köztük réz és nikkel jelenlétét azonosították mind a gőzben, mind magában az olajban. A szerzők a patronok különböző részeit – köztük fűtőtekercseket, kanócokat, fémmagokat és szipkákat – azonosították a kibocsátás forrásaként. A fémszennyeződések nagyobb gyakoriságát állapították meg a patronok fűtőmechanizmusainak használata után. A kutatók fordított kapcsolatot azonosítottak a fémszennyezettség és a terpéntartalom között, de nem kínáltak végleges magyarázatot erre a jelenségre.

A kutatók a következőkről számoltak be: „A tanulmány… kimutatta, hogy a kereskedelemben kapható elektronikus kannabisz-eszközök potenciális forrásai a fémeknek való belélegzéssel történő expozíciónak. … Króm, réz, nikkel, valamint kisebb mennyiségű ólom, mangán és ón szivárog a kannabiszolajba és a belélegzett gőzbe, ami a szabályozási normát meghaladó mennyiségű belélegzett fém mennyiségének akut bevitelét eredményezheti. … Kimutatták, hogy a környezeti vagy megemelt hőmérsékleten bizonyos idő utáni kioldódás felelős a fémek elektronikus kannabisz-eszközökből a folyadékba való migrációjáért. … A gőzölő aeroszolok fémtartalma csökkent a patronfolyadékhoz történő terpének hozzáadásával. Jelenleg nem ismert, hogy a terpének hozzáadása miért csökkenti ezeket a fémkibocsátásokat, de a jövőbeni kutatások folynak annak megállapítására, hogy ez a terpénekre jellemző jelenség-e, vagy a kevésbé viszkózus folyadékok általános jellemzője.”

A szabályozatlan, THC-t tartalmazó vape termékek korábbi elemzései hasonlóképpen kimutatták a nehézfémek és más adalékanyagok jelenlétét. A nikotinnal töltött e-cigaretta eszközök által termelt aeroszol külön elemzései fémkibocsátást is kimutattak. Az idő múlásával a fémek expozíciója számos súlyos egészségügyi problémához kapcsolódik, beleértve a tüdőbetegséget, az agykárosodást és a szív- és érrendszeri betegségeket.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Jelentés az USA-ból: A legtöbb szabályozatlan vape termék, emberi fogyasztásra alkalmatlan

Kutatások:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34889611/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34705462/