Kannabinoid profil: THC

THC azmed - HU

Kémiai képlet: C21H30O2
Molekuláris tömeg: 314.46g/mol
Dekarboxileződési pont: 94-145°C (200-293°F)
Forráspont: 157°C (315°F)

Tetrahydrocannabinol.svg

LD50 (halálos dózis): “Az LD50-t nem lehetett meghatározni sem rhesus majmokban sem kutyákban, mivel az egyszeri orális dózisok 9000mg/kg mennyiségben sem a delta-8- sem a delta-9-THC-ből nem voltok halálosak.” (Összehasonlítás a nikotinal egereknél – 3.34mg/kg, embereknél – 40-60mg/kg)

Bár a Δ9-THC a leggyakoribb kannabinoid a kannabisz növényben, nem ez az egyetlen THC a kannabiszban, csatlakozik még hozzá a THCA, a THCV és a Δ8-THC, valamint egy sok más kannabinoid, beleértve a CBD-t és a CBN-t. A Δ9-THC az elsődleges pszichotróp vegyület, amit meghatároztak a kannabisz növényben, bár más, kisebb mennyiségben előforduló kannabinoidok is lehetnek pszichotróp hatásúak, míg mások, mint például a CBD, módosíthatják a THC hatását a szervezetben. A Δ9-THC az a kannabinoid, ami felelős a legendás éhségérzetért, amit a kannabisz használók tapasztalnak.

A THC a THCA dekarboxileződésének eredménye, aminek folyamán a THCA elveszti a szénmolekuláit, THC-vá válik és pszichotróp lesz. Végül ugyanezen kémiai folyamat hatására a THC tovább bomlik CBN-é, megtartva annak egyes pszichotróp tulajdonságait, de jelentősen veszít gyógyászati értékéből. A THCV-ről és a CBN-ről egyaránt kimutatták, hogy pszichotróp hatásúak, míg a THCA nem pszichotróp (a CBD-hez hasonlóan).

Gyógyászati alkalmazásai

Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat.

Antiemetikus – Csökkenti a hányást és a hányingert.

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testben.

Antiproliferatív – Gátolja a rákos sejtek növekedését.

Antiangiogenetikus – Meggátolja a rákos sejtek véredényképzését.

Antimetasztatikus – Meggátolja a rákos sejtek terjedését.

Proapoptotikus – Programozott sejthalált idéz elő rákos sejtekben.

Antioxidáns Megakadályozza az oxidáció (szabad gyökök) okozta károkat.

Görcsoldó – Elnyomja az izomgörcsöket.

Anxiolitikus – Bár nem teljesen ismerik el szorongásoldó vegyületként, a THC-ról bebizonyosodott, hogy segítséget nyújt a PTSD-hez köthető szorongással.

Étvágygerjesztő – Serkenti az étvágyat.

Eufórikus hatású – Eufória érzését okozza, elősegíti a boldogságot és a relaxációt.

Neuroprotektív – Védelmet nyújt az idegrendszer és az agy károsodásai ellen.

Mellékhatások

Jelenleg folyó tanulmányok

Rák: A THC-ről már az 1970-es években kimutatták, hogy képes megállítani a tumorok növekedését. A napjainkban folyó kutatások a kémcsőben, elő szövetekben, valamint állati modellekben azt az eredményt mutatják, hogy a THC több, egymástól eltérő mechanizmus segítségével harcol a rák különböző típusai ellen. Képes meggátolni a rákos sejtek burjánzását, invázióját, az áttétképződést, a daganatok vérképzését és a test kannabinoid receptorai segítségével programozott sejthalált okoz rákos sejtekben, míg az egészséges sejteket sértetlenül hagyja. Ezeket az eredményeket eddig csak kis számú humán klinikai vizsgálat támasztja alá, de a jelenleg folyó vizsgálatok áttörő eredményeket hozhatnak.
Egy veteran rákkutató, Donald Tashkin, a maga nemében legnagyobb kontrollált tanulmányban azt találta, hogy a THC-dús kannabisz napi szívása csökkenést eredményezett a rákos esetekben kialakulásában, az általános nemdohányzó népességhez viszonyítva. Gondoljuk át; bármilyen anyag elszívása rákot okoz, mivel az égés során benzopyrene keletkezik, de a THC egy elég erős antiproliferatív (sejtszaporodást gátló) szer ahhoz, hogy megakadályozza a füst okozta rák kialakulását. Érdekes tény: Bármely szerves anyag égetésével benzopyrene keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a grill, a pirítós és még a grillezett zöldségek is okozhatnak rákot.

Krónikus fájdalom: A THC-ról kimutatták, hogy nagy hatásfokkal kezeli a krónikus fájdalomat, azáltal, hogy változás idéz elő “az idegi funkciókban.” THC vizsgálják még olyan erős neuropátiás fájdalom kezelésére, mint a HIV betegséggel és a rákkal összfüggő, sokszor kezelhetetlen fájdalom. Úgy tűnik, hogy a legújabb tanulmányok egyetértenek abban, hogy a THC megváltoztatja azt ahogy fájdalmat érzünk és elviselhetőbbé teszi. Nem hagyományos fájdalomcsillapító, abban az értelemben, hogy nem fájdalom érzet a képességet nyomja el, ehelyett, úgy tűnik, hogy megemeli az egyén fájdalom toleranciáját azáltal, hogy eltereli a figyelmét fájdalomról. Egy 2015-ös tanulmány diabéteszes betegek neuropátiájáról azt találta, hogy a THC ” a diabéteszes perifériás neuropátiás fájdalom dózisfüggő csökkenését demonstrálta.”

Alzheimer-kór/gyulladás: Meglepővizsgálatok azt mutatták ki, hogy ellenetétben a népi hiedelemmel, a THC serkenti az új agysejtek keletkezését és megvédi őket a gyulladástól, valamint az oxidáció okozta sérülésektől. A kannabinoid receptorokról (CB2) megállapították, hogy kiemelkedő szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. Egy másik kutatás szerint ez a mechamizmus hatásos kezelés nyújthat olyan gyulladásos betegségek esetében, mint az Alzheimer-kór, az agyvérzés és a szklerózis multiplex. A kutatók ebben a nebraskai tanulmányban átfogó összegzést adtak ennek a felfelfedezésnek a fontosságáról. Úgy tűnik, hogy ezeknek a receptoroknak az aktiválása képes csökkenteni az agyszövetek károsodását, azáltal, hogy megakadályozzák az immunsejtek vér-egy gáton való átjutását.

Anorexia nervosa: A THC egereken és emberben végzett vizsgálatokban is ígéretesnek mutatkozott az anorexiához kapcsolódó fogyás visszafordításában. Még a szintetikus THC-ról, a dronabinollol, vagy márkanevén Marinolról is kimutatták, hogy hatásos fogyás ellen.

Tanulmány: A THC biztonságosan és eredményesen kezelheti az anorexia nervosa tüneteit

HIV/AIDS: Eltekintve a segítségtől a fájdalommal és a hányingerrel, amik gyakran társulnak HIV/AIDS betegségekhez, a THC egyedülálló módon harcol közvetlenül a virus ellen, amely hatását csak a közelmúltban sikerült azonosítani. Egy 2012-es tanulmány azt mutatja, hogy a THC segít a HIV kezelésében, azáltal, hogy aktiválja a CB2 receptorokat. A kannabisz úgy hat a testünkre, hogy kölcsönhatásba lép az endokannabinoid rendszerrel, a CB2 receptorok részei ennek a rendszernek. Egy 2014-es tanulmány kiterjeszti a THC szerepét a HIV ellen a CB2 aktiválásán keresztül.

THC mellrák ellen

Poszttraumás stressz zavar (PTSD): A legújabb kutatások kimutatták, hogy a THC egy hatásos kezelés poszttraumás stressz zavarra, valószínűleg amiatt a képessége miatt, hogy segítsen az embereknek elfelejteni. Ez a felejtés magába foglalja az elengedni való trauma elfelejtését, ezzel az egyén meggyógyul és továbblép. A THC az anandamid nevű endokannabinoid növényi változata, amelyről szintén kimutatták, hogy kulcsfontosságú a PTSD kezelésében. Most egy sereg tudós, köztük a díjnyertes kutató Sue Sisley, kutatják a THC ezen képességét. Kutatási Dr. George Greer kutatása Új-Mexikóban azt mutatta, hogy a THC-ben gazdag kannabisz átlagosan 75%-kal csökkenti a PTSD tüneteit. Egy a University of Halfa által készített 2011-es tanulmány azt bizonyította, hogy a kannabisz, különösen a THC, segíthet enyhíteni a PTSD kialakulását, ha egy traumatikus eseményt követően alkalmazzák.

Tanulmány: A THC kezelheti az agitációt Alzheimer-kóros betegnél

Bélrendszeri gyulladás: A THC csökkenti az elzáródások előfordulását és az egyéb gyomor-bélrendszeri gyulladásokat, amik az NSAID gyulladáscsökkentő gyógyszerek használatával járnak. A THC “védelmet nyújt a diclofenac által kiváltott gyomor gyulladásos szöveti károsodás ellen, olyan dózisban, amely nem elegendő a gyakori kannabinoid mellékhatások kiváltásához.” Egy friss felmérés, amit irritábilis bél rendellenességtől szenvedőkkel végeztek azt mutatta, hogy 1/6-oduk THC gazdag kannabiszt használ a gyulladás kezelésére.

A kutatás 1972-ből:
http://jpet.aspetjournals.org/content/186/3/646.abstract

Forrás:
http://theleafonline.com/c/science/2014/06/cannabinoid-profiles-crash-course-thc/
http://steephill.com/science/cannabinoids
http://skunkpharmresearch.com/cannabinoid-info/
http://sclabs.com/learn/learn-cannabinoids.html
http://www.cdc.gov/niosh/idlh/54115.HTML