Terpén profil: Linalool

Terpének világa: Linalool (β–linalool)

Kémiai képlet: C10H18O
Moláris tömeg: 154,24932 g/mol
Forráspont: 198°C (388,4°F)
Halálos dózis (LD50): Jelenleg ismeretlen az embereknél, LD50 = 3g/kg egerekben (összehasonlításképpen nikotin esetében egereknél 3mg/kg, embereknél 40-60mg/kg)

Ebben a terpén profilban a linaloolról beszélünk, gyakori terpén a kannabiszban, bár leginkább arról ismert, hogy a levendula jellegzetes illatáért és ízéért felelős. A linaloolt gyakran használják az aromaterápiában is, mint egy alvást elősegítő szert, relaxánst és mint a szorongás kezelését évezredek óta. A linalool kulcsfontosságú szerepet játszik az E-vitamin termelésében a szervezetben, ami miatt nagyon fontos terpén az egészséges működéséhez.

A GDP kapcsolat

Mint említettük, a linalool gyakoran előforduló terpén a kannabiszban. Néhány laboratóriumi vizsgálat emelt szintű linaloolt mutat Grand Daddy Purple, a Ken’s GDP és más lila fajtákban. A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy nem minden minta tartalmaz nagy mennyiségű linaloolt. A Medical Marijuana Handbook, melynek társszerzője a kannabisz guru Ed Rosenthal, leírja, hogy a mintául vett a GDP “jelentős mennyiségű pinént, limonént, borneolt és mérsékelt szintű mircént és terpenolt tartalmaz.” A linelool termelődése talán függ a fajta fenotípusától vagy más tényezőtől; amíg több kutatás nem készül addig ez ismeretlen marad.

Gyógyászati alkalmazásai

Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat – a THC-val és a CBD-vel szinergiában.

Antidepresszáns – Enyhíti a depresszió tüneteit – a THC-val szinergiában.

Antiepileptikus – Csökkenti az epilepsziás rohamokat és görcsöket – a CBD-vel, a THCV-vel és a CBDV-vel szinergiában.

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testben.

Antipszichotikus – Nyugtató hatása enyhíti a pszichózis tünetei.

Anxiolitikus – Enyhíti a szorongást – a CBD-vel és a CBG-vel szinergiában.

Inszomnia ellenes/Altató hatású – Elősegíti az alvást – a THC-val és a CBN-el szinergiában.

Jelenleg folyó tanulmányok

Gyulladáscsökkentő: A linaloolról kimutatták, hogy erős gyulladásgátló szer az illóolajokban amelyek tartalmazzák, ebben a 2002-es Fitogyógyszerek Folyóiratban (Journal of Phytomedicine) megjelent tanulmány szerint, potenciálisan segítve az olyan különböző gyulladással kapcsolatos betegségeket, mint a rák, az ízületi gyulladás és a Crohn-betegség. Ez azt jelzi, hogy a toxikusság nem a linalool miatt van, mivel az csökkenti a gyulladást.

Fájdalomcsillapító: Peana és társai készítették azt a tanulmányt 2002-ben, amely megmutatta, hogy a linalool egy gyulladáscsökkentő és folytatta 2003-ban, amiben azt mutatta ki, hogy fájdalomcsillapító is. A fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatás úgy tűnt, hogy az fájdalomellenesség eredménye, ami azt jelenti, hogy a linalool blokkolja a fájdalom érzését, nem pedig egy másik mechanizmust használ, hogy csökkentse a fájdalmas érzéseket. Ez a 2006-os tanulmány, szintén Peana-tól továbbá vizsgálta a mechanizmusokat amiket a linalool használ, hogy megakadályozza a fájdalmat és a gyulladást, és emellett több bizonyítékat szolgáltatott arra, hogy erős gyulladáscsökkentő.

Görcsoldó: Ebben a 2010-es vizsgálatban egereken, a linalool három al-típusát vizsgálták meg, hogy megfigyeljék görcsoldó hatásukat. Míg az összesről kimutatták, hogy segítenek megelőzni a görcsöket, különböző dózisokban voltak hatékonyak és az R-linalool tűnt leginkább hatékonynak bizonyos esetekben. Ez azt jelenti, hogy a linalool egy potenciális kezelés lehet görcsrohamokra epilepsziás illetve agydaganatos betegek esetében. Más tanulmányok szintén vizsgálták és kiutatták a linalool görcsoldó hatását.

Nyugtató/Altató hatású: Egy 2008-as tanulmány elátámasztotta a linalool nyugtató tulajdonságait. A tanulmány becslése szerint 19 millió amerikai szenved szorongással összefüggő betegségekben, az emberek 16 százaléka a 18 és 54 éves korosztályban szenved egy vagy több szorongásos betegségben, amelyek olykor kábítószer használathoz és a hangulati zavarokhoz vezetnek. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a linalool egy erős nyugtató és valódi hatékonyságot nyújt azoknak, akik szorongásos zavarokban szenvednek és azok egyik leggyakoribb mellékhatásában, az álmatlanságban. Ha olyan kannabinoidokat, mint a CBN, linaloolal kombináljuk, azok segítenek a betegeknek elegendő alvás biztosítani, ami szükséges a homeosztázis (egyensúly) és az egészség fenntartásához. Megfelelő alvás kritikus, hogy a betegek a leghatékonyabban harcoljanak a betegségük ellen.

Antidepresszáns: A linalool olyan más kannabinoidokkal kombinálva, mint a THC, amik szintén hatásosan képesek enyhíteni a depressziót, segítenek átfogó stratégiát nyújtani a kannabisz használatával az ilyen típusú betegségek kezelésében.

Rák: Gyulladásgátló szerként a linalool kétféleképpen hatásos a rák ellen: megakadályozza, hogy kialakuljon, és megakadályozza a fejlődését. A Journal of Molecular Sciences egyik tanulmánya szerint a linalool különösen előnyös lehet olyan mellrákos betegek számára, akiknek a daganata gyógyszerrezisztens. A gyógyszerrezisztencia súlyos problémát jelent a rosszindulatú daganatok esetében, egyes daganatok kezdetben – vagy évekig – reagálnak a kezelésre, mielőtt gyógyszerimmunitás alakulna ki. Ha a linalool érzékennyé teszi a daganatokat olyan gyógyszerekre, amelyek képesek megölni azokat, akkor fontos része lehet kezeléseknek.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/