Terpén a bajban: A limonén csökkenti a THC által kiváltott szorongást

Drug and Alcohol Dependence

A Drug and Alcohol Dependence folyóiratban megjelent adatok szerint a limonén nevű terpén alkalmazása csökkenti a szorongást, amit a THC képes okozni.

A John Hopkins Egyetem kutatói 20 egészséges önkéntesen értékelték a limonén (d-limonén) hatását a THC szubjektív hatásaira. A d-limonén egy terpén, amely gyakran megtalálható számos citrusfélékben, és a kannabiszban is előfordul.

Azok a résztvevők, akik a limonént THC-vel (30 mg THC+15 mg d-limonén) egyidejűleg inhalálták (vaporizálták), „jelentősen csökkentett” szorongásról és paranoiáról számoltak be azokhoz képest, akik csak THC-t inhaláltak. Nagyobb mennyiségű D-limonén inhalálása kifejezettebb hatásokkal járt.

„A d-limonén dózisfüggő módon csökkentette a THC által kiváltott szorongásos hatásokat” – számoltak be a tanulmány szerzői. Együttes alkalmazásuk nem befolyásolta a THC egyéb hatásait.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak: „A d-limonén szelektíven gyengítette a THC által kiváltott szorongáskeltő hatásokat, ami arra utal, hogy ez a terpenoid növelheti a THC terápiás indexét. A jövőbeli kutatásoknak meg kell határozniuk, hogy ez a hatás kiterjed-e az orális adagolású készítményekre, és értékelni kell az egyéb kannabisz terpenoidok vagy kannabinoidok és a THC közötti kölcsönhatásokat.”

A Biochemical Pharmacology folyóiratban tavaly megjelent kutatás megállapította, hogy bizonyos terpének – köztük borneol, geraniol, limonén, linalool, ocimen, szabinén és terpineol – módosítják a THC aktivitását a CB1 receptoron.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak: „A kiválasztott terpének használata lehetővé teheti a THC-dózis csökkentését bizonyos kezeléseknél, és ennek eredményeként potenciálisan minimálisra csökkenti a THC-val kapcsolatos mellékhatásokat. Ez segítene abban is, hogy a kezelést az érzékenyebb populációkhoz, például gyermekekhez és idősekhez igazítsák. A kiválasztott terpénekkel való dúsítás lehetővé teheti az összetételnek a személyes szükségletekhez és a krónikus használat során bekövetkező változásokhoz való igazítását, mint például a nappali és az alvás során.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Hogyan kerüljük el a kannabisz okozta szorongást?

Kutatás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0376871624001881