Az Endokannabinoid rendszer

A fiziológiánkról szóló növekvő tudományos bizonyítékok nem voltak elérhetők számunkra az iskolában és sajnos ez az információ még mindig hiányzik a legtöbb ápolói és egészségügyi iskolából. Az endogén (testen belüli) kannabinoid rendszer, melyet a felfedezéséhez vezető növény után neveztek el, talán a legfontosabb élettani rendszer amely részt vesz az emberi egészség létrehozásában és fenntartásában.

A rovarok kivételével minden állat rendelkezik endokannabinoid rendszerrel (angolul Endocannabinoid System, ECS – EKR). Felfedezésre került, hogy állítunk elő saját kannabinoidokat, úgynevezett endokannabinoidokat, amelyek hasonló szerkezetűek, mint a kannabisz növényben található vegyületek; továbbá rendelkezünk receptorokkal ezekhez a molekulákhoz. Ez az újonnan felfedezett molekuláris jelzőrendszer nélkülözhetetlen az élethez és segít bennünket egyensúlyban tartani, ahogy szembenézünk a minket érő mindennapi stresszel. Az endokannabinoidok és a receptoraik a testben mindenhol megtalálhatóak; az agyban, a szervekben, a kötőszövetekben, a mirigyekben és az immunsejtekben. Az endokannabinoid rendszer minden szövetben más feladatokat lát el, de a cél mindig ugyanaz: a homeosztázis, a stabil belső környezet fenntartása a külső környezeti ingadozások ellenére.

Az EKR kannabinoid receptorokból, azokhoz kapcsolódó belsőleg előállított molekulákból (endogén ligandumokból) és enzimekből áll, amik szintetizálják és lebontják ezeket a molekulákat.

A kannabioid receptorok a sejteken elhelyezkedő, G-fehérje kapcsolt receptorok. A legismertebb kannabinoid receptorok a CB1 és a CB2, melyeknek az 1990-es évek elején bizonyították a létezésüket és céljukat. Mindkét típusú kannabinoid receptor megtalálható az egész testben, de másképpen oszlanak el. A CB1 receptorok legnagyobb számban a neuronokon (idegsejteken) találhatók meg, az agyban, a gerincvelőben és a perifériás idegrendszerben, valamint a test más szerveiben. A CB2 receptorok elsősorban az immunsejteken találhatók meg, köztük a leukocitákban, a lépben és a mandulákban, de nagy számban jelen vannak a test más szerveiben is, pl. az agyban.

Az egész testünkben vannak kannabinoid receptorok és több receptorunk van kannabinoidokra, mint bármely más anyagra. Az EKR a legkiterjedtebb receptor rendszer a testben. Az endokannabinoidok más neurotranszmitterekhez hasonló módon kötődnek a kannabinoid receptorokhoz és képesek kifejteni különböző hatásokat zár-és-kulcs mechanizmushoz hasonló működéssel. Képesek aktiválni a receptorokat, mint teljes vagy részleges agonisták (aktiválók), vagy kötődni tudnak egy receptorhoz és semleges antagonistaként (blokkoló) működni, amely nem aktiválja a receptort; vagy inverz agonistaként, ez esetben deaktiválják a receptort.

Az elsődleges endokannabinoidok az anandamid és a 2-arachidonoil-glicerin (2-AG). Az anandamidot 1992-ben fedezték fel és megállapították, hogy a CB1 receptor endogén ligandja. A kémiai szerkezete nagyon hasonló a tetrahidrokannabinoléhoz (THC). A 2-AG-t 1995-ben fedezték fel és ellentétben az anandamiddal, nagy affinitással aktiválja mind a CB1 és a CB2 receptorokat.

Az anandamid és a 2-AG arachidonsavból, egy omega-6 zsírsavból szintetizálódnak. Az anandamidot zsírsav-amid-hidroláz (FAAH) bontja le és a 2-AG-t a monoacylglyceride lipáz. Mindkét endokannabinoid “igény szerint” – amikor szükség van rá – kerül előállításra, prekurzor molekulák használatával a sejtmembránon.

Az endokannabinoid aktivitás elsődleges funkciója fenntartani a stabil belső környezetet a külső környezet változásai ellenére. Ezt a stabilitást homeosztázisnak hívják, amit az endokannabinoidok segítenek elő a legalapvetőbb szinten. Ezek az endokannabinoidok sokféle mechanizmuson keresztül szabályozzák a homeosztázist, beleértve az intercelluláris kommunikáció megkönnyítését különböző sejttípusok között.

Az endokannabinoidok és a kannabinoidok a test különböző rendszereinek kereszteződésében is megtalálhatók, így lehetővé teszik a kommunikációt és a koordinációt a különböző sejttípusok között. A sérülés helyén például az látható, hogy a kannabinoidok csökkentik az aktivátorok és az érzékenyítők kibocsátását a károsult szövetből, stabilizálják a idegsejtet, hogy megakadályozzák a túlzott tüzelést és nyugtatják a közeli immunsejteket, hogy megelőzzék a gyulladáskeltő anyagok kibocsátását. Három különböző hatásmechanizmus, három különböző sejt típusra, egyetlen célért: minimalizálni a fájdalmat és a sérülés okozta kárt.

A kannabinoidok a homeosztázist segítik elő a biológiai élet minden szintjén, a szubcelluláristól az organizmusig és feltehetően a közösségig és azon túl. Itt van egy példa: az autofágia egy olyan folyamat, amelyben a sejt elzárja egy részét, hogy önemésszen és újrahasznosítson, amit az endokannabinoid rendszer közvetít. Bár ez a folyamat tartja életben a normális sejteket, amely lehetővé teszi számukra, hogy fenntartsák az egyensúlyt a szintézis, a bomlás és az azt követő sejttermékek újrahasznosítása között, van egy halálos hatása a rosszindulatú daganatsejtekre, így azok saját magukat fogyasztják el, programozott sejt öngyilkosság útján. A rákos sejtek halála természetesen elősegíti a homeosztázist és a túlélést az egész szervezet szintjén.

Amikor a sejtek kommunikálnak, a neurotranszmitterek általában a preszinaptikus neuronoktól áramlanak a posztszinaptikus neuronokhoz. Az endokannabinoidok egyedülállóak, mivel képesek az ellenkező irányba utazni és visszajelzést szállítani a preszinaptikus sejthez. Ez a folyamat egy alapvető mechanizmus, amely által az endokannabinoidok fenntartják a homeosztázist. Például, ha egy neuron túl gyorsan lő ki üzeneteket, akkor az endokannabinoidok (általában a 2-AG) utasítják azt, hogy lassítson le, az által, hogy felfelé utaznak és aktiválják a preszinaptikus CB1 receptorokat.

Az EKR számos alapvető funkcióban vesz részt. Úgy tartják, hogy szerepet játszik a memóriában, a hangulatban, az alvásban, az étvágyban, a fájdalomban, az immunválaszban, a gyulladásban és a sejtek élet halál ciklusában. Számos fiziológiai folyamatot is befolyásol, beleértve a keringést, az anyagcserét és szervi funkciókat. A kannabinoidok képesek “sodrással szemben” haladni, a posztszinaptikus idegtől biztosítani visszajelzést a preszinaptikus idegnek, ami eddig ismeretlen volt az idegrendszer kémiájában.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy az EKR legkorábbi alkotóelemei 600 millió évvel ezelőtt alakultak ki a tengeri zsákállatokban. Továbbá, a betegségek gyakran akkor alakulnak ki, ha endokannabinoid hiányosság vagy zavar áll fenn. Ezek a tények önmagukban bizonyítják a megfelelő EKR működés fontosságát a magasabb szintű szervezetek egészséges létezésében.

Az endokannabinoid rendszer, a maga bonyolult tevékenységével az immunrendszerünkben, az idegrendszerünkben és a test összes szervében, szó szerint egy híd a test és a lélek között. Ha megértjük ezt a rendszert elkezdünk látni egy olyan mechanizmust, amely megmagyarázza, hogy a tudatállapotok hogyan segítik elő az egészséget vagy a betegséget.

Azon túl, hogy a belső és a celluláris homeosztázisunkat szabályozzák, a kannabinoidok befolyásolják az egyén kapcsolatát a külső környezettel. Társadalmilag, a kannabinoidok adminisztrációja egyértelműen megváltoztatja az emberi viselkedést, gyakran támogatja a megosztást, a humort, és a kreativitást. A neurogenezis (új agysejteket képződése), a neuronális plaszticitás és a tanulás közvetítésével a kannabinoidok közvetlenül befolyásolják az egyén nyitottságát és azt a képességet, hogy túllépjünk a korábbi helyzetek gondolkodást és viselkedést korlátozó mintáin. Ezeknek a régi mintáknak a kitörlése elengedhetetlen része az egészségnek gyorsan változó környezetünkben.

Abban az időben, amikor ez az írás született (2015. február) a PubMed-en az elmúlt 20 évben megjelent tudományos folyóiratok cikkjeiben való keresés a kannabisz szóra 8.637 találatot ad. Addjuk hozzá a “kannabinoid” szót és a talált cikkek száma 20.991-re nő. Ez átlagosan több mint két tudományos publikáció naponta az elmúlt 20 évben! Ezek a számok nem csak a kannabisz és összetevői megértésre irányuló tudományos érdeklődést és a pénzügyi befektetés nagyságát mutatják meg, de azt is hangsúlyozzák, hogy szükség van az ehhez hasonló jó minőségű értékelésekre és összefoglalókra, mint ez a dokumentum.

Videósorozat az endokannabinoid rendszerről:

Az endokannabinoid rendszer története:

1988 – Kannabinoid-kötőhelyeket (receptorok) azonosítanak patkányok agyában

1991 – Sikeresen klónozzák a CB1 emberi kannabinoid receptort

1992 – Az első endokannabinoid, az N-arachidonoiletanolamin (AEA) felfedezése, amit később anandamidnak neveztek el (Eredete az ananda szanszkrit szó, jelentése “boldogság”)

1993 – A perifériás CB2 receptor klónozása

1995 – Egy második endokannabinoid a 2-arachidonoil-glicerin (2-AG) felfedezése

1996 – Az első endokannabinoid lebontó enzim klónozása, FAAH

1997 – A GPR18 árva receptor felfedezése

1999 – Az anandamid aktiválja a vanilloid receptorokat (TRPV1), a GPR55 árva receptor felfedezése

2002 – Az anandamid közvetlenül befolyásolja a 5-HT3 szerotonin receptort

2002 – A harmadik endokannabinoid, az O-arachidonoiletanolamin (O-AEA) felfedezése, amit később virodhaminnak neveztek el (Eredete virodha szanszkrit szó, jelentése “ellentét”)

2003 – Az első endokannabinoid bioszintetizáló enzimek klónozása, a GPR119 árva receptor felfedezése

2005 – Az anandamid közvetlenül aktiválja a PPAR receptorokat és közvetlenül befolyásolja a GlyR receptorokat

2006 – Az anandamid aktiválja a GPR18 és a GPR119 receptorokat

2007 – Az anandamid aktiválja (agonista) a GPR55 receptort, amit az eddig receptorfüggetlen hatásairól ismert fitokannabinoid, a kannabidiol (CBD) képes deaktiválni (antagonista)

2007/2010 – A GPR55, a GPR119 és a GPR18 új kannabinoid receptorokként minősíthetők

2012 – Az anandamid és virodhamin endokannabinoidok modulálják a GPR55 kannabinoidreceptorjelölt aktivitását

Ez a cikk a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület önkénteseinek munkájában készült. Az Egyesület egyik hivatalos facebook csoportja, ami kizárólag CBD olaj használatával, tapasztalatok megosztásával foglalkozik: https://www.facebook.com/groups/482424458549382/. Mielőtt bárki CBD terméket vásárolna, kérjük csatlakozzon, hogy ne legyen átverés áldozata. Az egyesület munkáját, mivel nonprofit szervezetről van szó, ha csak pár 100 ft-tal is ezen az oldalon lehet támogatni. Kérünk mindenkit, támogassa munkánkat, hogy segíthessünk!
https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kannabinoid receptorok

Az emberi szervezet tele van kannabisz-receptorokkal

Kannabinoid receptorok – több, mint csak CB1 és CB2

Endokannabinoidok