Endokannabinoid profil: 2-AG

A 2-arachidonoilglicerin (2-AG) a másik fő endogén kannabinoid, amely az anandamid mellett hatással van a központi és perifériás idegrendszer kannabinoid receptoraira. Pontosabban, a 2-AG mindkét CB receptor teljes agonistája, és a CB2 receptor elsődleges liganduma (kötőmolekula).

Az anandamidhoz hasonlóan a 2-AG-t is a kannabisz növényhez kapcsolható kutatások során fedezték fel 1995-ben Raphael Mechoulam laboratóriumában a Jeruzsálemi Egyetemen, ezzel a második emlősökben azonosított endokannabinoid. Mind a 2-AG, mind az anandamid felfedezése sikeresen megalapozta az endokannabinoid rendszernek nevezett neuromoduláló rendszer létezését, amelyet a kannabinoidok támogatnak.

A 2-AG molekuláris tulajdonságai

A 2-AG egy olyan molekulacsoport tagja, amely arachidonsavból vagy két másik 20 szénatomos omega-6 esszenciális zsírsavból (EFA) származik, amelyek EPA és DGLA néven ismertek. Ezek a molekulák összetett és fontos szerepet játszanak a különböző testi folyamatokban, beleértve az immunitást és a gyulladást.

A 2-AG kémiai képlete, amely a glicerin zsírsav-észterei közé sorolható, mivel a glicerin hidroxilcsoportját karboxilcsoporttá alakítja, molekulaképlete C23H38O4, moláris tömege 378,3 g/mol. Hosszú szénhidrogén farka miatt a molekula könnyen lebontható a lipidanyagcsere enzimek hatására.

A 2-AG előállítása és lebontása

A 2-AG az anandamidhoz hasonlóan keletkezik – az arachidonsav és egy másik endogén molekula reakciója során. Az anandamiddal ellentétben azonban a 2-AG-nak szabad amin helyett glicerinre van szüksége a kémiai változtatásokhoz.

A 2-AG-t a monoacilglicerin-lipáz (MAGL), a zsírsavamid-hidroláz (FAAH, amely az anandamid lebontásáért is felelős) és más enzimek bontják le, azonban a MAGL ennek a lebomlási folyamatnak akár a 85%-áért is felelős lehet.

Klinikai endokannabinoid hiány

A 2-AG élettani hatásai

A 2-AG a szervezetben leggyakrabban előforduló endokannabinoid, és az anandamidhoz hasonlóan fontos szerepet játszik az étvágy szabályozásában, az immunrendszer működésében és a fájdalom kezelésében. A két legtöbbet vizsgált endogén kannabinoid egyike. Tekintettel arra, hogy a modern tudomány csak 1992 óta ismeri az endokannabinoid rendszert, nem biztos, hogy a 2-AG és az anandamid az egyetlenek.

A 2-AG teljes funkcióját a modern tudomány még nem állapította meg, főként a szervezetben történő gyors metabolizmusa miatt. Ismeretes azonban, hogy a 2-AG-nak kiemelt szerepe van a keringési rendszerben, és közvetlenül vagy közvetve hatással van az erekre és a szívre.

Kutatások alapján a 2-AG szintje megemelkedik szívbetegség esetén, különösen az aortában.

A Tokiói Egyetem tudósai felfedezték, hogy a 2-AG jelátvitel fokozása ígéretes stratégia lehet új epilepszia elleni gyógyszerek kifejlesztésében. Különféle módok léteznek a 2-AG szintjének emelésére az emberi szervezetben, különösen olyan mechanizmus alkalmazásával, amely gátolja a 2-AG-t lebontó enzimeket. Ezzel a technikával a kutatók felfedezték, hogy a 2-AG emelkedett szintje csökkentette a generalizált rohamok előfordulását. Ez arra utal, hogy a 2-AG jelenléte a szervezetben meghatározó lehet olyan neurológiai állapotokban, amelyek befolyásolják a motoros szabályozást.

Érdekes módon a 2-AG-t az emberi anyatejben is megtalálható, és sokkal nagyobb mennyiségben, mint az anandamid. Izraeli tudósok feltételezik, hogy a 2-AG anyatejben való jelenlétének célja az, hogy beindítsa és serkentse a csecsemő szopási reakcióját. Amint azt a legtöbben tudjuk, a csecsemő élete attól a képességtől függ, hogy képes leszívni a tejet anyja melléből. Minél több tej szabadul fel az emlőből, annál nagyobb a 2-AG szintje, amely az anyatejben keletkezik. Ez olyan szoptatási mintát hoz létre a csecsemő és az anya között, amely létfontosságú a túléléshez és fejlődéséhez.

2-AG és jelentősége a modern orvoslásban

A 2-AG az endokannabinoid rendszer többi részével együtt rohamos léptekben válik a különböző betegségek kezelésének célpontjává. A keringési rendszerben betöltött szerepe miatt a szívvel összefüggő betegségek, míg az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt befolyásolása a neurodegeneratív betegségek esetén válhat terápiás eszközzé.

Egyre több tudományos figyelmet fordítanak az endokannabinoid rendszer és a neurodegeneratív betegségek közötti kapcsolatra. Valójában egy diszfunkcionális endokannabinoid rendszerről feltételezik, hogy több ilyen betegség gyökere is lehet. Dr. Ethan Russo kannabinoid kutató ezt az állapotot klinikai endokannabinoid hiánynak nevezi.

Mint a fentiekből kiderül, a 2-AG létfontosságú a szervezet megfelelő működésének biztosításában. A 2-AG szintjének megváltoztatása számos betegség kezelésében tölthet be fontos, többek között: a 2-AG csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, a 2-AG szintjének növekedése idegvédő hatású lehet, segíthet az izomgörcsök szabályozásában, a 2-AG jelátvitel helyreállítása antidepresszáns és szorongásoldó hatású lehet, csökkentheti a fájdalomjelek erősségét, és daganatellenes hatása is lehet.

Endokannabinoidok