Klinikai Endokannabinoid Hiány

Clinical endocannabinoid deficiency - HUN

Az endokannabinoid hiány magyarázatul szolgálhat különböző egészségügyi problémákra

1990-ben Miles Herkenham felfedezte az endokannabinoid rendszert (EKR), egy neuromodulátoros rendszert. Testünk saját kannabinoidokat úgynevezett “endokannabinoidokat” állít elő, amelyeket az EKR több létfontosságú folyamathoz használ: fájdalom, étvágy, alvás, gyulladás, anyagcsere, sejt élet/halál ciklusok és a homeosztázis biztosítása.

Minden emlős rendelkezik EKR-rel. 1991-ben a cseh Lumír Hanuš és csapata azonosították az első ismert endokannabinoidot, az anandamidot, amit egy szanszkrit szó az ananda után nevezett el, melynek jelentése “boldogság, áldás”. Azután fedezték fel anandamidot, hogy klónoztak egy kannabinoid receptort, a CB1-et, amelyek arra utalt, hogy van egy anyag a testünkben ami kapcsolódik ehhez receptoroz. Egy évvel később egy másik receptor, a CB2 klónozása, vezetett egy másik endokannabinoid a 2-arachidonoyl-glicerin (2-AG) felfedezéséhez. Ez a két receptor a sejtek felszínén található meg az emberi szervezet egész területén. A CB1 receptorok túlnyomórészt a létfontosságú szervekben vannak jelen, beleértve az agyat. A CB2 receptorok elsősorban a perifériás sejtekben és az immunrendszerben találhatók meg.

bodyV2XKannabinoid receptorok a testben

Endokannabinoidok természetesen megtalálható az emberi anyatejben és az a szerepük hogy létrehozzanak olyan az egészséges testi folyamatokat, mint a robusztus immunrendszert, a rendszeres alvás ciklust, a normális étvágyat és az egészséges anyagcserét.

Bár az anyánktól endokannabinoidokat kapunk a szoptatáson keresztül és a testünk, saját kannabinoidokat (endokannabinoidok) termel, a testünk nem tárolja ezeket tartalékként, ami inaktivitáshoz vezethet ha nem egészítjük ki. Ez az inaktivitás végül hiányhoz vezethet, amit úgy hívunk: “Klinikai Endokannabinoid Hiány” (KEKH). KEKH létezését először Dr. Ethan Russo vetette fel 2004-ben és, az egyre gyűlő tudományos bizonyítékok szerint, ez lehet az időskori megbetegedések, valamint a gyulladásos és autoimmun betegségek, a depresszió, a PTSD (poszttraumás stressz szindróma), a csontritkulás, a cukorbetegség, az akut vagy krónikus fájdalom és a rák kiváltó oka. Tulajdonképpen egy hiperaktív EKR lehet az elhízás gyökere, ami számos ember esetében előfordul.

Mint tudjuk az endokannabinoidok a szervezetben természetesen termelődnek és jelentős szerepet játszanak az általános egészségben. Hasonlóképpen, az orvosi kannabisz és a kannabiszból származó kannabioidok (fitokannabinoidok) számos terápiás gyógyhatást mutatnak.

A kutatók felvetették A kannabinoid hiány ötletét

A kannabiszhoz kötött betegségek listája hosszú és folyamatosan növekszik. Függetlenül attól, hogy a kannabinoidok a migrént enyítik, a fibromyalgiát, vagy az irritábilis bél szindrómát (IBS), a mechanizmus résztben nagyjából azonos; a sikert gyakran a test kannabinoid receptorjai aktiválásának tulajdonítják.

Endocannabinoids system function map - HUN

Az a feltűnő hasonlóság ahogy a legkülönbözőbb betegségek mindegyike jól reagál a kannabinoid kezelésekre, érdekes kérdéseket vet fel. Lehetséges, hogy a “kannabinoid hiány” lehet a kiváltó oka ezeknek a betegségeknek? Azok a betegek akik kannabisz használatával enyhülést kapnak a tüneteiktől egyszerűen fitokannabinoidokkal egészítik ki hiányos endokannabinoid rendszerüket? Tekinthetünk a fitokannabinoidokra, mint csupán kiegészítőkre – vagy akár, szélsőséges esetben, az emberi endokannabinoidok helyettesítőire?

Számos említésre méltó kutató úgy véli, hogy pontosan ez lehet a helyzet.

Ethan Russo: Klinikai Endokannabinoid Hiány

Dr. Ethan Russo a GW Pharmaceuticals vezető egészségügyi tanácsadója, a cégé amely felelős Sativex®-ért és az Epidiolex®-ért. Az egyik legjelentősebb hozzájárulása a kannabisz ismeretekhez az általa írt tanulmány “A THC megszelídítése,” amelyben megvizsgálja a kannabisz terpének szinergikus hatását.

Azonban 2004-ben Dr. Russo javasolta a Klinikai Endokannabinoid Hiány (KEKH) elképzelését egy a Neuroendokrinológia Levelek online folyóiratban megjelent tanulmányában. Arra az elképzelésre jutott, hogy a hiányos kannabinoid szintek számos kannabisszal enyíthető betegség kiváltó okai lehetnek.

“A migrén, a fibromyalgia, az IBS és az ezekkel összeköthető betegségek közös klinikai, biokémiai és kórélettani mintákat mutatnak, mely mögöttes klinikai endokannabinoid hiányosságra utal, amit  megfelelően lehet kezelni kannabinoid gyógyszerekkel,” magyarázta.

Dr. Robert Melamede: A kannabisz és a korral járó betegségek

Russohoz hasonlóképpen, Dr. Robert Melamede, A Coloradoi Egyetem Biológia Tanszékének egykori elnöke és jelenlegi professzora – Colorado Springsben, hiszi, hogy az endokannabinoidok nemgátolhatják az öregedés folyamatát. Továbbá úgy gondolja, hogy a kannabinoidok létfontosságú tápanyagok azzal a képességgel, hogy minimálisra csökkentsék az olyan életkorral kapcsolatos betegségeket, mint a rák és a szív-és érrendszeri betegségek.

Dr. Melamede kifejti, hogy az ő vizsgálati tapasztalata a  sugárzás biológiájában és a DNS javításban, a személyes kannabisz használatán felül, egy egyedülálló perspektívát adott neki a növényről. Egyre inkább elfogadott, hogy a szabad gyökök felelősek az öregedésért és a korral járó betegségekért. Pontosabban a szív-és érrendszeri betegségekhez, az autoimmun betegségekhez, a rákhoz, a korral kapcsolatos kognitív zavarokhoz kapcsolják őket és az olyan csontrendszeri betegségekhez, mint a csontritkulás.

A bőségesen jelenlévő szabad gyökök a szervezetben gyulladást is eredményezhetnek, ezzel más egészségügyi problémákat felerősítve, amelyek általában az öregedéssel állnak kapcsolatban. Melamede úgy véli, hogy a kannabinoidok túlmennek azon, hogy segítenek az SM  vagy a rák betegeknek. Úgy véli, hogy szerepet játszanak minden időskori megbetegedés megelőzésében és szabályozásában.

Például az olyan kannabinoidok, mint a kannabidiol (CBD) és a kannabikromén (CBC), ismertek arról, hogy enyhítik a gyulladást, míg más kannabinoidok, mint például a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabinol (CBN) ismert antioxidánsok. Ez két fontos közreműködő a homeosztázishoz és az általános egészséghez vezető úton.

EKR functions - HUN

Dr. Melamede szerint az életkorral kapcsolatos betegségeket egyszerűen a gyulladás által indukált szabad gyökök eredményezik. Ahogy magyarázza az Amerikaiak A Biztonságos Hozzáférésért (ASA) alábbi videóbeszámolójában, a gyulladásos állapotok idővel felhalmozódnak, amíg a “leggyengébb láncszem” eltörik. Természetesen ez a lánc személyenként változik, ami megmagyarázza, hogy a kannabinoid hiány miért a legkülönfélébb módokon jelentkezik.

A kannabisz segíthet kezelni a kannabinoid hiányt

A viszonylag keveset tudunk kannabinoidok és azok kölcsönhatásáról az emberi testtel, ez az új kutatás jövőbe mutat, ahol a kannabinoid terápia – akár teljes növényből származó vagy egy-kannabinoidot tartalmazó kivonatok – sokkal szélesebb körű betegségekre lehet hatékony kezelés, mint azt eredetileg gondolták.

Mindazonáltal, a szervezet kannabinoid ellátásának kiegészítése azonos előnyt jelenthet minden hiánnyal kapcsolatos betegségnél. Az olyan esszenciális zsírsavak, mint az Omega-3 jelentős média figyelmet kaptak az elmúlt években a szív-és érrendszerre gyakorolt előnyeik miatt. Azonban Dr. Melamede rámutat, hogy ezeknek közvetlen hatása van az endokannabinoid rendszerre és ez egy olyan tény, amivel kevesen vannak tisztában.

balanced-endocannabinoid-omega-3-vs-6 - HUN

Ebből adodóan úgy gondolja, hogy a kender(mag) olajból származó esszenciális zsírsavak még kedvezőbbek lehetnek, mint az Omega-3. Lehetséges, hogy vegán termesztési technikákat használjunk, míg a halból származó Omega-3 higanyt tartalmazhat.

Természetesen, az egyén diétája csak korlátozott hatást tud kifejteni az endocannabinoid termelésre, ezért Dr. Melamede úgy gondolja, hogy a kannabiszt kiegészítőként kellene használni. Szerinte az emberek várható életttartama, a történelmi átlagokhoz hasonlítva, ma a korral járó betegségeket teszi meg a leggyakoribb haláloknak.

“Senki sem attól hal meg, hogy öreg lesz. Az emberek a korral járó betegségekben halnak meg.”

Az egészségügyi szervezetek sok korral járó betegséggel foglalkoznak, olyanokkal mint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek, az ezekre adott reagálás alapján. Más szóval, egy személy szívrohamot kap és az orvosok és ápolók megpróbálják megmenteni az életét – miután a legtöbb kár már bekövetkezett. Azonban a kannabinoid kezelés megváltoztathatja ezt a reakciós modellt egy olyanra ami a megelőzésen alapszik.

Ahogy Dr. Melamede visszaemlékeztetett az Amerikaiak A Biztonságos Hozzáférésért beszámolója alatt, hasonló a helyzet lépett fel mielőtt feltalálták volna az antibiotikumokat, amikor a fertőző betegségek a halálesetek nagy számáért voltak felelősek. Mondani sem kell, az emberek akik hozzáférnek a megfelelő egészségügyi ellátáshoz többé nem halnak meg a fertőző betegségben. Ennek megfelelően, úgy érzi, hogy mint az emberek meg kell próbálnunk, hogy szembeszállni a gyulladásos tevékenység felesleges hátrányai ellen.

Persze nem valószínű, hogy ezt meg tudnánk tenni az evolúción keresztül, de Dr. Melamede úgy gondolja, hogy a kannabisz egy “csodaszer”, amely segíthet a szervezetnek elérni a homeosztázist. Továbbá a kannabiszra nélkülözhetetlen tápanyagként tekint a vitaminok rokonaként. Ezt szem előtt tartva, úgy tűnik, hogy a kannabisz préselése (dzsúszolása) és nyers levelek fogyasztása, vagy a kannabisszal készített ételek előnyösek lehetnek a korral járó betegségek megelőzésében.

Frissítés 2016 – Dr. Ethan Russo

http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/can.2016.0009

A gyógyszerek továbbra is küzdenek számos hasonlóan szubjektív fájdalom szindrómák megközelítésében, amelyek nem rendelkeznek objektív jelekkel és rezisztensek a kezelésekkel szemben. Ezek közül a legfontosabbak a migrén, a fibromyalgia és az irritábilis bél szindróma, olyan betegségek, amelyek átfedéssel érintik a lakosságot és a tőlük szenvedőket egyaránt pszichoszomatikus címkével bélyegeznek meg, valamint szembe kell nézniük a farmakoterápiás beavatkozások kudarcaival és kifogásolható hatékonyságával. A betegségek egységesíthető tünetegyüttese hiperalgéziát és a központi idegrendszer túlérzékenységét mutatja, lehetséges közös mögöttes kórélettannal, ami arra utal, hogy a klinikai endokannabinoid hiányosság jellemezheti azok eredetét. Az alapjául szolgáló hipotézis, miszerint minden ember rendelkezik egy mögöttes endokannabinoid tónussal, ami tükrözi az olyan endokannabinoidok szintjét, mint az anandamid (AEA) és a 2-arachidonoil-glicerol (2-AG), azok termelődését, lebomlását, valamint viszonylagos bőségét és a kannabinoid receptorok állapotát. Elmélete az, hogy bizonyos állapotok esetében, akár veleszületettek vagy szerzettek, endokannabinoid tónus hiányosság és ezzel kórélettani szindrómák alakulnak ki. Amikor 2001-ben először bemutatták ezt az elméletet, genetikai átfedésen és társbetegségen alapult, olyan tünetek mintáin, amelyeket az endokannabinoid rendszer (EKR) közvetít, és az a tényen, hogy az exogén kannabinoid kezelés gyakran nyújt tüneti javulást. Azonban az objektív bizonyítékok és a formális klinikai vizsgálati adatok hiányoztak. Jelenleg azonban statisztikailag szignifikáns különbségeket dokumentáltak a cerebrospinális folyadék anandamid szintjeiben migrénes esetekben, és a fejlett képalkotó vizsgálatok kimutatták az EKR alulműködését poszt-traumás stressz rendellenességben. További vizsgálatok szilárdabb alapot adtak az elméletnek, míg a klinikai adatok bizonyították a fájdalom csökkenését, a jobb alvást, és egyéb előnyös hatásokat kannabinoid kezeléssel és olyan kiegészítő életmód megközelítésekkel amik befolyásolják az EKR-t.

Források:
http://www.medicaljane.com/2013/11/08/cannabinoid-deficiency-may-explain-a-variety-of-health-conditions/
https://www.atrainceu.com/course-module/1864124-105_marijuana-for-medical-use-module-03
http://medicalcannabisreport.com/what-is-cannabinoid-deficiency/
http://organiccosmos.com/endocannabinoid-deficiency-syndrome/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159679

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..