Az endokannabinoid rendszer és az ösztrogén

Ez a cikk (https://integrativemgi.com/the-endocannabinoid-system-and-estrogen/) eredetileg a Integrative Medical Group of Irvine oldalán jelent meg.

A cikk szerzője: Dr. Felice Gersh

Az endokannabinoid rendszer egy kulcsfontosságú élettani rendszer, amely részt vesz az egészség fenntartásában. A kannabinoid receptorok megtalálhatók az agyban, számos szervünkben, a kötőszövetben, a mirigyekben és az immunsejtekben. Komplex hatásai vannak az immunrendszerre, az idegrendszerre és a test összes szervére, és egyesek megállapítások szerint kapcsolatot jelent a test és az tudat között. Az endokannabinoid rendszer szó szerint összekapcsolja a fizikai állapotot és a betegséget az agy működésével. Az endokannabinoid rendszer akár természetes módon előállított endokannabinoidokon, akár a kannabisz és származékain, vagy hasonló, növényi eredetű vegyületeken keresztül, rendkívül összetett módon hat az emberekre.

A nők körében egyre növekszik a kannabiszhasználat és megállapítást nyert, hogy a nők hajlamosabbak a kannabinoidokkal való visszaélésére és a függőségre, súlyosabb elvonási tüneteket tapasztalnak és sűrűbben esnek vissza, mint a férfiak. A kannabinoidok összességében erősebb hatásokat fejtenek ki a nőkre, emiatt serdülőkorban nagyobb valószínűséggel tapasztalnak káros mellékhatásokat, mint a férfiak. Mára elfogadott, hogy az ösztradiol az a hormon, amely befolyásolja a kannabinoidok ezen fontos szexuálisan dimorf hatását.

A kannabinoid receptorokat az endokannabinoid rendszernek nevezett neuro-moduláló rendszer alkotóelemeinek tekintik, amelyek nagy számban a központi idegrendszerben, valamint a periférián találhatók meg, és számos funkció, valamint a viselkedés szabályozásában vesznek részt. Mostanra kiderült, hogy a nemi hormonok szintén részt vesznek a fiziológiai funkciók és viselkedés számtalan részében, valamint, hogy a két rendszer szorosan kapcsolódik egymáshoz. Az endokannabinoidok jelen vannak a hipotalamusz-hipofízis-gonád tengelyen (HPG tengely), aminek megfelelő működése károsodhat, ha az endokannabinoid rendszer működését valami megzavarja.

A kutatások azt mutatják, hogy az endokannabinoid rendszer és a nemi hormonok között kétirányú kapcsolat van. Ha a HPG tengelyben változások történnek, az befolyásolhatja az endokannabinoid rendszer működését. Az endokannabinoid rendszer számos funkcióban részt vesz, ideértve a szexuális viselkedést is, amelyeket természetesen a nemi hormonok szabályoznak. Nyilvánvaló, hogy a két rendszer között bonyolult, kétirányú kölcsönhatás van.

Ismert tény, hogy az endokannabinoid rendszer főként kétféle kannabinoid receptorből áll: CB1 és CB2. Ezen receptorok ligandumai az anandamid és a 2-arachidonoil-glicerin (2-AG). A CB1 receptorok a központi idegrendszerben és néhány perifériás helyen találhatók. A központi idegrendszerben elsősorban az agykéreg, a hippokampusz, az amygdala, a hipotalamusz, a bazális ganglionok és a kisagy idegsejteiben. A CB2 receptorok elsősorban a perifériás szövetekben és az immunrendszer sejtjeiben találhatók.

A CB1 receptorok a preszinaptikus neuronok axonvégződésein vannak. Magukat az endokannabinoidokat a posztszinaptikus neuronok szintetizálják és szabadítják fel. Ha a receptorokhoz az endokannabinoid ligandumok kötődnek, akkor az blokkolja a preszinaptikus sejt általi további neurotranszmitterek felszabadulását, ezáltal lehetővé téve a bejövő jel neurotranszmissziójának szabályozását. A FAAH, azaz zsírsav-amid-hidroláz, egy olyan enzim, amely az anandamidot, míg a monoacil-glicerin-lipáz, vagyis MAGL bontást bontja le a 2-AG-t, szabályozva azok mennyiségét. Az FAAH enzimet az ösztradiol kontrollálja.

Az endokannabinoid rendszer és az ösztrogének közvetlen és közvetett kölcsönhatásban vannak. Az endokannabinoid rendszer az LH és GnRH központi leszabályozása révén befolyásolja az ösztrogének felszabadulását. THC hatására, csökken a szérum LH, és az LH pulzáló jellege csökken. Amikor GnRH-t adtak nőstény patkányoknak, a THC hatásai visszafordultak. Ez arra utal, hogy mivel az agyalapi mirigy továbbra is érzékeny a stimulációra, a kannabinoidok a központi idegátvitelre gyakorolt ​​hatásuk révén elnyomják az LH felszabadulását. Majmokban és patkányokban kimutatták, hogy a THC elnyomja az LH felszabadulását. Bár komplex és az agyi régiók, sőt a szinapszisok szerint is változó, de az ösztrogén funkciójának változásai befolyásolják a központi endokannabinoid jelátvitelt. Az endokannabinoid aktivitás és az ösztradiol szint között nyilvánvalóan összetett kapcsolat van. Úgy tűnik, hogy egy exogén kannabinoid használata hátrányosan befolyásolhatja a nők hormonális ciklusát és termékenységét.

Hogyan fokozza az ösztrogén a kannabiszra való érzékenységet?

Itt egy összefoglaló az endokannabinoidok és az ösztrogén közötti összefüggések jelenlegi ismereteiről. A központi CB1 receptor expressziót az ösztradiol modulálja, az ösztradiol az anandamid szintézist is növeli, miközben csökkenti az FAAH aktivitást. A FAAH az enzim, amely lebontja az anandamidot. Ennek a lebomló enzimnek a csökkentése természetesen növeli a jelen lévő endokannabinoid mennyiségét. A jelenlévő endokannabinoid nagyobb mennyisége ekkor csökkenti a GnRH felszabadulását, és ez kevesebb FSH és LH felszabadulást eredményez. Ezen gonadotropin csökkenésének következménye az ösztrogén felszabadulásának csökkenése a petefészekből. Az ösztradiol lefelé szabályozza a FAAH aktivitást mind a méhben, mind az immunsejtekben.

Az endokannabinoid aktivitás, valamint a CB1 receptor funkció a menstruációs ciklus során ingadozik. Az emberekben a keringő anandamid mennyisége nagyobb a follikuláris fázisban, legmagasabb az ovuláció alatt, miközben alacsonyabb a luteális szakaszban. Úgy tűnik, hogy az endokannabinoid rendszer jelentős szerepet játszik a menstruációs ciklus szabályozásában, és szerepet játszik a termékenységben. Az endokannabinoid rendszer különféle alkotóelemeit találták meg a petefészekben és a méhben, és ezek szintjei az embrió implantáció ideje alatt meghatározott módon változnak. Az adatok szerint az alacsony anandamidszint szükséges a beágyazódáshoz és a terhesség megtartásához, míg az magas anandamidszint megkönnyíti a szülési folyamatot. Kutatások szerint a terhesség alatt alacsony az anandamid szintje, és megugrik a szülés kezdete közelében. Ugyanakkor, ha az anandamid szintje megemelkedik, vagy ha annak agonistáját a terhesség korai szakaszában adják, akkor az emberekben nagyobb a vetélések aránya.

Azoknál a patkányoknak, amelyek petefészek-eltávolításon estek át, majd ösztradiolt adtak, megnőtt az anandamid termelésük, ami azt mutatja, hogy az ösztradiol közvetlen hatással van termelésére, és szabályozza annak lebontását. Összefoglalva: bár ennél összetettebb, mivel a két rendszernek többféle összekapcsolódási útvonala is van, úgy tűnik, hogy az ösztradiol modulálja a receptor aktivitását, az endokannabinoidok termelődését és lebomlását mind a központi idegrendszerben, mind a periférián. Az endokannabinoidok viszont csökkentik az ösztradiol termelését azáltal, hogy csökkentik a gonadotropinok felszabadulását.

Az ösztradiol adagolása nőstény patkányokban szorongásoldó és antidepresszáns szerű hatásokat vált ki. A tanulmányok azt mutatják, hogy az ösztradiol miatt az érzelmekre gyakorolt hatás az endokannabinoid rendszer révén jön létre. Az endokannabinoid rendszer és az ösztradiol közötti kölcsönhatásban bekövetkező érzelmi és magatartási hatások vizsgálata azt mutatta, hogy az ösztradiol magatartási hatásaiba beépíti az endokannabinoid rendszert, és csökkentheti a központi idegrendszerben az FAAH aktivitását, ezáltal növelve az anandamid szintjét. Ezeket a megállapításokat megerősítik olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy amikor patkányoknak adtak egy CB1 receptor antagonistát, az ösztradiol szorongásoldó hatása blokkolódott, és amikor az FAAH (az anandamidot lebontó enzim) blokkolót adtak, és az endokannabinoid szintje emelkedett, és szorongásoldó hatás jelentkezett, pontosan olyan, mint amilyet az ösztradiol vált ki.

Az agyi endokannabinoidokról ismert, hogy besolyásolják az affektust, a motivációt és az érzelmeket, és az ösztradiollal, valamint más nemi hormonokkal való kapcsolat csak nemrégiben merült fel, és fel kell ismernünk, hogy jelentős szerepet játszanak e kritikus testrendszer működésében. Az endokrin zavarok világában élünk, ideértve a gyógyszereket is, amelyek valójában maguk károsítják az endokrin rendszert – például a metformin, az orális fogamzásgátlók, a hormonális intrauterin eszközök és implantátumok -, és emellett fel kell ismernünk a menopauza elkerülhetetlen és egyetemes hatását az endokannabinoid rendszerre és annak hatása a nők érzelmi szabályozására.

Az endokannabinoid rendszer és az uralkodó női hormon, az ösztradiol kritikus és összetett kétirányú hatásainak, valamint a kannabisz és más kannabinoidok – ideértve a nők fokozott érzékenységét a függőség hatásaira – közelmúltbeli felismerésével új korszakba léptünk, egy új jövő, amely tele van számos potenciális lehetőséggel a nők javára, valamint hátrányára. Meg kell kezdenünk az endokannabinoid rendszer szilárd tudásbázisának felépítését, és megérteni annak komplex szerepét a nők reproduktív, érzelmi és immun-egészségében. Kötelezettségünk szerint mélyreható oktatást kell biztosítanunk a nők számára, lehetővé téve számukra, hogy felmérjék a fogamzásgátló döntéseikből, a felhasznált gyógyszerekből és az endokrin rendszert károsító anyagoknak való kitettségből fakadó kockázatokat mind a jó, mind a káros potenciál miatt, hogy képesek legyenek jó döntéseket hozni a kannabisz rekreációs, valamint gyógyászati célú felhasználásáról. Az egészségügyi szakemberek legyenek mindig tudatában az ösztradiolt és az endokannabinoid rendszert érintő bonyolult kétirányú rendszereknek, felismerve azok kölcsönhatását és mentális jóllétre gyakorolt hatását.

A CBD a nők életében, hormonok és betegségek

Ez a cikk a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület önkénteseinek munkájában készült. Az Egyesület egyik hivatalos facebook csoportja, ami kizárólag CBD olaj használatával, tapasztalatok megosztásával foglalkozik: https://www.facebook.com/groups/482424458549382/. Mielőtt bárki CBD terméket vásárolna, kérjük csatlakozzon, hogy ne legyen átverés áldozata. Az egyesület munkáját, mivel nonprofit szervezetről van szó, ha csak pár 100 ft-tal is ezen az oldalon lehet támogatni. Kérünk mindenkit, támogassa munkánkat, hogy segíthessünk!
https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Forrás:
https://integrativemgi.com/the-endocannabinoid-system-and-estrogen/