Hogyan fokozza az ösztrogén a kannabiszra való érzékenységet?

A férfiak és a nők agya különbözik egymástól. Ez nem csak az emberekre jellemző, hanem az állatvilágra is. A nemek közötti különbségek minden szinten megtalálhatók, az agysejtektől az egész szervezet viselkedéséig, és ezek befolyásolják, hogy a különböző nemek hogyan reagálnak a stresszre, vagy a drogokra, többek között a kannabiszra is.

Ez a tartalom a Leafly eredeti cikkének fordítása. Minden jog fenntartva a szerző(k) részéről. Írta Josh Kaplan, Ph.D., a Western Washington University egyetem viselkedési idegtudományi karának asszisztens professzora. Szenvedélyes tudományos író, oktató, és egy laboratóriumot működtet, amely a kannabisz fejlődési és terápiás hatásait vizsgálja.

A preklinikai kannabiszkutatás évtizedek óta általában kizárólag hím rágcsálókat használt (ez problémát jelent a kutatás minden területén). Ennek a stratégiának a viselkedés változékonyságát kellett volna csökkentenie, amelyet a hormonok ingadozása okoz a reproduktív ciklus során.

Ehelyett a kannabisz – elsősorban a THC – hatásaival kapcsolatos ismereteket korlátozta a férfi agyra. A tudósok csak most kezdik felfedezni az endokannabinoid rendszer és az ösztrogén nemi hormonok közötti jelentős kölcsönhatást, a kannabisz hatásainak közvetítésében. Ez az interakció mindent befolyásol az agy fejlődésétől a kannabisz-fogyasztási rendellenesség kialakulásának kockázatáig.

A kannabisz hatása erősebb a nőkre

A kannabisz általában erősebb hatásokat fejt ki a nőkre, mint a férfiakra. Egy kivétellel a patkánykísérletek szerint: a nőkre általában kevésbé jön rá a nassolás.

De a legtöbb más viselkedés esetén a nők érzékenyebbek. Ez néha jó lehet. Például a kannabinoidok hozzájárulhatnak a hatékonyabb fájdalomcsillapításhoz nőkben, mint a férfiakban. A kannabinoidok szintén növelik a nőstény rágcsálók szexuális viselkedését, míg a hímekben elnyomják azt. Más esetekben a túlzott THC-fogyasztásnak erősebb negatív következményei lehetnek a fokozott szorongás vagy depresszió formájában.

Ez az erősebb hatás képezi valószínűleg annak az alapját, hogy a nőknél miért alakul ki gyorsabban a kannabisz-fogyasztási rendellenesség, mint a férfiaknál. A nőstény patkányok a hímeknél többször nyomják meg a kart, hogy beadjanak maguknak egy olyan szert, amely aktiválja a CB1 receptorokat, ugyanaz az agyi célpont, mint ahol a THC fejti ki hatásait. Noha ez, a puzzle része lehet, valószínűleg azt tükrözi, hogy a nemi hormonok befolyásolják a CB1 receptorok expresszióját a kulcsfontosságú agyi régiókban, amelyek részt vesznek a THC kellemes hatásában.

Hogyan kerüljük el a kannabisz okozta szorongást?

Ösztrogén és az endokannabinoid rendszer

Miért különbözik a kannabisz hatása a nőkben és a férfiakban? Azért, mert a nők és a férfiak különböző mennyiségű nemi hormonokat termelnek, és ezek a nemi hormonok kölcsönhatásba lépnek az endokannabinoid rendszerrel, hogy befolyásolják a kannabisz hatásának erősségét.

Az ösztrogén, amely itt különös jelentőséggel bír, egy nemi hormon, amely kölcsönhatásba lép az endokannabinoid rendszerrel. A nők ösztrogénszintje magasabb, mint a férfiaké, és ezek a szintek ingadoznak a reproduktív ciklus során.

A CB1 receptorok száma sok agyi régióban ingadozik az agyban lévő ösztrogén mennyiségével összhangban. Az ösztrogén növeli az anandamid nevű endokannabinoid mennyiségét, ezáltal növeli az endokannabinoid rendszer erősségét. Ezzel összhangban a THC hatása akkor a legerősebb, ha magas az ösztrogén szint.

Miért az ösztrogén?

Az agy fejlődésének korai szakaszában a nemi hormonok (a férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén) módosítják azt, ahogy az agysejtek kapcsolódnak egymáshoz és kommunikálnak egymással, hogy elősegítsék a „férfias” és a „nőies” agyat. Ezek a nemspecifikus agyi áramkörök befolyásolják érzelmeinket és a viselkedésünket. Serdülőkorú és felnőtt nőkben az ösztrogén aktiválja ezeket az agyi áramköröket, amelyek megváltoztatják a kannabisz erősségét.

Az ösztrogén az egyik oka annak, hogy a kannabisz különösen veszélyes lehet a fejlődő nők agyára. Az endokannabinoid rendszer fontos szerepet játszik az agy fejlődésében, és drasztikus változások mutatják a rendszer erősségét az érzelmi és jutalomhoz kapcsolódó feldolgozásban részt vevő kulcsfontosságú agyi régiókban. Az agy normál fejlődése érdekében az endokannabinoid rendszert szigorúan szabályozni kell.

Ha a CB1 receptorok túl aktívak a THC és az ösztrogén kölcsönhatásai miatt, akkor a rendszer kiegyensúlyozatlan, ami negatív következményekhez vezethet. Például azoknak a serdülőkorú nőknek, akik kannabiszt használnak, nagyobb az amygdalájuk, mint a kannabisz-fogyasztó férfiaknak vagy nem-használó nőknek. Ez egy fontos agyi régió a „veszély áramkörben”, és ezeknek a nőknek fokozottabb negatív hangulata és szorongása volt társaikhoz képest.

A serdülőkorú kannabiszhasználat és agyi fejlődés közötti kölcsönhatást vizsgáló tanulmányok általában a magas THC tartalmú kannabiszhasználatra utalnak. Jelenleg nem világos, mi lehet a kiegyensúlyozottabb fajták – nagyobb CBD-tartalommal – hatása, mivel a CBD csökkenti a THC kognitív teljesítményre gyakorolt ​​negatív hatásait azáltal, hogy blokkolja annak hatását a CB1 receptorokra.

Tehát, amikor valaki egy számára hatásos kannabisz terméket vagy -fajtát keres, ne feledje, hogy a legjobb mérőpálca egy azonos nemű személy.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az endokannabinoid rendszer és az ösztrogén

Forrás:
https://www.leafly.com/news/science-tech/estrogen-causes-marijuana-sensitivity-in-women