Terpén profil: Terpinolén

TerpinoleneTerpének világa: Terpinolén (δ-terpinén)

Az almában, köményben, orgonában és teafában is megtalálható terpinolén, más néven δ-terpinén vagy delta-terpinén egy jellegzetes, füstös, fához hasonlító illattal rendelkezik. Minden terpinénnek ugyanaz a kémiai képlete, súlya és szerkezete, csupán a szénatomok közötti kettős kötések elhelyezkedésében van különbség.

A terpinolénnek nincs sem fájdalomcsillapító, sem gyulladáscsökkentő hatása, ami azért érdekes, mert a legtöbb kannabinoid és terpén legalább az egyik, vagy mindkettő hatással rendelkezik. Azonban a többi kannabinoidhoz és terpénhez hasonlóan segít felvenni a rákkal a küzdelmet gombaölő és antibiotikus hatása révén. Ezen kívül rendelkezik még nyugtató hatással, mely révén önmagában, vagy linaloollal és kannabinollal együtt segít az alvászavarral küzdő pácienseknek. Kimutatták továbbá, hogy külsőleg alkalmazva elriasztja a szúnyogokat és a zsizsiket.

Gyógyászati alkalmazásai

Antibakteriális – Elpusztítja a baktériumokat.

Gombaellenes– Gátolja a gombák növekedését.

Inszomnia ellenes/Altató hatású – Segíti az alvást – a CBN-el és a linaloollal szinergiában.

Antiproliferatív – Gátolja a rákos sejtek növekedését, osztódását.

Antioxidáns – Megakadályozza az oxidáció (szabad gyökök) okozta károkat.

Tanulmányok

Antimikrobiális (baktériumok, gombák és vírusok ellen): bár a terpinolén rendelkezhet antimikrobiális tulajdonságokkal, eddig még nem folyt olyan kutatás, mely egyedül ennek a molekulának antimikrobiális hatására koncentrált volna; mindegyik növényi kivonatok hatását vizsgálta. Egy 1995-ös kutatás a teafa kivonat antimikrobiális hatására irányult és megerősítette, hogy jelentős potenciállal rendelkezik. A teafa olaj a terpinolén, cineol és linalool mellett számos egyéb terpént tartalmaz.

Egy évtizeddel később, 2005-ben egy kutatócsoport a Diplotaenia damavandica kivonatát vizsgálta. Ez, az Iránban őshonos növény olaja akár 20% terpinolént is tartalmazhat. Azt találták, hogy hatásos E. coli és számos egyéb kórokozó ellen, beleértve a Staphylococcus aureus, az MRSA nem rezisztív fajtáját, valamint a Staphylococcus epidermidis-t, egy kórházakban fertőző baktériumot.

A Natural Product Research című lapban 2010-ben megjelent cikk szerint hatásos antibiotikum. A cikk egy másik iráni növény kivonatát vizsgálta, mely csupán 6.12% terpinolént tartalmazott. A Natural Product Communications című lapban 2011-ben publikált cikk pedig a szegfűszeg családjába tartozó, kétszínű fátyolvirág  (bicolor Gypsophila) kivonatát találta közepesen erős antibiotikus és lehetséges gombaölő hatásúnak.

Antibakteriális: Egy 2005-ös tanulmány szerint a terpinolénnek antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai lehetnek, ami a friss illata mellett újabb oka annak, hogy a szappanokban és a tisztítószerekben elterjedt adalékanyag. Más kutatások arra utalnak, hogy segíthet a kártevők, például a szúnyogok és a kórokozók elriasztására.

Antioxidáns: ez a 2014-es kutatás a Terpinolén esetleges genotoxikus és oxidáló hatását próbálta kimutatni. Ehelyett bizonyították annak antioxidáns hatását, csakúgy, mint Aydin és társai 2013-as kutatásukban, rámutattak annak anti-proliferatív, sejtosztódást szabályozó hatására.

Rák: az Oncology Letters című lapban publikált 2012-es kutatás kimutatta, hogy a terpinolén bizonyos fehérjék hatását leszabályozza, ezzel lassíthatja a rákos sejtek szaporodását és egyéb pozitív hatást fejthet ki a testben. A terpinolén rák-ellenes hatásait kibővíti egy 2013-as kutatás, mely kimutatta, hogy az gátolta a neuroblasztómiás sejtek osztódását. Ezen kívül rámutattak annak antioxidáns hatására, azonban nem ismert, hogy a két hatás összefügg-e.

Szívbetegségek: ebben a 2005-ös tanulmányban a terpinolént A- és E-vitaminnal együtt adva hasznosnak találta szívbetegségek esetén, mivel az akadályozza az LDL, más néven rossz koleszterin oxidációját. Ez a koleszterin nagyban hozzájárul Amerika vezető halálozási okának, a szívbetegségeknek a kialakulásához.

Nyugtató hatás: a Journal of Natural Medicines című lap 2013 októberi számában található cikk megerősítette, hogy a terpinolén említésre méltó nyugtató hatással rendelkezik. Bár a kutatás egereken mutatta ki a hatást,  eredményei mégis ígéretesek az alvászavarral küzdőknek, ha természetes gyógymódot keresnek.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A terpének és a kannabinoidok fokozzák egymás terápiás hatásait