Kannabiszból származó terpének és flavonoidok hatékonysága mellrák ellen

Canadian Journal of Physiology and Pharmacology

A Canadian Journal of Physiology and Pharmacology című folyóiratban megjelent kutatás a kannabiszban található terpének lehetséges képességét tárta fel a mellrák kezelésében.

A terpének azok az aromás vegyületek, amelyek a kannabisz illatáért felelősek. Ezek a molekulák ízt is adnak, és nagymértékben felelősek az egyes kannabisz fajtákhoz („kemovar”) leginkább kapcsolódó illatprofilokért.

A mellrák elleni kezelésben új terápiákra van szükség

A tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy sok mellrákos betegnél rezisztencia alakul ki a kemoterápiával és más hagyományos kezelésekkel szemben, és ezért „az új terápiás lehetőségek feltárása indokolt”. A kutatás megjegyezte, hogy „a kannabiszban található izolált vegyületekről korábban kimutatták, hogy rákellenes hatást fejtenek ki, de keveset tudunk a rezisztens emlőrákban kifejtett hatásukról.”

A tanulmány „a kannabiszban található terpének hatásait” vizsgálta egy „mellrák kemoterápiára rezisztens modelljében”. Elemezte a kannabiszban található öt terpént, és azt, hogy ezek rákellenes hatást fejtenek-e ki. A kutatás megvizsgálta a kannabinoidok és flavonoidok (amelyeket szintén megtalálhatók a kannabisz növényben) hatását, és azt is, hogy „[a terpének] terápiás hatásai fokozódtak a kannabinoidokkal és flavonoidokkal történő együttes kezelés hatására”.

A tanulmány eredményei

A tanulmány megállapította, hogy a terpének közül a nerolidol és a béta-kariofillén (BCP) „fejtették ki a a legerősebb citotoxikus hatást” a rákos sejtek ellen. A vizsgálat szerint a terpének ezt a pozitív eredményt számos biokémiai mechanizmuson keresztül érték el, beleértve az apoptózist, egy genetikailag programozott „öngyilkosságot”, amelyben a rákos sejtek alapvetően megölik magukat bizonyos külső hatásokra (például kannabinoidok, flavonoidok és terpének).

A tanulmány azt is megállapította, hogy a terpénekkel végzett kezelés csökkentette a rákos sejtek egészséges sejtek elleni invázióját.

A flavonoidok fokozzák a terpének rákellenes hatékonyságát

A tanulmány megállapította, hogy a flavonoidok és terpének kombinációi fokozták a rákellenes hatást. „A kaempferol nevű flavonoiddal való kombinációk fokozták a [terpének] ocimen, terpinolén és β-mircén citotoxikus [rákellenes] hatását” – számoltak be a kutatók.

A tudósok rájöttek, hogy a nerolidol nevű terpén és a THC vagy CBD kannabinoidok kombinációja „változó válaszokat produkált”, amelyeket nagyrészt a dózis határoz meg.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kannabisz által termelt terpének közül sok rákellenes hatást fejtett ki az mellráksejtekben (a vizsgálatban nem vettek részt humán alanyok). „Eredményeink azt mutatják, hogy a kannabiszban található terpének önmagukban vagy kannabinoidokkal és flavonoidokkal kombinálva rákellenes hatást fejtettek ki a kemoterápiára rezisztens mellrák sejtvonalakban” – foglalta össze a tanulmány.

Érdekes módon a tanulmány különböző eredményeket mutatott ki a terpének önmagukban vagy testvérmolekulákkal, például kannabinoidokkal és flavonoidokkal kombinálva. „Ez a tanulmány az első lépés azon vegyületek azonosításában, amelyek terápiás potenciállal rendelkezhetnek a rezisztens mellrák kezelésében.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Hogyan könnyítheti meg a kannabisz a mellrák kezelését?

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35704944/