A kannabiszból származó flavonoid engedélyt kapott hasnyálmirigyrákos betegeken végzett klinikai vizsgálatokhoz

A Flavocure Biotech bejelentette, hogy engedélyt kapott az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától (FDA) új vizsgálati gyógyszeralkalmazására (IND), hogy elindítsa a Caflanone (FBL-03G) első fázisú, humán klinikai vizsgálatát a hasnyálmirigyrák kezelésére.

A hasnyálmirigy duktális adenokarcinóma (PDAC) az összes rákos megbetegedés körülbelül 2%-áért, és a rákkal összefüggő halálozások 5%-áért felelős. A Caflanone kezelést sugárterápiával kombinálják a rákos sejtek elleni fokozott hatékonyság érdekében.

Az FBL-03G (kaflanon) a kannflavin B szintetikus izomerje, amely egy a kannabiszból származó flavonoid. Az FBL-03G egy nem kannabinoid vegyület, és vizsgálat alatt áll a hasnyálmirigy- és más rákos megbetegedések kezelésére. Az FBL-03G a tumorhoz kapcsolódó makrofágokat célozza meg a CSF1-R gátlásával. A molekula a KRAS-expresszió erős szuppresszióját is kimutatta, ami egy jelentős mutáció a hasnyálmirigyrákban és sok más daganatban. A KRAS G12D mutáció gyakorisága hasnyálmirigyrákos betegekben >36%, és az FBL-03G-ről kimutatták, hogy elnyomja ennek a nehezen kezelhető rákos génnek az expresszióját.

„Nagyon örülünk, hogy engedélyt kaptunk a kaflanon (FBL-03G) klinikai vizsgálatokba való bevonására, és izgatottak vagyunk a kilátások miatt, hogy ez az új terápiás szercsoport mit jelenthet a rákos betegek számára” – mondta Dr. David G. Brooks a Flavocure Biotech ideiglenes tiszti főorvosa.

„Ez fontos mérföldkő cégünk számára, amely az első olyan programunk, amely megkapta az FDA engedélyt a klinikai vizsgálat megkezdéséhez. Ez az új megközelítés, amely a sugárterápiát kombinálja vezető gyógyszerjelöltünkkel, a kaflanonnal, kiaknázza úttörő tudományunkat, és számos terápiás területen széles körben alkalmazható” – mondta Dr. Ngeh J. Toyang a Flavocure Biotech vezérigazgatója és társalapítója.

„Az IND-engedély megszerzése, hogy egy molekulát a platformunkról az I. fázisú vizsgálatba vigyünk át első indikációnkban, fontos mérföldkő a gyártási folyamatunk továbbfejlesztésében” – mondta Dr. Henry Lowe a Flavocure ügyvezető elnöke és alapítója. „A hasnyálmirigyrák köztudottan ellenáll a jelenlegi terápiáknak, beleértve a kemoterápiát, a sugárterápiát és az immunterápiát, és úgy gondoljuk, hogy a kaflanon biztonságos alternatív terápiás lehetőség lehet. Izgatottak vagyunk, hogy új megközelítésünk miként javíthatja a hasnyálmirigyrákos betegek ellátását ebben a kritikus helyzetben.”

Preklinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a kaflanon fokozza az apoptózist, és ennek következtében csökkenti a hasnyálmirigyráksejtek túlélését, amelyeket különböző koncentrációjú molekulákkal és sugárterápiával kezeltek. Az egerekben a hasnyálmirigy-daganatokhoz juttatott kaflanon és sugárzás a távoli, nem kezelt daganatok zsugorodását okozta, ami valószínűleg a daganatellenes immunválasz fokozódását jelzi.

Az eredmények azt mutatják, hogy ebben a molekulában benne rejlik mind a lokalizált, mind a metasztázisos hasnyálmirigyrák kezelése, lendületet adva a további klinikai transzlációhoz, amelynek célja a kiújulás csökkentése és a betegek túlélésének növelése.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Egy tanulmány szerint a kannabisz egyik vegyülete segíthet kezelni a hasnyálmirigyrákot

Forrás:
https://www.biospace.com/article/flavocure-biotech-announces-fda-clearance-of-ind-application-for-caflanone-fbl-03g-for-clinical-trials-in-pancreatic-cancer-patients-/