Kannabinoidok kombinációja rákellenes aktivitást mutat a petefészekrák sejtekben

Cancers, Molecules

Dr. Hinanit Koltai professzor, az izraeli mezőgazdasági minisztérium részét képező Volcani Institute vezető kutatója küldetésévé tette, hogy hatékony kannabinoid-alapú terápiát találjon a petefészekrák kezelésére.

Dr. Koltai „A kannabinoidok rákellenes aktivitása a petefészekrák ellen magában foglalja a Wnt jelátviteli útvonalat” című előadása (CannMed 23 Innovation & Investment Conference, Florida) ismertette azokat a fitokannabinoidokat, amelyek alkalmasak a petefészekrák kezelésére – egy olyan betegségre, amely 2023-ban becslések szerint 13 270 nő halálát okozza az Egyesült Államokban, a Nemzeti Rákkutató Intézet adatai szerint pedig az összes rákos halálozás több mint 2%-áért felelős.

„Korábbi tanulmányaink megállapították, hogy a kannabisz bizonyos molekulái rákellenes hatással bírnak az általunk vizsgált különböző sejtvonalakkal szemben. Ezért meglehetősen optimista voltam” – mondta Dr. Koltai, megjegyezve, hogy a kannabiszt korábban nem vizsgálták petefészekrák elleni gyógyszerként.

A kutatók azonosították a leghatékonyabb kannabinoidokat

Dr. Koltai és csapata Nurit Shalev vezetésével különféle kannabisz fajtákat vizsgálatak meg, és megállapították, hogy a Dairy Queen (DQ) néven ismert magas THC-tartalmú fajta a leghatékonyabb. Ezenkívül azonosította a DQ-kivonat azon frakcióit, amelyek nagyon aktívak a petefészekráksejtek ellen (F7). A csoport kémiai elemzéssel meghatározta ezeknek a frakcióknak az összetételét és hatásmódját.

Az összes fitokannabinoid százalékos aránya a nyers DQ kivonatban és frakcionált F4–F7 kivonatokban.

Azt találták, hogy a THC, a kannabikromén (CBC) és a kannabigerol (CBG) kombinációja jobban működik, mint a THC önmagában, és jobban, mint a teljes kivonat. Dr. Koltai azt is megállapította, hogy a kannabinoidok jól működtek a niraparibbal – egy általános kemoterápiás gyógyszerrel –, de egyáltalán nem a gemcitabinnal, egy másik kemoterápiás gyógyszerrel.

„Csináltunk néhány egérmodellt, de a jövőbeli kutatásokhoz további állatmodellekre van szükség” – mondta. „Eközben minden preklinikai vizsgálatot el tudtunk végezni. Csak a klinikai vizsgálatok igazolják a hatékonyságot, és aktívan keresünk további forrásokat, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy részt vehessünk a klinikai vizsgálatokban.”

„Eléggé sokat haladtunk a tudományos alapok lefektetése és az API [gyógyszerészeti hatóanyag] összetételének meghatározása terén. Most finanszírozásra van szükség ahhoz, hogy ezeket a tudományos adatokat klinikai vizsgálatokba dolgozzák fel, és új kannabisz alapú termékeket fejlesszenek ki a betegség kezelésére” – mondta.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kender lehetséges hatékonysága petefészekrák ellen

Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=cn5CQGpiJWg