Az orvosi kannabisz „segít enyhíteni a rákos betegek fájdalmát”, és csökkenti a gyógyszerek iránti igényüket egy új tanulmány szerint

BMJ Supportive & Palliative Care

Egy új tanulmány megállapította, hogy a THC és a CBD hatóanyagot egyenlő arányban tartalmazó termékek tűntek a leghatékonyabbnak a fájdalom kezelésére.

Angliában jelenleg csak a kórházi szakorvosok írhatnak fel kannabisz alapú gyógyszereket a Nemzeti Egészségügyi Szolgálaton (NHS) keresztül, és csak néhány korlátozott betegség esetén, mint például a ritka és súlyos epilepszia, a kemoterápia okozta hányás vagy hányinger, valamint a szklerózis multiplex (SM) okozta izommerevség.

Ezeket a gyógyszereket csak akkor veszi figyelembe az NHS, ha más kezelések nem megfelelőek, vagy nem segítettek a tünetek enyhítésében.

A BMJ Supportive & Palliative Care folyóiratban megjelent legújabb tanulmányban a kutatók, köztük a Royal College of Surgeons Dublin Orvostudományi Karának és a kanadai Cedars Cancer Center Onkológiai Cannabis Programjának kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az orvosi kannabisz „biztonságos és hatékony kiegészítő kezelés fájdalomcsillapításra rákos betegeknél”.

A meglévő bizonyítékok szerint a rákos betegek körülbelül 38 százaléka tapasztal mérsékelt vagy súlyos fájdalmat, míg az előrehaladott, áttétes vagy terminális betegségben szenvedő betegek 66 százaléka szenved fájdalomtól – írták.

Bár a hagyományos fájdalomcsillapítókat elterjedten használják, a betegek egyharmada még mindig érez fájdalmat.

A kutatócsapat 358 rákos felnőttet vizsgált meg, akiknek adatait a kanadai Quebec Cannabis Registry rögzítette 3,5 éven keresztül (2015 májusától 2018 októberéig).

A betegek átlagéletkora 57 év volt, közel fele (48 százaléka) férfi volt, a három leggyakoribb rákdiagnózis a húgyúti, mell- és bélrák volt.

A fájdalom volt a leggyakrabban jelentett (73 százalékos) tünet, amely miatt orvosi kannabisz felírását kellett kérni.

Izraeli tanulmány szerint a kannabisz megakadályozhatja a kemoterápia fő mellékhatásait

A betegek körülbelül egynegyede szedett THC-domináns termékeket a vizsgálatban, 38 százalékuk THC:CBD-t egyenlő arányban tartalmazó készítményt, 17 százalék pedig CBD-domináns termékeket.

A betegek fájdalom intenzitását, tüneteit, az összes szedett gyógyszerek számát és a napi morfiumfogyasztást negyedévente monitorozták egy éven keresztül.

Az orvosi kannabisz biztonságosnak és általában jól tolerálhatónak tűnt a vizsgálat során. A két leggyakoribb mellékhatás az álmosság volt, amelyről három beteg számolt be, és a fáradtság, amelyről kettő.

A tanulmány megállapította, hogy három, hat és kilenc hónapos időszakaszban statisztikailag szignifikánsan csökkent a fájdalom legrosszabb és átlagos intenzitása, a fájdalom általános súlyossága, valamint a fájdalom mindennapi életet befolyásoló hatásai.

Összességében a THC:CBD-t egyenlő arányban tartalmazó termékek használatával jobb fájdalomcsillapítást jelentettek, mint a THC-, vagy a CBD-domináns termékek esetében.

„Az orvosi kannabisz különösen jó biztonsági profilja, amelyet ebben a tanulmányban kimutattak, részben a kezelést engedélyező, irányító és felügyelő egészségügyi szakemberek szigorú felügyeletének tudható be”, mondták a kutatók.

Klinikai vizsgálat: A rákos betegek csökkentik az opioidok bevitelét az orvosi kannabisz használata után

Az összes hagyományos gyógyszer fogyasztott mennyisége is csökkent az ellenőrzési időpontokban, míg az opioidok fogyasztás csak az első három ellenőrzéskor.

A kutatók elmondták, hogy vizsgálatuk megfigyeléses volt, és a 12 hónap során a betegek jelentős része elveszett a nyomon követés alatt.

Arra a következtetésre jutottak: „Adataink arra utalnak, hogy az orvosi kannabisz biztonságos és kiegészítő kezelési lehetőség azoknál a rákos betegeknél, akik nem érik el a megfelelő fájdalomcsillapítást a hagyományos fájdalomcsillapítókkal, például opioidokkal.”

Az agydaganat legagresszívebb típusának kezelésére szolgáló kannabinoidokat tartalmazó szájspray klinikai vizsgálata megindult a Leeds Teaching Hospitals NHS Trust és a Christie NHS Foundation Trust rákkezelő központjaiban.

A Brain Tumor Charity által finanszírozott kísérlet azt vizsgálja, hogy a nabiximols (orális spray, amely egyenlő arányban tartalmaz növényi kannabinoidokat THC:CBD) és a kemoterápia kombinálása meghosszabbíthatja-e a visszatérő glioblasztómával diagnosztizált emberek életét.

2023-ban több mint 230 glioblasztómás beteget vesz fel Anglia, Skócia és Wales 14 NHS kórházában, köztük Birminghamben, Bristolban, Cambridge-ben, Cardiffban, Edinburgh-ban, Glasgow-ban, Londonban, Liverpoolban (Wirral), Manchesterben, Nottinghamben, Oxfordban és Southamptonban.

A glioblasztóma az agyrák legagresszívabb formája, átlagos túlélési ideje kevesebb, mint 10 hónap a kiújulás után.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Új kannabinoid készítmény glioblastoma agydaganat kezelésére

Forrás:
https://www.independent.co.uk/news/health/cannabis-cancer-pain-thc-cbd-b2331347.html