Izraeli tanulmány szerint a kannabisz megakadályozhatja a kemoterápia fő mellékhatásait

Therapeutic Advances in Medical Oncology

Az elterjedten használt rákellenes gyógyszerek a betegek 70%-ánál károsítják az idegeket, de amikor a kezelés előtt kannabiszt használnak, ez az arány 25%-ra csökken.

A kannabisz képes ellensúlyozni a kemoterápia legrosszabb mellékhatásait – vélik az izraeli orvosok.

500 kemoterápiás beteget figyeltek meg, és megállapították, hogy az idegkárosodás, ami gyakori mellékhatás, sokkal kevésbé jelentkezik a kannabiszt használók körében.

Szakmai értékelésen átesett kutatásban olyan betegek vettek részt, akiket a vastagbél és a végbél előrehaladott daganatos megbetegedése ellen használt hagyományos rákellenes gyógyszerrel, oxaliplatinnal kezeltek. De a kutatók úgy vélik, hogy megállapításuk relevánsnak bizonyul számos más kemoterápiás szer esetében, amelyek idegkárosodást váltanak ki.

Az oxaliplatinnal kezelt betegek körülbelül 70%-a tapasztal neurológiai mellékhatásokat, amelyek a kéz és a lábak bizsergésétől az ujjak és lábujjak érzékelésének elvesztéséig terjednek. „Ez nagyon nagy kihívást jelenthet a betegek számára, és hónapokba telhet, amíg csillapodik” – mondta Dr. Ravit Geva, a Tel-Avivi Sourasky Medical Center munkatársa.

A kannabisz használata enyhíti a kemoterápia által kiváltott neuropátiás fájdalmat

A kannabiszt használó betegek közül csak 40% tapasztalt mellékhatásokat.

A betegek különböző pontokon kezdtek el használni kannabiszt, de azok, akik már a kemoterápia előtt elkezdték, különösen alacsony volt a neurológiai mellékhatások előfordulása: csupán 25%.

„Ez egy nagyon jelentős csökkenés, és azt jelzi, hogy a kannabisz egy olyan fő problémát kezelhet, amellyel a kemoterápiában részesülő rákos betegek szembesülnek” – mondta Dr. Geva, aki Barliz Waissengrin orvosi rezidenssel együtt végezte a tanulmányt.

A legális kannabiszhasználat a világ számos részén, köztük Izraelben is, elterjedt a rákos betegek körében. Rendszerint fájdalomcsillapításra írják fel, de Dr. Geva elmondta, hogy tanulmánya szerint értékesnek bizonyulhat az erős rákellenes gyógyszerek néhány mellékhatásának, különösen az idegkárosodás ellensúlyozására, amelyekre más kezelés jelenleg nincs.

Szerinte további kutatásokra van szükség, amelyek a gyomor-bélrendszeri daganatok kezelésére használt egyéb kemoterápiás gyógyszereket is vizsgálják. Ha sikerült, szerinte a kannabisz használatával nemcsak a rákos betegek életminőségének javítása érhető el, hanem a hatékonyabb kezelés is.

„A kannabisz beadása az oxaliplatin-kezelés megkezdése előtt nagyobb dózisú kezelést tehet lehetővé anélkül, hogy idegkárosodás alakulna ki” – mondta. Az enyhébb mellékhatások lehetőséget nyújthatnak a nagyobb dózisok alkalmazására és ezzel a hatékonyabb kezelésre.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A THC és a CBD kombinációja hatékony kezelés kemoterápia okozta neuropátiás fájdalomra

Forrás:
https://www.timesofisrael.com/cannabis-can-prevent-major-chemotherapy-side-effect-israeli-study-suggest/