A kannabisz segít a rákos betegeknek tisztábban gondolkodni és kezelni a fájdalmat

Exploration in Medicine

Egy új tanulmány szerint a következetes kannabiszhasználat jobb kognitív képességekkel és csökkent fájdalommal jár a rákos és a kemoterápiában részesülő betegek körében.

Míg a kannabisz bódító hatást fejt ki, és ez kezdetben ronthatja a kognitív képességet, azok a betegek, akik két hétig államilag engedélyezett gyógyszertárakból származó kannabisztermékeket fogyasztottak, valójában tisztább gondolkodásról számoltak be – állapította meg a Colorado Egyetem tanulmánya.

Az Exploration in Medicine folyóiratban megjelent tanulmány eredményei meglepőek voltak – mondta sajtóközleményében Angela Bryan kutató, aki maga is ráktúlélő.

„Azt hittük, hogy a problémákat fogunk látni a kognitív funkciókban” – mondta. „De az emberek valójában úgy érezték, hogy tisztábban gondolkodnak. Ez meglepetés volt.”

A vizsgálatban részt vevő 25 résztvevő azt mondta, hogy jobban alszanak, és kevesebb fájdalmat tapasztaltak a rákos tüneteikkel vagy a kemoterápia mellékhatásaival összefüggésben.

A tanulmány egy másik okból is figyelemre méltó: a betegek sokféle ehető kannabiszterméket használtak, amelyeket egyénileg választottak ki a coloradói gyógyszertárakból. Ide tartoztak a tinktúrák, pékáruk, gumicukorkák és más, különböző kannabinoidprofilú, ehető kannabisz termékek.

Mivel a kannabisz szövetségileg továbbra is tiltott, az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok többsége vagy gyógyszerészeti minőségű kannabisz gyógyszerekre, például dronabinolra (THC), vagy szabványosított, szövetségileg engedélyezett forrásból termesztett kannabiszra támaszkodik, amely általában alacsony THC-tartalmú, és nem tartalmaz más kannabinoidokat.

Izraeli tanulmány szerint a kannabisz megakadályozhatja a kemoterápia fő mellékhatásait

Ez a tanulmány arra utal, hogy előnyös a különböző állami piacokon elérhető kannabisz hatásainak vizsgálata. Az általános következtetés az volt, hogy a kannabisz jelentős terápiás potenciállal rendelkezik a rákos betegek számára; de betekintést nyújtott abba is, hogy a különböző termékek hogyan váltanak ki különböző hatásokat.

A kutatók például azt találták, hogy azok a betegek, akik magasabb CBD-koncentrációjú ehető ételeket fogyasztottak, alacsonyabb fájdalomszintről számoltak be, mint azok, akik magas THC-tartalmú termékeket fogyasztottak.

Professzor Bryan azt mondta, hogy „az emberek nyitottak arra, hogy kipróbáljanak bármit, amiről úgy gondolják, hogy hasznos lehet, de nincs sok adat, amely eligazítaná őket abban, hogy mi a legmegfelelőbb.”

A vizsgálathoz a betegeket arra kérték, hogy vásárolják ehető kannabisz termékeket az engedéllyel renelkező helyi patikákban. Ezután a kutatók elmentek az egyes alanyok otthonához egy mobil laboratóriummal (egy furgon, becenevén „kannaván”), hogy fizikai és kognitív teszteket végezzenek a kannabisz elfogyasztása előtt és után.

„Két héten át tartó használat után a betegek a fájdalom, az alvás minősége és a kognitív funkciók javulásáról számoltak be. A kognitív funkció néhány objektív mérőszáma, beleértve a reakcióidőket, szintén javult.”

„Azt hittük, hogy problémákat fogunk látni a kognitív funkciókban” – mondta professzor Bryan, megjegyezve, hogy korábban a kannabisz használatát és a kemoterápiát is összefüggésbe hozták a gondolkodás károsodásával. „De az emberek valójában úgy érezték, hogy tisztábban gondolkodnak. Ez meglepetés volt.”

Az orvosi kannabiszt használó betegek kognitív teljesítménye tartós javulást mutat

A fájdalom szintje a használat után egy órán belül csökkent, de a betegek azt mondták, hogy érezték azt a bódító hatást, amely rontja a kognitív funkciókat. A kutatók azonban az figyelték meg, hogy ezt az akut hatást idővel felváltotta a mentális tisztaság a kéthetes nyomon követés során. A kognitív funkciók objektív mérőszámai, mint például a reakcióidő, szintén javultak a hosszú távú használat után.

„Ez a megfigyeléses tanulmány a maga nemében az elsők között vizsgálja a legális piac, a palliatív kannabiszhasználat, valamint a rákos betegek szubjektív és objektív eredményeinek összefüggéseit” – áll a tanulmányban. „Ezek a fájdalom intenzitására, az alvás minőségére és a kognitív funkciókra vonatkozó korai megállapítások segíthetnek megalapozni a jövőbeli, teljes körűen megalapozott tanulmányokat ezzel a fontos témával kapcsolatban.”

Gregory Giordano, a tanulmány egyik szerzője azt mondta, hogy az onkológusok és a betegek „aggodalommal töltik el a rákkezelés lehetséges negatív hatásai a kognitív funkciókra, ezért tovább kell vizsgálni a kannabiszhasználat lehetséges, közvetett szerepét a szubjektív kognitív funkciók javításában”.

Számos tanulmány összefüggésbe hozta az orvosi kannabisz legalizálását az opioidok felírása és az opioid-túladagolás miatti halálozás csökkenésével.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) 2023-as tanulmánya kimutatta, hogy a krónikus fájdalomtól szenvedő betegeknél, akik egy hónapnál hosszabb ideig használtak orvosi kannabiszt, jelentősen csökkent a felírt opioidok mennyisége.

Az AMA 2022-ban publikált egy olyan kutatást is, amely azt mutatta, hogy az orvosi kannabisz legalizálása az opioidhasználat alacsonyabb arányával van összefüggésben a rákos betegek körében.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabisz „segít enyhíteni a rákos betegek fájdalmát”, és csökkenti a gyógyszerek iránti igényüket egy új tanulmány szerint

Kutatás:
https://www.explorationpub.com/Journals/em/Article/1001138