Utolsó lehetőség helyett elsővonalbeli kezelés: Izrael fő reformjai az orvosi kannabisz terén

Izrael hamarosan drámai mértékű növekedést tapasztalhat az orvosi kannabiszt használó betegek számában, mivel a kormány átfogó reformjavaslatokat tesz közzé, amelyek célja a hozzáférés egyszerűsítése.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/08/25/from-last-resort-to-first-line-israel-sees-major-reforms-to-medical-cannabis/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Augusztus 7-én az egészségügyi minisztérium közzétette az izraeli orvosi kannabisz reformra vonatkozó, széles körben várt javaslatait.

Moshe Arbel egészségügyi miniszter szerint ezek a reformok, amelyek bevezetése várhatóan idén decemberben kezdődik, „nagyszerű hír több tízezer izraeli polgár és a gazdaság számára”.

Míg egyesek azzal érvelnek, hogy a változtatások nem mennek elég messzire ahhoz, hogy sok beteg számára biztosítsák a kellő időben történő hozzáférést, általános konszenzus van abban, hogy ez pozitív és jelentős előrelépés az iparág számára.

„Elsővonalbeli kezelés”

A kormány által felvázolt talán legjelentősebb közelgő változás az orvosi kannabisz „végső kezelésről” az „elsővonalbeli kezelésre” való átállása.

Ez azt jelenti, hogy amikor az új szabályozás idén decembertől életbe lép, az orvosok anélkül állíthatnak ki recepteket a betegeknek, hogy igazolniuk kellene, hogy előzőleg már kipróbálták az alternatív gyógyszereket.

Noha ez a változás várhatóan jelentősen megnöveli Izrael 125 000 kannabiszt haszáló betegeinek számát a 2021 óta tartó folyamatos csökkenést követően, egyesek azzal érvelnek, hogy nem sokat segít azon, hogy kevés orvos rendelkezik engedéllyel kannabisz felírására.

Izraeli orvos éles kritikája az orvosi kannabisz üzletről

Vényköteles modell

Egy másik jelentős változás, amely várhatóan megkönnyíti a betegek hozzáférését és a betegek számának jelentős növekedését, az, hogy megszűnik sok beteg számára a nehézkes és időigényes állami engedélyek megszerzése.

Az új reformok eredményeként ezt a problémás engedélystruktúrát egy új vényköteles modell váltja fel, amelyet az ország négy hivatalos egészségbiztosítási szervezete kezel.

A négy „betegpénztár” valamelyikének egészségügyi biztosításában való részvétel kötelező.

Akkoriban a Kanabo vezérigazgatója, Avihu Tamir azt jósolta, hogy ezek az intézkedések megduplázzák a betegek számát.

Ez az átállás várhatóan 2024 januárjában fog megtörténni, de kezdetben csak a betegek körülbelül 10%-át érinti.

A rákos, Crohn-betegségben, demenciában, autizmusban, szklerózis multiplexben, HIV-fertőzésben szenvedő betegek, valamint azok, akiknek hat kevesebb maradt az életükből, mostantól engedély nélkül is kaphatnak recepteket orvosaiktól.

Egy izraeli egyetem orvosi kannabiszra szakosodott diplomát ad

A kritikusok azzal érveltek, hogy ez nem elégíti ki a PTSD-ben, krónikus fájdalomban, fibromyalgiában és más betegségekben szenvedők szükségleteit, és attól tartanak, hogy ezek a betegek az opioid alternatívák felé fordulnak majd.

Dr. Ofir Levon, az Orvosi Szövetség Izraeli Toxikológiai Társaságának elnöke a Maariv helyi hírlapnak nyilatkozva azt mondta: „A reformok olyan helyzetet eredeményeznek, ahol a páciens és az orvos közötti párbeszéd hatékonyabb lesz, lehetővé téve számukra, hogy felírják a kezelést anélkül, hogy túl sok feltételt támasztanának.”

„Ezt szakaszosan fogjuk kidolgozni, ez nem történhet meg egyszerre, bár erős a vágy, hogy gyorsan megtörténjen. Az első szakaszra az év vége felé kerül sor.”

Kutatás

Az új iránymutatások arra is törekednek, hogy több kannabisz kutatást ösztönözzenek, és számos olyan intézkedést vezetnek be, amelyek célja, hogy az új kutatások jóváhagyását kevésbé körülményessé tegye.

A dokumentum azt javasolja, hogy „drámai mértékű könnyítést adnak a kutatás-jóváhagyási mechanizmusokban” azáltal, hogy „egyértelmű eljárást” biztosítanak a klinikai vizsgálatok elindításához a biztonság és a hatékonyság bizonyítására.

Lényeges, hogy kutatási célból enyhül a nyersanyagimport szigorú ellenőrzése, lehetővé téve a kutatók rendelkezésére álló genetikai sokféleség bővítését, bár várhatóan a késztermékek behozatalára vonatkozó korlátok érvényben maradnak.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

92 éves korában meghalt Raphael Mechoulam, a holokauszt túlélője, a kannabisz életmentő kutatója és Izrael egyik legnagyobb tudósa

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/08/25/from-last-resort-to-first-line-israel-sees-major-reforms-to-medical-cannabis/