Egy Sativex használó mesél az élményeiről

Kannabisz és Sativex

Beszéltünk Maximmal, aki egy szklerózis multiplex (SM) beteg, és már több, mint hat hónapja használja a Sativexet, hogy enyhítse a betegség okozta fájdalmait. Alább olvasható az interjú, és szeretnénk megköszönni Maxim segítségét, mivel mindenki értékelni fogja a történetét, akinek hasznosak lehetnek az ő tapasztalatai ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban.

A szklerózis elleni küzdelem: A botoxtól a Sativexig a kannabiszon keresztül

Már jó néhány éve szenvedek szklerózis multiplexben. Amikor diagnosztizáltak, azt mondták, hogy a betegség nem feltétlen jár együtt fájdalommal, de 5-6 évvel ezelőtt a fájdalom kezdett nagyon intenzív lenni a lábamban és ez hatással volt a mindennapi életemre. A legrosszabb időket éltem meg, és még mostanában is, éjszakánként, aminek megvan a következménye: nem tudok pihenni, forgolódok az ágyban, képtelen vagyok elaludni… Ez a feleségem életére sem volt túl jó hatással, aki azért nem tudott elaludni, mert én nem tudtam mozdulatlanul feküdni az ágyban.

Egy rendszeres kivizsgálás alkalmával elmondtam az orvosomnak, hogy a fájdalom kezdett egyre intenzívebb lenni, és komolyan kértem, hogy utaljon be egy fájdalom-klinikára, és hogy tegyünk valamit, ha lehet, mivel akkor már elértem azt a pontot, ahol nem bírtam tovább – elviselhetetlen volt. Emlékszem arra a napra, hazafelé tartottunk, a feleségem vezette az autót, én pedig sírtam a lábamban lévő fájdalomtól. 37 éves voltam akkor.

Végeztek rajtam egy tesztet a botulinum toxinnal (ismertebb nevén botox). A botoxot az esztétikai funkcióján kívül fájdalomcsillapításra is használják. Az első kezelés alkalmával egy kis dózist adtak be, közvetlenül a kvadricepszbe (4 lövés összesen). Istenem! Borzalmasan fájt! Az első kezelés nagyon jól ment, és a fájdalom jelentős mértékben csillapodott. Úgy tűnt, hogy működik a dolog, de a botox hatása körülbelül egy hónapig tartott csak.

A második kezelés alkalmával egy kicsit emeltek a dózison… pokolian fájt, de megérte a szenvedést. Meglepetésemre, egy idő után arra lettem figyelmes, hogy a combjaim kezdenek eltűnni. Jelenleg mindkét lábamban van egy lyuk, izomvesztés miatt. Szóltam az orvosomnak, aki aztán gyorsan elküldött Barcelonába egy izomzattal foglalkozó szakemberhez. Még több kivizsgálás. Úgy vizsgáltak, hogy a lábaimban lévő kis tűket hozzákötötték egy képernyőhöz. A végső megállapítás az volt, hogy szerintük a botox volt az oka, de nem értették, hogy miért, mert azelőtt még sosem láttak hasonlót. Ennyit mondtak nekem, így fel kellett adnom a botulinum toxinos kezelést.

Korábban már olvastam a kannabisz jótékony hatásairól szklerózis betegeknél. Amikor fiatal voltam, szívtam kannabiszt, de csak rekreációs szerként. Szóval, szereztem egy kis füvet, hogy lássam, működik-e. Este használtam, közvetlenül lefekvés előtt. Megint tudtam aludni, nem teljesen pihentem magam ki, de legalább tudtam egy kicsit aludni. A fájdalom mindenesetre visszatért a reggelekre. Az orvosomat folyamatosan tájékoztattam erről az egészről a rendszeres vizsgálataim során.

Hallottam a Sativexről, de akkor még az egészségügyi hatóságok nem hagyták azt jóvá itt Spanyolországban. Nem volt más választásom, mint a várakozás, ezért aztán úgy döntöttem, hogy megtermesztem a saját kannabiszomat. Elmentem az Alchimia Grow Shopba Vilamallában (Girona) és beszereztem az összes infót arról, hogyan kell kannabiszt nevelni, melyik kannabisz fajtát növesszem, stb… Megvettem a saját termesztő sátramat, világító rendszeremet, volt föld, magok… Minden megvolt ami kellett. Azt hiszem, tudod, hogy megy ez. Szóval végül is megkaptam a gyógyszerem… Három év telt el azóta.

Egy nap az orvosom felhívott, és azt mondta, hogy a Sativex végre elérhető számomra. Új reménysugár nyílt előttem… Úgy döntöttem, megpróbálom! Kicsit úgy éreztem magam, mint egy kísérleti nyúl, de meg kellett próbálnom. A fájdalom a lábaimban borzasztó volt!

10ml Sativex száj spray

Milyen előnyöket tapasztaltál a Sativex használata során?

Előnyök? Nos, ahhoz még túl korai volt. Hamar éreztem, hogy jobban alszom, úgy tűnt, hogy működik. Csak várnom kellett néhány hetet, és megnézni az eredményeket.

Az ajánlott adag napi 10-12 spray. Elegendő ez bárkinek, vagy minden betegnél változó?

Meg kell jegyeznem, hogy nem létezik két egyforma szklerózisos beteg, úgy, mint ahogy nem létezik két egyforma ember. Sem a tünetek, sem a betegek nem ugyanolyanok, ezért a dózisok betegenként eltérőek lehetnek.

2,7 mg THC, 2,5 mg CBD

A gyógyszer akkor a leghatékonyabb, ha naponta 8-szor permetezel a szádba; csökkentheted vagy növelheted ezt az adagot, de napi 12 spraynél nem lehet több. Kétszer kell a szájba permetezni alkalmanként, aztán 30 percet várni a hatásra. Ez alatt a fél óra alatt sem inni, sem enni nem szabad. Ez egy kicsit nehézkes a kellemetlen utóíz miatt, szóval ha letelik az idő, én mindig eszem egy kis édességet.

Amikor elkezdtem a kezelést, azt mondták, hogy a Sativex egy koncentrátum, ezért a hatás erősebb lehet annál, mint amikor kannabiszt szívok. Az egész lényege az volt, hogy megtaláljam a megfelelő dózist, ennek pedig a legjobb módja a kísérletezés volt. Az elején volt, hogy szédültem, míg végül megtaláltam a megfelelő adagolást, ami az én esetemben napi 8 spray: 4 reggeli után, és 4 lefekvés előtt.

Nyáron, amikor melegebb az idő, gyakrabban szédülök, így a második adagot (2 spray) csak ebéd után veszem be, a maradék négyet pedig vacsora után.

Vettél észre különbséget a Sativex és a vaporizált kannabisz között?

Először is, nem igazán vaporizáltam kannabiszt, inkább füstöltem. Csak akkor vaporizáltam, amikor utaztam.

A fő különbség a “betépett” állapot. Bár igaz, hogy kicsit szédülök, amikor a Sativexet használom, a hatása mégis más, mint a kannabiszé. A Sativex mellett normális életet tudok élni, vezethetek, bevásárolhatok, találkozókra mehetek, tanulhatok, festhetek, stb…

Ennek is vannak azonban korlátai. A szklerózis még mindig ott van, és érzem ennek összes hátrányát. A Sativex nem képes meggyógyítani, csak a fájdalmat tudja csökkenteni.

Felbontás után 42 napon belül használjuk fel

Az egészben az a legjobb, hogy most már nincs kifogásom, hogy leszokjak a füstölésről, ami nem kis dolog!

Hamar enyhült a görcs miatti fájdalom?

Ezidáig több, mint hat hónapig használtam a Sativexet. Nyilvánvaló, hogy csodák nem léteznek. Még mindig érzek fájdalmat a lábaimban, de már nem olyan gyakran és nem is olyan erősen, mint korábban. Azt hiszem, ez a gyógyszer folyamatos szedése miatt van. Ha jobban fájnak a lábaim, akkor beveszek egy extra adagot, és tudom, hogy egy kis idő múlva jobban is érzem magam.

Gondolod, hogy a Sativexet más kezelésekben is alkalmazni kéne (kemoterápia, neuropátiás fájdalmak, étvágytalanság)?

Radikális IGEN. És nem csak a Sativexet. Valaki olyannak a nevében, aki szenved egy betegség tüneteiben, teljesen egyetértek mindenféle vizsgálattal és kutatással, ami ezzel kapcsolatos.

A “kábítószereknek” sok gyógyászati tulajdonságuk van. A 21. században élünk, és a géntechnológia nagyon gyorsan halad előre. Azonban még mindig egy olyan történelem rabjai vagyunk, ami intoleránssá teszi a társadalmat mindenféle újdonságra ezen a területen. Nem kívánom senkinek, de néha szeretném hallani azoknak az embereknek a véleményét a témával kapcsolatban, akiknek a gyermekeik szenvednek valamilyen betegségben. Láttuk, mi történt, amikor az abortusz nem volt legális Spanyolországban… Titkos utak Londonba vagy Svájcba, stb… De persze, ezek az emberek megengedhették maguknak, hogy megszegjék a törvényt.

Tapasztaltál bármilyen pszichoaktív hatást a Sativex használata során?

Nem, egyáltalán nem. Kicsit szédülök, ami egy kellemetlen érzés. Ha a Sativex nem működne, akkor egyáltalán nem is használnám. Mégsem ugyanolyan, mint kannabiszt szívni, ami meghozza az ember jó hangulatát.

Próbáltál már a hatóságoktól engedélyt kérni arra, hogy saját kannabiszt növeszthess gyógyászati használatra?

Nem, még csak nem is gondoltam rá. Annyira elfoglaltak az életem más részei, hogy most úgy vélem, időpocsékolás volna. Számomra egyszerűbb volt elkezdeni a saját kannabiszom termesztését anélkül, hogy engedélyt kértem volna erre a hatóságoktól, és ha bajba kerülök, majd meglátom mit teszek.

A Sativex leírása és adagolása

Forrás:
https://www.alchimiaweb.com/blogen/sativex-user-tells-us-his-experience/