Az SM-betegek jelentősen kevesebb görcsösséget tapasztalnak orvosi kannabisz használatát követően

Therapeutic Advancements in Neurological Disorders, Multiple Sclerosis and Related Disorders

A szklerózis multiplexes (SM), súlyos görcsösségben szenvedő betegek csaknem 80 százaléka jelentős csökkenést tapasztalt a tünetekben a szabadalmaztatott kannabisz spray (más néven Sativex) használatát követően – a Therapeutic Advancements in Neurological Disorders folyóiratban megjelent klinikai vizsgálatok adatainak elemzése szerint.

A Sativex orális spray THC-t és CBD-t tartalmaz, a kannabisz növényben található két fő biológiailag aktív vegyületet.

Egy olasz kutatócsoport három, több mint 2300 beteg bevonásával készült vizsgálat adatait elemezte. „Mindhárom vizsgálatban a kiinduláskor súlyos görcsösségben szenvedő betegek több mint 80 százaléka arról számolt be, hogy 12 hét után a spaszticitás (kóros izomösszehúzódás) alacsonyabb kategóriájába került.” Ez az eltolódás azoknál a betegeknél volt a legjelentősebb, akik a kiinduláskor „súlyos görcsösségtől” szenvedtek.

A Sativex vényköteles gyógyszerként kapható számos európai országban, így Magyarországon is.

Egy új elemzés 2 klinikai vizsgálatban mutatotta meg a Sativex előnyeit a betegek számára.

„Ebben az elemzésben a [Sativexről] kimutatták, hogy jelentősen [enyhíti] a görcsösséget számos olyan eredményt jelző mérőszámban, amelyek tükrözik az SM-betegek görcsösségének értékelésének különböző megközelítéseit” – írták a kutatók.

A statisztikai elemzések általánosságban arra utlanak, hogy a Sativexet kapó betegek nagyobb valószínűséggel számoltak be a görcsös tünetek jelentős javulásáról vagy enyhüléséről, mint a placebót kapó betegek.

„Az eredmények szilárd bizonyítékot szolgáltatnak a Sativexnek tulajdonítható spaszticitás csökkenésére” – írták a kutatók.

A betegek által jelentett görcsszám elemzése a Sativex következetes hatását is kimutatta: A terápiát kapó betegek általában kevesebb napi görcsről számoltak be, mint a placebót kapók. A Sativex és a placebo közötti különbség általában drámaibb volt azoknál a betegeknél, akiknél a kezelés megkezdése előtt gyakrabban jelentkeztek görcsök.

„Ennek az elemzésnek az eredményei kiterjesztik mindkét tanulmány eredeti elemzésének eredményeit, és azt mutatják, hogy a [Sativex] 12 héten keresztül tartós kezelési hatást fejtett ki a [betegek által jelentett görcsösség] pontszámaira és az átlagos napi izomgörcsök számára vonatkozóan” – írták a kutatók.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabisz “nagymértékben hatékony” a tünetek kezelésében és csökkenti az opioidok használatát szklerózis multiplexes betegeknél

Kutatások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10515604/
https://www.msard-journal.com/article/S2211-0348(23)00249-3/fulltext