A szklerózis multiplexben szenvedő kanadai betegek több mint fele fogyaszt kannabiszt

Multiple Sclerosis and Related Disorders

A szklerózis multiplexszel (SM) diagnosztizált kanadaiak többsége arról számolt be, hogy kannabiszt használ a tünetek enyhítésére a Multiple Sclerosis and Related Disorders című folyóiratban megjelent adatok szerint.

Az Albertai Egyetem Orvostudományi Tanszékének kutatói felmérték az SM-betegek kannabiszhasználatának gyakoriságát és fogyasztási motivációikat. Kanadában csaknem két évtizeddel ezelőtt legalizálták az orvosi kannabisz termékek használatát, 2018-ban pedig legalizálták a felnőttkori használatot. 2005 óta Kanadában is kapható vényre a növényi eredetű THC-t és CBD-t (Sativex) tartalmazó szájspray SM kezelésére.

A kutatók arról számoltak be, hogy a válaszadók közel kétharmada fogyasztott kannabiszt élete során, és 52 százalékuk jelenlegi felhasználónak vallja magát. A betegek leggyakrabban arról számoltak be, hogy a kannabiszt az alvással kapcsolatos tünetek (84 százalék), a fájdalom (80 százalék) és a görcsösség (69 százalék) kezelésére fogyasztottak. A válaszadók azt mondták, hogy a kannabisz „mérsékelten vagy rendkívül hatékony” a tüneteik enyhítésében. A betegek többsége elismerte, hogy „nem az egészségügyi szolgáltatójuktól, hanem valaki mástól” értesült a kannabisz terápiás használatáról.

Humán kísérletek azt mutatják, hogy a teljes növényi kannabisz és a kannabisz-kivonatok használata enyhítheti a betegség különböző tüneteit, valamint potenciálisan módosíthatja annak progresszióját.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Ezek az emberek szörnyű fájdalmakat élnek át nap mint nap, de az orvosi kannabisz elviselhetővé teszi az életüket

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35382939/