Kannabisz tea – Tudomány és tévhitek

Egy egyszerű Google-keresés a „Kannabisz tea” vagy a „Marihuána tea” kifejezésekre számos találatot ad blogok és magazinok leírásaira, amik néha téves és veszélyes információkat osztanak meg.

Ez a tartalom a Nature Going Smart eredeti cikkének fordítása. Minden jog fenntartva a szerző(k) részéről.

A legnagyobb probléma az ehető kannabisz gyógyszereket kipróbálni vágyó emberek számára az, hogy az internet, a sok mítosszal együtt, az egyetlen információforrás, mivel a legtöbb országban a kannabisz tiltva van.

A kannabisz teából mintákat vettek, majd gondosan megvizsgálták a Bedrocan BV Kutatási és Oktatási Részlegénél. A Bedrocan az orvosi kannabisz hivatalos előállítója Hollandiában és az európai gyógyszertárak legfőbb ellátója.

Ebben a cikkben a cég útmutatásai kerülnek összehasonlításra a főbb internet mítoszokokkal, annak érdekében és reményében, hogy némi fény derüljön egy hihetetlenül értékes és egyszerű gyógykezelésre, a kannabisz teára.

Az internet mítoszok leleplezése

1.Tévhit: Dekarboxilezés

A dekarboxilezés alatt az értjük amikor a THCA vagy CBDA átalakul THC-vá és CBD-vé hő, fény, vagy hosszabb tárolás hatására.

A kannabinoidsavak (THCA, CBDA stb.) szén-dioxid kibocsátásával aktív (neutrális) megfelelőjükké alakulnak.

Aki szeretné megérteni a különbséget kannabinoidsavak és aktív formáik között, valamint, hogy képesek-e kötődni a kannabinoid receptorokhoz, itt olvashatja el.

Internet mítosz:
Az neten található receptek túlnyomó többsége arról győz meg minket, hogy a víz hőmérsékletének nagyon magasnak kell lennie a tea elkészítéséhez.

Átlagosan az írják, hogy forralás után 20-60 percig tartsuk lassú tűzön. Azt sugallják, hogy minél magasabb a hőmérséklet és hosszabb a főzés, annál jobb lesz a kannabisz tea.

Tudomány:
Elegendő, ha felforraljuk a vizet és a felaprított kannabiszt lassú tűzön hagyjuk, de 15 percnél nem főzzük tovább.

Tanulmányok kimutatták, hogy egy átlagos csésze kannabisz tea (orvos által javasolt recept szerint készítve) 5-ször több THC-savat tartalmaz, mint THC-t.

Ez egyértelműen annak az oka, hogy a forró víz hőmérséklete alacsonyabb, mint amit a sütéshez, párologtatáshoz vagy szíváshoz használnak.

Ellenkezik azzal, amiről a legtöbb kannabisz blog próbál meggyőzni minket, a kannabisz tea nemcsak a THC egy gyenge adagolási formájának tekinthető, hanem egy teljesen más gyógyszernek, a nagy mennyiségban jelenlévő savas kannabinoidoknak köszönhetően.

A kannabinoidsavakról sokáig úgy tartották, hogy a kannabinoidok „inaktív” formái.

A tudományos bizonyítékok megállapítják, hogy a savas kannabinoidok fontos gyógyászati értékekkel rendelkeznek.

Például:

  • A CBD-savnak (CBDA) erős antimikrobiális, gyulladásgátló, valamint kivételes hányáscsillapító hatása van.
  • A THC-sav (THCA) jelentős hatással van az immunrendszerre és erős fájdalomcsillapító.
  • A savas kannabinoidok, hasonlóan nem-savas változataikhoz, képesek lehetnek csökkenteni egyes ráktípusok növekedését.

Bővebben a kannabinoidsavak hatásairól:

A nyers kannabisz egészségügyi hatásai

Hosszas forralás, vagy túlfőzés következtében a THC tovább bomlik CBN-re és az olyan illékony vegyületek elpárolognak, mint például a terpének, melyek nem csak a figyelemre méltó kellemes aromáért felelősek, de egyben fő forrásai az egészséges A vitaminnak, β-kariofillénnek és alfa-pinénnek (csak hogy néhányat említsünk). Itt olvashat többet a terpénekről.

A kannabisz, fajtától függően különböző mennyiségű terpéneket tartalmaz, amik rendkívül sokféle terápiás hatásokkal rendelkeznek, ilyen például a hörgőtágítás, memória megőrzése, izomlazítás, gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás, szorongásoldás, szívvédő, antimikrobiális, tumorellenes és még az epekövet is képesek feloldani (limonén).

2. Tévhit: Zsír-kötődés

Internet mítosz:
A tea receptek minden internetes oldalon azt hirdetik, hogy kannabiszt zsír (kókusz olaj, vaj, tej) hozzáadásával kell összekeverni a tea levelekkel és vízzel, amiből egy chai vagy latte-típusú italt kapunk.

Ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a THC lipidekhez (zsírokhoz) kötődik (azaz egy lipofil-molekula).

Ez a megközelítés egy sor kérdéshez vezethet, mivel zsírok hozzáadásával szinte minden kannabinoidsav a nem-savas megfelelőjeként lesz kioldva. Mivel a THC egy erősen pszichotróp vegyület, így az ilyen típusú teákat nehéz lehet megfelelően adagolni, valamint elkerüljük a kannabinoidsavak sokszínű terápiás hatását.

Tudomány:
Amikor egy kannabisz teát gyógyszerként használunk számos tényezőt kell figyelembe venni. El kell döntenünk, hogy melyik fajta kannabinoidokat szeretnénk kinyerni. Zsírok hozzáadásával a rekreációs vagy spirituális használat esetében is fontos aktív kannabinoidok koncentrálódnak, ám ezt egyéb módszerekkel is el lehet érni. Emellett a zsírok hozzáadásával nehéz a kivont THC adagolását előre meghatározni, ami okozhat kellemetlenséget a tapasztalatlan felhasználóknak.

A betegek legyenek óvatosak, hogy nehogy véletlenül túladagolják magukat aktív THC-val. Különösen azok legyenek körültekintőek, akinek nincs korábbi tapasztalatuk kannabisszal, náluk szédülés, hányinger és tájékozódási zavar léphet fel.

A kannabisz tea kiváló forrása lehet olyan nem-pszichotróp kannabinoidsavak, mint a THCA, a CBDA és a CBGA. A zsírok hozzáadása nélkül készített tea biztonsággal adagolható és rendszeres fogyasztása kevesebb mellékhatással jár.

Hogyan kerüljük el a kannabisz okozta szorongást?

3. Tévhit: A hatások időtartama

Internet mítosz:
Az internetes információk szerint a kannabisz tea hatásai 45-60 perc után kezdődnek és akár 15 órán keresztül tartanak.

Ez akkor történik, amikor követjük azt az utasítást, hogy „Legyen a legmagasabb hőfokon és a víz hevesen forrjon”, „Minél tovább vársz, annál több THC lesz benne”.

Tudomány:
Laboratóriumi szabványosított körülmények között az első hatásokat 30-90 perc között figyelték meg.

A maximális hatás 2-3 óra elteltével jelenik meg és max. 4-8 órán át tart.

Fontos megjegyezni, hogy ha szükségünk van egy extra dózisra, akkor várjuk meg miután a hatások már elérték a csúcsot (legalább 3 óra után).

Ez fontos, mert a kannabisz legtöbb nem kívánt mellékhatását meg lehet akadályozni, ha alacsony dózissal kezdünk.

Valójában az az előnyösebb, hogy több kis adagban fogyasztunk teát napközben, hogy azok biztosítsák a folyamatos legoptimálisabb hatást (az egyének igényei szerint), mint egyetlen nagy dózissal kísérletezni, amely inkább bódító lehet, mint terápiás.

Legyünk türelemmel és várjuk meg a hatást, ez bosszantó lehet olyan akut tünetek esetében, mint az erős fájdalom, hányinger és görcsök, de nem szabad elfelejteni, hogy a kannabisz adagolása személyenként változik.

Annak megállapítása érdekében, hogy a kannabisz tea hogyan tudja a legjobb egészségügyi hatásokat biztosítani egy betegnek, használjuk ugyanazt az alacsony dózist az első 5-10 napban és figyeljük meg a hatásokat (pozitív vagy nem kívánt).

Ezután, lassan el lehet kezdeni növelni az adagot, anélkül, hogy hirtelen megváltoztatnánk, mindig szánjunk rá egy pár napot, hogy megfigyeljük a hatást.

Tanulmány: A kannabisz tea hatásos krónikus fájdalom kezelésére

Kannabisz tea betegeknek

A lassú hatáskezdet, kombinálva a hosszú időtartammal, a szájon át történő bevitel (kannabisz tea) főleg olyan krónikus panaszok kezelésére teszi alkalmassá a kannabisz teát, amik folyamatos adagolást kívánnak a nap folyamán.

A kannabisz tea elkészítése betegeknek az alábbiak szerint:

Hozzávalók

– 1 gramm apróra őrölt kannabisz (minőségellenőrzés!)

– 1 liter forrásban lévő víz

Útmutató

– Hagyjuk lassú tűzön 15 percig.

– Szűrjük le a szilárd részeket egy teaszűrő vagy szűrőpapír segítségével.

– Adjunk hozzá egy gyógyteát az íz miatt vagy fogyasszuk azonnal.

A kannabisz nem befolyásolja két ismert kemoterápiás szer hatásmechanizmusát és hatékonyságát

Tartsuk észben

A kannabisz gyógyszer szájon át történő adagolását érdemes óvatosan és lassan végezni, mert túladagolása könnyebben fordul elő, mint az inhalált bevitelnél.

A rekreációs felhasználás és terápiás alkalmazás nagyon különböző, és az elkészítés ami érvényes az előbbinél, nem feltétlenül az, amire az adott betegnek gyógyászatilag szüksége van.

Az lenne a legjobb, ha mindig konzultálnánk az orvosunkkal, és ha ez nem lehetséges, az országunkban lévő tiltás miatt, győződjünk meg róla, hogy hozzá tudunk férni azokhoz az információkhoz, amelyeket a tudományos közösség lektorált.

Szerzői jog, Nature Going SmartEngedély nélkül nem nyomtatható újra.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

CBDA – A nyers igazság

Forrás:
http://naturegoingsmart.com/healing-cannabis-tea-science/

Kutatások:
https://www.researchgate.net/publication/258212395_The_Medicinal_Use_of_Cannabis_and_Cannabinoids-An_International_Cross-Sectional_Survey_on_Administration_Forms
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874107002401
https://archive.org/details/CannabisTeaRevisited
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21749363