Németország közel 25.000 kg orvosi kannabiszt importált 2022-ben

A német Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Szövetségi Intézet (BfArM) adatai szerint 2022-ben mintegy 24.882 kg orvosi kannabiszt importáltak Németországba.

Az alábbi kép a BfArM webhelyéről megmutatja az orvosi és tudományos célokra minden negyedévben Németországba külföldről szárított virágok és kivonatok formájában importált orvosi kannabisz teljes mennyiségét. A szárított kannabisz virágoknál azok tömegét (kg-ban), a kivonatoknál az előállításhoz szükséges szárított kannabisz virágok tömegét (kg-ban) veszik figyelembe.

Ha mind a négy negyedévet összeadjuk, akkor 24 882 kg-t kapunk, ami kb 25.000 kg.

2021-hez képest (20.771 kg) 2022-ben 19,79%-kal nőtt az importált orvosi kannabisz mennyisége Németországban.

2021-ben a 20.770 kg importált orvosi kannabisz 17,93%-a Hollandiából érkezett, amelyet a Bedrocan cég állított elő. Jelenleg ez az egyetlen cég Hollandiában, amely engedéllyel rendelkezik ovosi kannabisz előállítására.

A vezető beszállító Kanada, míg a második helyen a Hollandiával szinte megegyező mennyiségben szállító Dánia áll. A jelentős mennyiséget szállító országok között megtalálható Ausztrália, Portugália és Uruguay.

2022-re még nincsenek adatok az országonként importált mennyiségekről.

Egy új szabályozás Németországban megkönnyíti a betegek számára az orvosi kannabiszhoz való hozzáférést

Iparági források szerint az adatok nem adnak teljes képet Európa legnagyobb gazdaságának kannabisziparáról. Ami még fontos ebben a kérdésben:

  • Adatok az orvosi kannabisz termékek állami támogatásairól, amelyek nem emelkedtek olyan ütemben, mint az import.
  • Az importból ismeretlen mennyiséget valószínűleg más európai piacokra exportáltak tovább.
  • Úgy tűnik, hogy a gyógyszertárakba szállított kannabisz mennyisége jóval elmarad a Németországba behozott mennyiségtől.

„Ezek az adatok semmilyen módon nem tükrözik a németországi betegeknek történő eladásokat” – mondta Deepak Anand, az amerikai székhelyű Gateway Proven Strategies nemzetközi tanácsadási vezetője.

„Az adatok csak arra mutatnak rá, hogy a kannabisz gyógyászati és tudományos célú behozatala Németországba növekszik.”

Az elemző kiemeli Németországban az orvosi kannabisz egészségbiztosítási térítése 2020 óta viszonylag változatlan maradt a Német Egészségbiztosítási Pénztárak Országos Szövetségének adatai szerint.

Az egészségbiztosítási adatok nem veszik figyelembe azokat az embereket, akik saját zsebükből fizettek legális orvosi kannabiszért.

„A német piacot megcélzó vállalatok számára a betegek és az orvosok oktatása a legfontosabb” – mondta Anand.

„Érdekes azt is megfigyelni, hogy a termékinnováció – a THC-dús virágokra való összpontosításon túl – létfontosságú lesz.”

Példaként Anand elmondta, hogy a kannabisz kivonatok a leggyorsabban növekvő kategória a német piacon, 2022 októberében a piaci részesedés mintegy 26%-át tették ki, szemben az előző évi 21%-kal, az Insight Health gyógyszeripari adatszolgáltató piaci adatai alapján.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A Németországban termesztett orvosi kannabisz gyógyszertári kínálata tovább bővül

Forrás:
https://cannabisindustrie.nl/duitsland-importeerde-in-2022-voor-bijna-25-000-kg-medicinale-cannabis/