Tanulmányok a kannabisz vaporizálásáról

Amikor a kannabisz legegészségesebb felhasználási módjáról van szó, a vaporizálás tűnik a legmegfelelőbb megoldásnak mind a doktorok mind a betegek körében.

Kannabiszt szívni, noha nem olyan egészségtelen, mint a cigaretta, sokaknál krónikus bronchitis (hörghurut) kialakulásához vezet, ami fokozott köhögéssel és váladéktermeléssel jár.

Noha a vaporizálásról folytatott kutatások nem voltak olyan alaposak, néhány tanulmánynak köszönhetően születtek tudományos adatok, melyek határozottan alátámasztják a hatásosságát.

1. Vaporizálás mint füstmentes kannabisz beviteli módszer: kísérleti tanulmány (Abrams et al, 2007)

A 2007-ben a San Francisco-i Californiai egyetem által publikált tanulmány összehasonlította a jointok elszívása vagy vaporizálása közötti hasonlóságokat: ezekből kiderült, hogy vaporizálással is ugyanaz a mennyiségű THC jut a szervezetbe ráadásul a vérbe jutó széndioxid mennyiség ezáltal sokkal kevesebb.

A tanulmány során, melyben 18 résztvevő vett szerepelt, arra a következtetésre jutottak, hogy a kannabisz füstmentes elpárologtatása ugyanazon terapeutikus mennyiséget juttatja a szervezetbe, illetve ugyanazon biológiai hatással bír, mint a kannabisz elszívása, de a káros méreganyagok nélkül.

Az orvosi kannabisz vaporizálásának előnyei

2. Csökkent légzési tünetek azon felhasználók között, akik vaporizálnak (Earlezwine és Barnewell, 2007)

Az Albany-i New york-i Egyetem és a Dél Kaliforniai egyetem által 2007-ben publikált tanulmány közzétette, hogy a kannabisszal történő vaporizálás a légzőszervi betegségek csökkentéséhez vezetett a kannabisz és cigaretta használók között.

Az internetes felmérés adataiból kiindulva a kutatók megállapították, hogy a cigarettát és kannabiszt szívók között azok, akik kannabiszt is vaporizáltak kevesebb olyan tüdőprobléma állt elő, mint a köhögés, a váladéktermelődés, a szorító mellkasi érzés, mint azok között, akik nem vaporizáltak.

Az egy hónap letelte után azt állapították meg, hogy azoknak a jointot, bluntot, pipát vagy vízipipát használóknak, akik áttértek a vaporizálásra és azt rendszeresen használták, csökkentek a tüdő megbetegedései.

3. Légzésfunkciók a kannabisz felhasználók között: javaslat a vaporizátor klinikai használatához (Earleywine és Van Dam, 2010)

A 2010-ben publikált tanulmány a 2007-es tanulmányon lépett túl. A tudósok 20 olyan rendszeres kannabiszt szívónak adtak vaporizáló berendezést, akik már meglévő tüdőproblémákkal küzdöttek és az egy hónapon át tartó napi fogyasztást vizsgáltak náluk.

Arra a következtetésre jutottak egy hónap után, hogy a vizsgált személyek jelentős javuláson mentek át a légzésfunkciókat illetően, ami a tudósok szerint egyenlő azokkal az eredményekkel, amiket a dohányzásról leszokóknál tapasztalnak.

Forrás:
http://www.leafscience.com/2014/01/11/3-studies-prove-vaporizers-good-lungs/