Kannabisz olaj leukémiára – orvosi megfigyelés

Case Reports in Oncology

Egy 17 éves kanadai lány állapotában jelentős javulást állt be miután a kannabiszhoz fordult a leukémia elleni harcban, mondják az orvosok, akik jelentették az esetét.

Nagy dózisú kannabisz kivonatok segítségével, amiket a jól ismert kannabisz aktivista Rick Simpson által leírt módszerrel készítettek el, a beteg a leukémiás sejtek számának rohamos csökkenését tapasztalta.

Dr. Yadvinder Singh és Dr. Chamandeep Bali a múlt hónapban részletezték az esetet az Onkológiai Jelentések című folyóiratban.

“Annak ellenére, hogy a gyógyszer nincs szabványosítva, a dózist könnyen be lehetett állítani a beteg biológiai válaszaihoz mérve és ami egy potenciálisan életmentő reakciót eredményezett, nevezetesen a leukémiás blaszt számok esését.”

A beteg, akit először 14 évesen diagnosztizáltak akut limfoblasztos leukémiával, végül 34 hónappal az után, hogy a hagyományos kemoterápia, műtét és sugárkezelés sikertelennek bizonyult, a kannabisz kivonathoz fordult.

Bár a beteg elhunyt 11 héttel a kannabisz kezelés megkezdése után, halálát súlyos bélrendszeri vérzés okozta, ami gyakori mellékhatása a kemoterápiának.

Másfelől, a kannabisz kezelés megkezdése után az orvosok arról számoltak be, hogy a beteg szinte nem észlel mellékhatásokat és eléggé egészséges lett ahhoz, hogy hazatérhessen a palliatív gondozási központból.

“Meg kell jegyezni, hogy amikor a legfejlettebb kemoterápiás szerek csődöt mondtak a blasztok számának kontrolálásában és pusztító mellékhatásaik voltak, amik végül a beteg halálát okozták, a kannabinoid terápiának nem voltak toxikus mellékhatásai és növelte a beteg vitalitását.”

Míg az esetismertetések a kannabisz rákellenes hatásairól ritkák, a szerzők megjegyzik, hogy rengeteg pre-klinikai vizsgálat van, amik támogatják a kannabisz vegyületek rákellenes hatásait a különböző ráktípusok esetében, beleértve a leukemiát.

Mi több, mind kutatások, mind a jelenlegi esetismertetés utalnak a dózisfüggő hatásra, ami azt jelenti, hogy a nagyobb dózisok mutatnak erősebb rákellenes aktivitást.

Sajnos, az ígéretesség ellenére, a haladás a klinikai kutatásokban lassú.

“Magától értetődik, hogy sokkal több kutatást és ami még fontosabb, fázis klinikai vizsgálatot kell végrehajtani, hogy meghatározhassuk az ilyen terápiák előnyeit. A laboratóriumi elemzés fontos, hogy kitaláljuk az összetevők / profilok / arányok megfelelő beállítását a hatalmas számú kannabisz törzsek között, amelyek a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek a lehetséges rákellenes hatások szempontjából.”

A kannabisz biztonságosabb és kevésbé mérgező, mint a hagyományos daganatellenes terápiák a szerzők szerint, akik kijelentették: “Nagy a kísértés, azt feltételezni, hogy ezt az ellátást a megfelelő környezetben, teljes orvosi és laboratóriumi támogatással integrálni, jobb eredmény elérését teszi lehetővé a jövőben.”

Forrás:
http://www.leafscience.com/2013/12/26/marijuana-helped-teen-fight-leukemia/