„Ingyen adok illegális kannabiszolajat”

„Ez nagyjából ellentéte a szokásos kábítószer-kereskedő modellnek. Ez nem a pénzszerzésről szól, hanem a pusztán rászorulóknak nyújtott segítségről”.

Jim – aki negyvenes éveiben jár és Kelet-Angliában él, ami az a kis bojt az Egyesült Királyság jobb oldalán – nagy hatékonyságú kannabiszolajat ad olyan embereknek, akiknek szükségük van rá.

Vice: Helló, itt vagy?

Jim: igen, bár a gyerekek iskolai szüneten vannak és kissé nehezen kezelhetők.

Mit árulsz?

Jim: Az elmúlt tíz évben egy kis hálózat segítségével illegális kannabiszolajokat készítettem és osztogattam, hogy segítsem az embereket, akiknek valóban szükségük van rá. De nem pénzért, hanem ingyen adom.

Egyszerre 150-200 páciensünk lehet. Van egy körülbelül 75 személyből álló mag, akik évek óta velünk vannak, de gyakran segítünk az embereknek életük végén is. Családjaik megkeresnek minket, és mi csak megpróbálunk segíteni a szenvedésük enyhítésében. Tehát csak néhány hónapig, vagy akár hetekig ismerjük őket, mielőtt meghalnának.

Vannak betegeink az élet minden területéről, a gyerekektől az idősekig, a bíróktól a munkanélküliekig – és az ő gyermekeik. Nem diszkriminálunk, mert mindenki megérdemli az orvossághoz való jogot. A hírünk szájról szájra terjed, az emberek így találnak meg minket. Az egyik ember, akin segítettünk, továbbadja a másiknak – néha szó szerint a kórházi ágyak között.

És hogy egyértelmű legyen, nem kérsz semmi pénzt ezért? Ez nem igazán drogkereskedő viselkedés.

Jim: (Nevetés) Igen, ez nagyjából az ellenkezője a szokásos drogkereskedő modellnek. Itt nem a pénzszerzésről van szó, hanem pusztán a rászorulóknak nyújtott segítségről. Van egy teljesen különálló törvényes vállalkozásom is, amely elég jól finanszírozza az illegális műveletet.

Sok kutatást végeztem, Izraelből és Kaliforniából származó tanulmányok alapján, így mindenki testreszabott kezelést kap. Meglehetősen sok pénzt költöttem drága berendezésekre, hogy az emberek a legjobb minőségű termékeket kapják a megfelelő adagokban és keverékekben. Szigorú, speciális irányelveket követünk, és az olajok valóban a legjobb minőségűek.

A haldokló Colin kérvényezi, hogy visszakaphassa a kannabiszolajat

Hogy kerültél ebbe bele?

A palliatív gondozásban dolgoztam, az életük végén lévő emberek gondozásával foglalkoztam – valamint az otthoni gondozásban olyan emberekkel is, akiknek az életében megváltoztak a körülmények. Észrevettem, hogy sok ember, akinek segítek, kannabiszt használt a saját bajai miatt – de ők nagyon rossz minőségű terméket vásároltak BMX kerékpáros gyerekektől.

Élveztem a kannabisz-szívást – ha vidéki gyerek vagy, akkor nincs sok más teendőd. Tehát azt gondoltam, hogy „ezt jobban tudom csinálni!” Kezdetben meglehetősen kis mennyiségben kezdtem el növényt termelni, talán tíz növényt, innen indultam. Most már több mint száz növényünk van, de csak apró farmot akarunk magunk körül. Nagy ipari méretű termesztést nem csinálunk – ez túl veszélyes lenne a potenciális banda-rablások szempontjából. Arra is ösztönözzük az embereket, hogy önellátóvá váljanak, és tanítjuk őket a saját termesztésükkel kapcsolatban.

Hogyan alakítottad át ezt non-profit vállalkozássá?

Nagyon gyorsan tanultam – és a kannabisz után elkezdtem tanulmányozni a gyógynövény gyógyászatot, ezért most kenderből és más gyógynövényekből készült keveréket készítek. Vidéken vagyunk, és ez a cucc a földből nő ki. Bele lehet keverni a kurkumát, amit a környék öreg nagymamái artritisz ellen használnak, vagy bármi mást. A természeti világ sok mindent biztosít, amire szükségünk van.

Néhány évvel ezelőtt volt egy fiatal gyerek, akivel dolgoztunk – két hetet jósoltak neki az orvosok, és az apja kétségbeesetten jött hozzánk, hogy enyhítsük a fájdalmát. Vele dolgoztunk, és még három évig élt, de végül meghalt – és temetésénél látva a kis Minecraft-szerű koporsót, az igazán lesújtó volt. Úgy gondolom, hogy ez nagyon súlyos fordulópont volt számomra – ez egy küldetés annak biztosítására, hogy mindenki hozzáférhessen ehhez a gyógyszerhez. Látod az embereket, akik hosszabb ideig élnek és sokkal jobb életminőségben – kevesebb opiát típusú gyógyszert szednek és jobb lesz a kapcsolatuk a családjukkal. Ez különleges.

Másrészt azonban, néha nagyon frusztrált is vagyok a kannabisz világ egyes elemeivel szemben. Meg kell magyaráznom nekik, hogy a kannabisz nem a végső cél. Nem menthetsz meg mindenkit – és néha ez valóban nehéz lehet.

Thaiföld a rendőrség által lefoglalt kannabiszt használja orvosi kannabiszolaj előállításához

A jó szándékok ellenére a törvény szemében továbbra is tiltott kábítószereket szállítasz. Aggódsz a rendőrség miatt?

Már majdnem megszokott a zsaruk miatti aggódás. Anélkül, hogy öntelt lennék, mostanában viszonylag békében vagyok. Nem árulok füvet a sarkon, segítek az embereknek, és azt hiszem, hogy ezt tudomásul veszik. Jelenleg együtt dolgozunk több rendőrrel és gyermekeikkel, gyógyszert adunk nekik – a közrendőrtől egészen a magas beosztásúakig.

Nemrég egy volt társunk, aki megpróbált rosszindulatból feljelenteni minket – megpróbált zsarolni. Így leültünk az ügyvédünkkel és kidolgoztuk a védekezésünket, puszta óvatosságból. Azt hiszem, erős vallomások és bizonyítékok vannak a tarsolyomban. Hajlandó lennék elmenni egy tárgyalásra, hogy bemutassuk az ügyünket a rendőrségnek, a Koronaügyészségnek és az esküdtszéknek – ők is emberek, ne feledd – és megkérdezném, azt gondolják-e, hogy bűnös vagyok.

Foglalkozol más drogokkal is?

Nem. A pszilocibin iránt érdeklődöm, és adtam a keverékhez némi mikro-dózist a szorongás miatt, ám ami a tablettákat, porokat vagy bármi mást illeti, ez nem az én területem. Amikor fiatal voltam, kannabiszt árultam, és láttam, hogyan nőtt az egész megyei vonal. A legtöbb vidéki kereskedő, akit ismerek, nem tud ezzel megbirkózni – túl sok vele a gond.

Ebben a vállalkozásban mindig az effajta bűnöző alvilág peremén állsz. Van néhány gazember, régi iskolai ismerőseim, jellegzetes gengszterek északról, akik alkalmilag nekünk ajándékoznak egy doboz füvet: „Itt van – a gyerekek megsegítésére”. Nem versenyzünk velük, és ők tudják, hogy amit teszünk, helyes.

A kannabiszolaj terápiásan hatásos és biztonságos olyan krónikus betegségekre, amelyek nem reagálnak más kezelésekre

Látod magad, hogy örökké ezt csinálod?

Nem látom magam, hogy valami mást csinálnék. Főleg azért, mert már anyám feje is ekörül forog. Korábban a Daily Mail cikkeket tette a kezembe arról, hogy mennyire rossz a kannabisz, most pedig olyan cikkeket olvas, amelyek szerint ez segít az embereknek!

Voltak olyan emberek, akik kórházakból és a nagy orvosi kannabisz cégektől jöttek és beszélgettek velünk, mert lényegében egy évtizedes gyógyszervizsgálatot végeztünk, és egyedi adatokat produkáltunk. Sajnálom, hogy nem tudtam mindezt elég hozzáértő módon összegyűjteni, úgy, hogy azt egy szélesebb tudományos közösség elfogadhassa. Ha több tudásunk lett volna, meglehetősen specifikus kísérleteket végezhettünk volna. Néhány orvos most adatrögzítő lapokat adott nekem, és különböző táblázatokat próbálok alkalmazni, hogy segítsük az embereket a fájdalomkezelés szélesebb körű megértésében.

Sok tennivalónk van. Néha ki kell kapcsolnom a híreket – beteg gyerekekről szóló történeteket látok, és tudom, hogy ha meglennének az eszközök és működhetnék a rendszerben, akkor segíthetnék nekik. Nagy terveink vannak, és még pontosabbá és tájékozottabbá kell válnunk, a kezelés egyes betegek igényeihez történő felmérése és testreszabása terén – mindez pénz nélkül. Ideális lenne, ha változás lenne a törvényben, de továbbra is segíteni fogunk az embereknek, bármi történjék is. Nagyon sok előre gondolkodó ember van odakint, és ez a világ nyílik!

Fordította: Damján Marianna

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Probléma a kannabiszolajokkal

Európai tanulmány: Mi a legjobb kannabisz olaj kivonási módszer?

Forrás:
https://www.vice.com/en_uk/article/939n48/cannabis-oil-uk-thc