Hátsó ajtó gyógyszer: Kannabiszolaj-kúp készítése és alkalmazása

„Hogy HOVÁ rakjam?”

Ez egy gyakori reakció arra a javaslatra, hogy a kannabiszt kúpként is lehet használni. Végbélen keresztüli adagolásnak (kúpok) méltatlanul rossz hírneve van, annak ellenére, hogy ez a beviteli módszer fontos előnyöket kínál. Ennek a cikknek a célja, hogy a kannabisz végbélen kereztül történő alkalmazásának előnyeiről oktasson, és hogy egyszerű iránymutatóként szolgáljon a kúpok hatékony felhasználásához.

A kannabisz végbélen keresztül történő adagolásának sok olyan előnye van, amit a más úton történő adagolások nem biztosítanak. A kúpot még akkor is be lehet adni, ha a szájon át történő adagolás nem lehetséges (pl. hányás, egy sérült állkapocs vagy torok, vagy gyomor-bélrendszeri zavarok miatt) vagy nem engedélyezett a szájon át történő bevétel korlátozása miatt, amire gyakran szükség van műtét előtt és után. A gyomor-bél traktus elkerülése megakadályozza a gyomor és a máj által végzett elsődleges (first pass) metabolizmust, amelyek számos különböző molekulát bontanak le azok alkotórészeire (beleértve a Δ9-tetrahidrokannabinolt, más néven THC-t) és lehetővé teszik, hogy az aktív összetevők sokkal nagyobb koncentrációban érjék el a vért.

A THC esetében a máj körülbelül a lenyelt mennyiség felét átalakítja egy lényegesen pszichoaktívabb metabolittá. Bár ez a vegyület önmagában nem káros és potenciálisan rendelkezik terápiás hatással, sokkal intenzívebb kognitív hatásokat okoz, mint a THC. 

A kúp formában való bevitel az egyik módja annak, hogy elkerüljük a “túlzottan betépett” hatást.

A kúpokban lévő kannabinoidok, helyesen alkalmazva elkerülik a májat, és egyenesen a vérbe jutnak. Ez megakadályozza a kannabinoidok first pass metabolizmusát. Ez fontos a THC-dús olajok/kúpok esetében, mivel a first pass metabolizmus egyik terméke a 11-OH-THC (11-hidroxi-Δ9-tetrahidrokannabinol), amelyről kimutatták, hogy 4-5-ször erősebb pszichotróp hatással rendelkezik, mint a nem-metabolizált delta-9-THC.

A betegek nagyobb dózist képesek szedni, és a legtöbbjük egyáltalán nem érez pszichoaktív hatást. A kannabisz összetevőinek jótékony hatásait hosszabb ideig érzik, és a dózisok az adagolási mód hatékonysága miatt alacsonyabbak lehetnek. A rektális beadás nem csupán elkerüli ezeket a hatásokat, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a THC egy sokkal nagyobb része érje el végül a véráramot.

FONTOS:

Az orvosi kannabisz biohasznosulása – Melyek a leghatékonyabb fogyasztási módok?

A nyálkahártya szöveteken keresztül a felszívódás rendkívül hatékony. Az anális/vaginális kúpok esetében a bevitel nagyon vékony szöveteken történik, ami könnyű felszívódást eredményez, ezért ezek a beviteli módszerek nagyon hatékonyak. Az olaj egyenletesen oszlik el és ezzel tartós adagolást biztosít. Az hatás hossza és erőssége a kúp sűrűségével állítható.

A rektális beadás azt is lehetővé teszi, hogy a kannabisz lokalizált betegségekre gyakoroljon hatást pl.: aranyér, végbélgyulladás, vagy daganat a végbél üregben.

Személyre szabott gyógykezelés tervezésekor fontos tudni a különböző időzítéseket, amik egy adott alkalmazási módhoz társulnak. A kúpok esetében a legtöbb ember 10-15 perc után kezdi el észrevenni a kezdeti hatásokat. Ezek a hatások általában 4-8 órán át tartanak, az egyén fiziológiájától és kannabisz toleranciájától függően. A hatás gyors növekedése sok esetben lehetővé teszi az akut adagolást, bár ez függ a helyzettől, valamint a konkrét egyéni igényektől. Több probléma is van, amelyek lassíthatják a végbélből a véráramba történő felszívódást. A hasmenés és a bélsár lassíthatja vagy megakadályozhatja, hogy a hatóanyagok eljussanak a végbél falához és felszívódjanak. A végbél falán található daganatok vagy ciszták is lassíthatják vagy megakadályozhatják a felszívódást. Ebben az esetben kevesebb hatóanyag éri el a vért, de mivel valószínűleg a kúpok tervezett célja(i) a tumorok, az aktív összetevők közvetlen szállítása segíthet megelőzni a hatékonyság általános csökkenését. Végül, a végbél kiszáradása is drasztikusan csökkentheti a kúpok hatékonyságát. Ez a legtöbb esetben elkerülhető, ha megfelelően hidratáltak maradunk egészséges mennyiségű víz és elektrolitok fogyasztásával, de ezt egyes egészségügyi állapotok is okozhatják, amely esetben a megoldás nem feltétlenül egyszerű. Mint mindig, ha kétség merül fel, szakorvossal kell konzultálni.

Bárkinek, aki úgy dönt, hogy kihasználja a kúpok által nyújtott gyógyhatásokat, ismernie kell az elkészítés és a felhasználás folyamatait. Az alább vázolt néhány egyszerű utasítás lehetővé teszi a hatékony felhasználását.

Kannabisz olaj kúp

Hozzávalók:
– organikus finomítatlan kakóvaj
– rozsdamentes acél tartály – opcionális
– kávémelegítő/gyertya melegítő – opcionális
– kannabisz olaj
– kúp forma/kerekített jégkockatartó/alufólia/szívószál stb.

Kúpkiöntő beszerzése:
http://www.pharmacyshop.eu/webshop/category/3435-kupkiontok-huvelygolyo-huvelyhenger-kionto

http://pharmacy-technology.hu/termekkategoria/csomagoloanyagok/csomagolo_anyagok_szilard_halmazallapotu_gyogyszerkeszitmenyekhez/

Elkészítés:
Szerezzünk be organikus finomítatlan kakóvajat. Olvasszuk fel melegvízfürdőben (ne rakjuk bele a vajat a vízbe, csak áztassuk be a tartályt) vagy rakjuk a vajat egy rozsamentes acél tartályba és egy gyengéd melegítő eszközzel (gyertyamelegítő, kávé melegítő – használhatjuk azt, amit az olaj készítésénél is használunk az utolsó lépésnél, a maradék oldószer elpárologtatásánál) olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a kannabisz olajat, amit már előtte elkészítettünk, míg a vaj a melegítő eszközön van. Keverjük össze a kannabisz olajjal, úgy, hogy az egyenlően el legyen oszlatva. Öntsük az így elkészített keveréket a megvásárolt kúp formákba és hagyjuk kihülni azokat szobahőmérsékleten. FONTOS! Az eltérő szobahőmérsékletek miatt szükséges lehet a kész keveréket hűtőben hűteni, amit használat előtt érdemes kézben felmelegíteni, hogy a felhelyezés ne legyen kellemetlen. A kúp hőre síkosodik és felhelyezés után gyorsan olvad. A kakaóvaj lassabban olvad, ezért a kannabinoidok lassaban szívódnak fel és elhúzódik a gyógyhatásuk.

Alternatív módszer:
A kész kakaóvaj-kannabisz olaj keveréket rakjuk egy szívószálba, aminek előzőleg elkötöttük az alját. Rakjuk hűtőbe és mikor kész van vágjuk le a kívánt hosszúságú darabot. Egyszerű lemérni és adagolni.

Adagolás:

Kezdésnek adjunk 1-2 gramm (1000-2000 mg hatóanyag tartalmú) kannabisz olajat 100 gramm kakóvajhoz. Ezután lehet növelni a kannabisz olaj mennyiségét aszerint, hogy mi a beteg igénye vagy mit képes tolerálni.
A lényeg az, hogy az olaj mindig közel legyen a betegséggel súlytott területhez, így kúpok fenékbe és a hüvelybe helyezendők.
A kannabisz olaj kúpokat az alsó testrészek rákos megbetegedéseire is lehet használni, mint például a bél-, a prosztata-, hüvely vagy a végbélnyílás. A legjobb ha az olajat olyan közel jutattjuk a daganathoz amennyire csak lehet.
Kúpok nem helyettesítik az olaj szájon át való szedését, együtt érdemes őket használni, az átfogóbb hatás érdekében.

Végbélkúp – aranyér, vérzés, prosztata problémák, rákos megbetegedések, alhasi problémák stb.
Vaginális kúp – gyulladás, herpesz, gombásodás, hüvelyi megbetegedések, méhnyakrák stb.

Használati utasítások:

Behelyezés előtt

– Fontos, hogy alaposan mossunk kezet egy kúp behelyezése előtt, mivel a kórokozók és a baktériumok a végbélen keresztül bejuthatnak a szervezetbe.

– Egyszer használatos orvosi kesztyűt vagy egy ujjvédőt lehet erre a célra használni.

– Bizonyosodjunk meg róla, hogy a körmeink le vannak vágva és nincsenek éles szélei.

– Ellenőrizzük, hogy a kúp kellően szilárd-e a behelyezéshez.

– Ha túl puha, szilárdítsuk meg a formában úgy, hogy a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe rakjuk.

– A kúpokat úgy is meg lehet gyorsan keményíteni, hogy a formát folyó hideg víz alá rakjuk.

– Ha csak a fele kúpot használjuk fel, akkor hosszában vágjuk ketté, hogy a behelyezés könnyebb legyen.

– A vágás előtt győződjünk meg arról, hogy a kés vagy olló amit használnunk steril legyen.

– Kerüljük az éles széleket! A kúpokat finoman lehet simítani kézzel.

Behelyezés

– Feküdjünk az általunk kedvelt oldalra és húzzuk fel a felső lábat a mellkashoz (90 fokos szög).

– Emeljük fel a felső farpofát, hogy elérhetővé tegyük a végbelet.

– Helyezzük be a kúpot hosszában, a hegyes felével előre és használjuk a mutatóujjat a kúp benyomásához.

Elhelyezés

– Ellenőrizzük, hogy a kúp már túlhaladt-e a végbél záróizmon.
Ha nem teljesen lett behelyezve a záróizmon túl, a kúp egy része vagy akár az egész kizáródik anélkül, hogy a hatóanyagok elérnék a végbél falát és fel tudnának szívódni a véráramba.

– Fontos, hogy ne helyezzük a kúpot túlságosan fel a végbélbe.

– Ha túlságosan fel helyezzük, az aktív összetevők belépnek az elsődleges (felső) hemorrhoidális artériába, ami a májhoz vezet.
Ez ugyanahhoz a problémához vezet, mint az orális alkalmazás, mivel a máj a hatóanyagok jelentős részét le fogja bontani.

– A kúpot ideálisan körülbelül 2-2.5 cm-re kell a végbélbe helyezni, éppen csak az anális záróizmon túl.

Behelyezés után

– Tartsa a fenekét összezárva és szorosan nyomja össze a záróizmok izmait néhány másodpercig a behelyezés után, ezzel megakadályozva, hogy a kúp kicsússzon.

– Maradjunk fekve az oldalunkon néhány (5-10) percig a behelyezés után, hogy a kúp teljes mértékben átdiffundáljon a végbélbe.
Ez abban is segít, hogy megakadályozzuk a kúp nem szándékos kinyomását.

– Dobjuk ki a kesztyűt vagy ujjvédőt és alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, kiemelten figyelve a körmök alatti és az ujjak közötti tisztításra.

– Legyünk tudatában annak, hogy előfordulhat az olvadt kúp nem kívánt kilökődése visszamaradó puffadás során a behelyezést követő néhány órában.
Ha kétségei vannak, használja a WC-t.

A kannabisz rektális adagolása által biztosított egyedülálló tulajdonságok sok számára előnyösek. A kúpokat a már meglévő terápiás kezelések finomítására is lehet használni, a nagyobb hatás érdekében. Azok a személyek akik korlátozva vannak a kannabisz használatában, mert nem képesek azt belélegezve vagy lenylve adagolni, ily módon képesek lehetnek hasznosítani ezt a csodálatos növenyt.

Forrás:
http://cannabisdigest.ca/cannatory/
http://www.cureyourowncancer.org/cannabis-oil-suppositories.html
https://inhalemd.com/massachusetts-medical-cannabis-guide/how-to-make-cannabis-suppositories-at-home/
https://naturegoingsmart.com/cannabis-suppositories-medicine/
https://naturegoingsmart.com/cannabis-suppository-bioavailability/