Kannabisz és terhesség: Biztonságos?

A világon minden várandós anya ismeri az úgynevezett „reggeli betegséget”, amikor a terhesség különböző fokú hányingert és hányást vált ki. És bárki, aki valaha megtapasztalt ilyen hányingert és hányást minden bizonnyal egyetért abban, hogy ez a terhesség egyik legkellemetlenebb mellékhatása. Ennek okán évezredek alatt az anyák különféle gyógynövény főzeteket használtak a reggeli rosszullétek hatásának enyhítésére.

Történelmi igazolások

Dr. Ethan Russo egy jól ismert kannabisz kutató. Az ő kiadványából, aminek címe: “Kannabisz Kezelések a Szülészetben és a Nőgyógyászatban: Egy Történelmi Áttekintés“, azt látjuk, hogy már az időszámításunk előtti 7. a kínai és a perzsa orvosok kannabisz virágokat és magvakat írtak fel az összehúzódások beindítására, a vetélés megakadályozására és a szülés utáni vérzés előfordulásának csökkentésére.

„A 19. század közepére a kannabisz tinktúrák használta elterjedté vált a nyugati kultúrákban, a terhesség beindítására és a szülés előtti hányinger csökkentésére. A kannabisz használata a terhesség okozta fájdalom és egyéb szövődmények ellen olyan más kultúrákban is megjelent, mint az afrikai, az indiai és a délkelet-ázsiai.”

Akárhogy is, a történelem során gyakran támaszkodtak a kannabisz számos gyógyító tulajdonságaira. Ezt az anti-emetikus hatást már jól dokumentálták modern vizsgálatok segítségével, amelyek segítenek jobban megvilágítani a jelenséget.

1994-ben jelent meg Dr. Melanie Dreher cikke a Gyermekgyógyászat szaklapban, amely a jamaikai nők egy szegmensét vizsgálta, akik rendszeresen alkalmaznak kannabiszt a terhesség indukálta hányinger kezelésére és az étvágy növelésére. Úgy érzik, hogy az növény terápiás értékkel rendelkezik az anya és a magzat számára egyaránt. Dr. Dreher tanulmánya szerint nincs jelentős fizikai vagy pszichológiai különbségek azok között az újszülöttek között akiknek az anyjuk rendszeresen kannabisz használt és akiké nem három napos korban, és megállapította, hogy a kannabisznak kitett gyerekek jobban teljesítettek különböző fiziológiai és autonom tesztekben, mint a nem kitett gyermekek 30 napos korukban. (Erről az utóbbi tendenciáról azt feltételezik, hogy inkább az anyák társadalmi-gazdasági státuszának eredménye, mint a szülés előtti kannabisz használatnak).

Anyák dohányzása és kannabisz fogyasztása terhesség alatt, valamint a születés kimenetele

Dr. Curry csodálatos története

Egy orvos nemrégiben megosztotta csodálatos történetét, ami bizonyítja a kannabisz jelentős jótékony hatásait, gyorsan romló terhessége esetében. Dr. Wei-Ni Lin Curry rögzítette saját küzdelmét a reggeli betegség egy súlyos, életveszélyes alkategóriájával, az úgynevezett hyperemesis gravidarummal (HG – súlyos vagy vészes terhességi hányás). Ez az állapot kevésbé gyakori, a terhes anyák csupán 1-2%-át érinti, míg a reggeli rosszullét a terhes nők mintegy 80%-át.

Bár a reggeli rosszullét egy probléma, alig több, mint egy zavaró kellemetlenség. Azonban HG súlyos betegség, ami sokszor kórházi ellátást igényel, valamint hányáscsillapító gyógyszerek használatát.

Ha nem kezelik, akkor akár az anya és a magzat halálához is vezethet.

Dr. Curry visszaemlékezik a tapasztalataira. Két héttel a teherbeesés után makacs hányingere lett és a nap 24 órájában folyamatosan hányt. A hányás – lényegében öklendezés a gyomor kiürülése után – annyira morbidá vált, hogy miután mindent kihányt, többek között az epéjét kölönböző színekben, elkezdett vért hányni.

Ezen a ponton a betegség különleges jelentőséggel bír. Az órákig tartó öklendezés után a gyomor-nyelőcső (GE) záróizom (izmos gyűrű a nyelőcső végén, mielőtt az a gyomorba nyílik), elszakadhat és óriási mennyiségű vér szabadul fel. Ezt Mallory-Weis szakadásnak hívják, amit gyakrabban látni a súlyos alkoholistáknál, mint a terhesség alatt.

Ez a típusú vérzés végzetes lehet. Ezen a ponton a vérzések között annyira kétségbeesett, hogy kétszer is az abortuszon gondolkozott, mint lehetséges gyógymódon. De az abortusz helyett kétségbeesésében kipróbálta a kannabiszt. Így emlékszik vissza:

„Végül úgy döntöttem, hogy megpróbálom az orvosi kannabiszt… Mindössze 1-2 kis szippantás éjjel, és ha szükséges akkor reggel, egy teljes napi jóllétet ereményezett. Előtte nem ettem, nem ittam, nem tudtam funkcionálni és folyamatosan hánytam, két nyíláson át véreztem, aztán teljesen meggyógyultam… A kannabisz nem csak, hogy megmentette az életemet a csillapíthatatlan hányástól, de megmentette a gyermek életét is a méhemben.”

Ezek elég erős szavak egy orvostól.

A vizsgálat eredménye szerint kannabisz napi szinten történő fogyasztása terhesség alatt rossz magzati kimenetelhez vezet

Modern felmérések

Egy nemrégiben készült felmérés a Vancouver-szigeten a Vancouver-sziget Együttérzés Társasága által arról számolt be, hogy azoknak a nőknek, akik állításuk szerint kannabiszt használnak, 92%-uk jelentette, hogy a növény “rendkívül hatékony” vagy “hatékony” a tüneteket elleni küzdelemben.

Más szavakkal, úgy tűnik, hogy a kannabisz egy nagyon hatásos és megbízható antiemetikus szer. De biztonságos az anya és a gyermek számára?

Vannak tanulmányok, amik felülvizsgálják és támogatják a kannabiszt, mint biztonságos gyógyszert:

– A John P. Morgan és Lynn Zimmer 1997 könyvükben a “Marihuána mítoszok, marihuána tények: A tudományos bizonyítékok áttekintésében” azt állítják, hogy “A marihuánának nincs bizonyítható hatása a születési méretre, a terhesség hosszára… vagy a fizikai rendellenességek előfordulására” csecsemők körében.
– Egy 2002-es felmérésben több mint 12.000 brit nő esetében nem mutattak ki jelentős különbséget a kannabisz csoportban, szemben a kontroll csoporttal.
– Egy 1999-es felmérésban 12.885 holland anyát vizsgált meg és hasonló megállapításokról számolt be, miután kontrollálták az anyák dohány haszálatát. “A kannabisz használata nem jelentős prognosztikai tényező a terhesség eredményének tekintetében.”
– Egy 1997-es ausztrál tanulmány, ami 32.483 anyát vizsgált, szintén arról számolt be, hogy “nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a kannabisz, olyan mennyiségben amiben általában a terhes nők fogyasztják, alacsony születési testsúlyt okozna.”

A spectrum ellenkező oldalán az olyan longitudinális vizsgálatok, amik a szülés előtti kannabisz használat potenciális hatását értékelik az idegrendszeri és kognitív működésre, nem meggyőzőek.

A nagy létszámú terhes nők megfigyelésének vannak korlátai. Az olyan zavaró tényezők, mint például az alacsony társadalmi-gazdasági státusz, az oktatás, a dohány- és alkoholfogyasztás, vagy akár a gyorsétteremi étkezés is nehezen megítélhetővé tehetik ezeket az epidemiológiai vizsgálatokat. Továbbá, ezek a tanulmányok csak korrelációkat és nem ok-okozati összefüggéseket mutatnak.

2005-ben egy átfogó felülvizsgálatát készült mindkét tanulmány típusról a Neurológia és Viselkedéstan (Neuroscience and Behavioral) folyóiratban, ami arra a következtetésre jutott, hogy ha létezik összefüggés a születés előtti kannabisz expozíció és bizonyos idegrendszeri és kognitív deficitek között, az “csekély” és úgy tűnik, hogy elsősorban olyan gyermekek esetében fordul elő, akik kifejezetten nagy mennyiségű kannabisznak, valamint alkoholnak és/vagy a dohánynak vannak kitéve.

Kannabisz és a magzat

A kannabiszban található vegyületek a vér által szállítva képesek átjuni a méhlepényen, ha a terhesség alatt fogyasztják. Az olyan kannabinoidok, mint például a THC, használat után az anyatejben is kimutathatók, ami azt jelenti, hogy a kannabisz használat a szülés előtt és után egyaránt hatással lehet a gyermekre.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az endokannabinoid rendszer – a test természetes kannabinoid rendszerre – rendkívül aktív a magzati fejlődés során. Sőt, tanulmányok kimutatták az endokannabinoidok (anandamid és 2-AG) jelenlétét az anyatejben, utalva arra, hogy a kannabisz vegyületei előnyösek lehetnek az újszülött számára.

A feltételezések szerint a kannabinoidok a következő módokon járulhatnak hozzá a magzati fejlődéshez:

– Az embrió beültetése a méh falába
– Idegirendszeri fejlődés (újonnan képződő agysejtek támogatása)
– Védelem az agysejt veszteséggel szemben (születési rendellenességek)
– A tej szopás beindítása

Úgy tűnik, hogy a kannabisznak való kitettség a magzati fejlődés során széles körű hatást gyakorol az újszülött egészségére. Az azonban, hogy ezek a hatások jótékonyak vagy károsak, még nem teljesen tisztázott.

Mind a kannabisz, mind a dohányzás függetlenül kapcsolódik a rövidebb terhességhez

A kannabisz napjainkban túl erős

Régebben, amikor a kannabisz használata elfogadott volt terhes nők körében (valamikor abban az időben, amikor Dr. Dreher korszakalkotó kannabisz kutatását végezte), a kannabisz nem volt ilyen erős. Nem volt Super Lemon Haze a polcokon a maga 23%-os THC tartalmával, nem voltak “kezdő” és “haladó” fajták. A legtöbb fajta maximum 10% THC-t tartalmazott és az elegendő volt. Azonban a biomérnökösködéssel megjelentek az erős kannabisz fajták és ez az, amiről a kutatók azt állítják, hogy esetleg problémát jelenthet a terhes nők számára.

Szintetikus kannabisz

A kannabisz tilalmának melléktermékeként megszületett a Spice (bio-fű, pot-puri stb.) nevű szintetikus kannabisz. Ez egy olyan termék, amely nem tartalmaz THC-t, hanem csak utánozza a kannabisz okozta bódulatot és azt az érzést amikor gyenge minőségű kannabisz szívunk. Nincsenek gyógyászati hatásai és nagy mértékű fogyasztásának komoly negatív hatásai lehetnek (ezek között szerepel a hányinger és a hányás). A szintetikus kannabinoidoknak súlyos negatív hatásai lehetnek a magzat agyára a fejlődés korai szakaszában, amikor az anya még nincs tisztában a terhességgel.

Kannabisz használat és csökkent újszülött testsúly

Következtetés

Összefoglalva, úgy tűnik, hogy a kis dózisú kannabisz ártalmatlan az anya és a csecsemő számára. A vizsgálatok azonban még folyamatban vannak és a végleges válasz megfoghatatlan. Tartsuk szem előtt, hogy a receptre kapható hányáscsillapítók is veszélyesek lehetnek a babára, különösen a terhesség kritikus első harmadában, amikor a vényköteles gyógyszerek teratogén/mutagén hatásai a legerősebben érvényesülnek.

Amit bizonyossággal meg lehet állapítani az az, hogy ugyanezek a vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a dohány és alkohol komoly fenyegetést jelentenek a terhességre és a magzat kognitív és idegrendszeri fejlődésére. De ezt már tudtuk.

Tanulmány: Az anya kannabiszhasználata nem jár káros hatásokkal az újszülöttre

Forrás: 
http://www.medicalmarijuana.eu/cannabis-pregnancy-safe/

Hivatkozások:
Ethan Russo. 2002. Cannabis Treatments in Obstetrics and Gynecology: A Historical Review. Journal of Cannabis Therapeutics2: 5-35.

Dreher et al. 1994. Prenatal marijuana exposure and neonatal outcomes in Jamaica: An ethnographic study. Pediatrics 93: 254-260.
Wei-Ni Lin Curry. 2002. Hyperemesis Gravidarum and clinical cannabis: To eat or not to eat? Journal of Cannabis Therapeutics 2: 63-83.
Westfall et al. 2006. Survey of medicinal cannabis use among childbearing women: Patterns of its use in pregnancy and retroactive self-assessment of its efficacy against ‘morning sickness.’ Complementary Therapies in Clinical Practice 12: 27-33.
John P. Morgan and Lynn Zimmer. Marijuana Myths, Marijuana Facts: A Review of the Scientific Evidence. New York: The Lindesmith Center. 1997.
Fergusson et al. 2002. Maternal use of cannabis and pregnancy outcome. BLOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology 109: 21-27.
Balle et al. 1999. Cannabis and pregnancy. Ugeskr Laeger 161: 5024-5028.
English et al. 1997. Maternal cannabis use and birth weight: a meta-analysis. Addiction 92: 1553-1560.
Trivers et al. 2006. Parental marijuana use and risk of childhood acute myeloid leukaemia: a report from the Children’s Cancer Group. Pediatric and Perinatal Epidemiology 20: 110-118.
Richardson et al. 1995. Prenatal alcohol, marijuana and tobacco use: infant mental and motor development. Neurotoxicology and Teratology 17: 479-487.
Peter Fried. 1995. Prenatal exposure to marihuana and tobacco during infancy, early and middle childhood: effects and an attempt at synthesis. Archives of Toxicology Supplement 17: 233-260.
Peter Fried. 2002. Conceptual issues in behavior teratology and their application in determining long-term sequelae of prenatal marihuana exposure. Journal of Child Psychology and Psychiatry 43: 81-102.
Anja Huizink and Eduard Mulder. 2005. Maternal smoking, drinking or cannabis use during pregnancy and neurobehavioral and cognitive functioning in human offspring. Neuroscience and Biobehavioral Reviews 30: 1-18.
Goldschmidt et al. 2008. Prenatal marijuana exposure and intelligence test performance at age 6. Journal of the American Academy of Child Adolescent Psychiatry 47: 254-263.
Zammit et al. 2009. Maternal tobacco, cannabis and alcohol use during pregnancy and risk of adolescent psychotic symptoms in offspring. The British Journal of Psychiatry 195: 294-300.