A kannabiszhasználat a SARS-CoV-2 fertőzés kockázatának csökkenésével járt a terhes nők körében

Addiction

58,114 terhesség adatainak retrospektív elemzése szerint a jelenlegi kannabiszhasználat csökkentette a koronavírus-2 (SARS‐CoV‐2) fertőzés kockázatát. Az egyesült államokbeli oaklandi Kaiser Permanente Észak-Kaliforniai Kutatási Osztályának kutatói a 2020. március 5. és 2021. szeptember 30. közötti időszak eredményeinek adatait használták fel azon terhes nők esetében, akiket szülés előtti szerhasználat miatt vettek részt szűrésen a Kaiser Permanente egészségügyi egészségügyi rendszerben, és a terhesség kezdete előtt nem voltak pozitívak COVID-19-re.

348,810 emberhónap (a résztvevő személyek száma szorozva az időtartammal hónapban) követési időt figyeltek meg a kohorszukban, 41,064 SARS-CoV-2 PCR teszttel, melyek 6%-a volt pozitív. A nyomon követés kezdetén a terhesek 7%-a volt jelenlegi kannabisz fogyasztó, 12%-uk nemrégiben hagyta abba a fogyasztást, és 81%-a soha nem használt kannabiszt. A kovariánsokhoz igazítva a jelenlegi használat a SARS-CoV-2 fertőzés alacsonyabb arányával járt együtt (korrigált kockázati arány =  0.60), mint a nem használat. Azok, akik nemrégiben hagyták abba a fogyasztást, nem különböztek a kannabiszt nem használóktól.

Ennek a tanulmánynak számos korlátja van, és az eredményeket előzetesnek kell tekinteni.

Következtetések: Ebben a retrospektív kohorszvizsgálatban a prenatális kannabiszhasználat a SARS-CoV-2 fertőzés terhesség alatti kockázatának csökkenésével járt. További kutatásokra van szükség ennek a megállapításnak a megismétléséhez és a lehetséges tényezők megértéséhez, amelyek a terhesség alatti fertőzések kockázatát csökkentik a prenatális kannabiszt használó egyének körében. Függetlenül attól, hogy összefüggés van-e a COVID-19-cel, a prenatális kannabiszhasználattal kapcsolatos egyéb egészségügyi kockázatok miatt a klinikusoknak továbbra is azt kell tanácsolniuk a terhes betegeknek, hogy tartózkodjanak a kannabisz használatától.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Mind a kannabisz, mind a dohányzás függetlenül kapcsolódik a rövidebb terhességhez

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9812868/