A magas CBD-tartalmú kannabisz kivonatok modulálják az ACE2 expresszióját a COVID-19-ben

Az Aging-US szaklap közzétette: „Megelőző stratégiák keresése: az új, magas CBD-tartalmú Cannabis sativa kivonatok modulálják az ACE2 expresszióját a COVID-19 átjáró szöveteiben”, amely arról számolt be, hogy a Cannabis sativa, különösen a magas gyulladáscsökkentő CBD-tartalmú fajták megváltoztatják a génexpressziót és a gyulladást, valamint rák- és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Health Canada kutatási engedélye alapján az Aging-US szerzők több mint 800 új C. sativa fajtát fejlesztettek ki, és azt feltételezték, hogy a magas CBD-tartalmú kannabisz kivonatok felhasználhatók az ACE2 expresszió csökkentésére a COVID-19 célszövetekben.

A szájüregi, légúti és bélszövetek mesterséges 3D-s humán modelljei segítségével 13 magas CBD-tartalmú kannabisz kivonatot azonosítottak, amelyek csökkentik az ACE2 fehérje szintjét.

Egyes kannabisz kivonatok leszabályozzák a TMPRSS2 szerin proteázt, egy másik kritikus fehérjét, amely a SARS-CoV-2 gazdasejtekbe való bejutásához szükséges.

Míg a leghatékonyabb kivonataik használatával további nagyszabású validálásra van szükség, tanulmányaik fontosak az orvosi kannabisz COVID-19-re gyakorolt hatásának jövőbeni elemzéséhez. A legsikeresebb új, magas CBD-tartalmú kannabisz kivonatok, további vizsgálatra várva, hasznos és biztonságos kiegészítői lehetnek a COVID-19 megelőzésének/kezelésének kiegészítő terápiaként.

A vírusellenes hatás vírusként terjed

Dr. Olga Kovalcsuk és Dr. Igor Kovalcsuk azt mondta: „A COVID-19 betegség globális világjárvány, amelyet a zoonózisos, súlyos akut légúti szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) okoz.”

Más légúti kórokozókhoz hasonlóan a SARS-CoV-2 köhögés és tüsszentés légúti cseppjein keresztül terjed. Nem zárható ki azonban az aeroszol terjedés és a szoros érintkezés, mint a betegség terjedésének eszköze.

A The Cancer Genome Atlas és a The Mammalian Genome Cap Analysis of Gene Expression adatkészletek funkcionális annotációinak mélyreható elemzése feltárta, hogy az ACE2 a szájnyálkahártyában expresszálódik, és feldúsul a nyelv hámsejtjeiben.

Az ACE2-expresszió magas szintje a szájhámszövetekben arra utal, hogy a szájüreg nagyon érzékeny lehet a SARS-CoV-2 fertőzésre, és így fontos célpontja lehet a megelőzési stratégiáknak.

Hasonlóképpen, számos tanulmány számolt be az ACE2 magas szintjéről az alsó légutakban; a magasabb szintű ACE2 expresszió, például a dohányzóknál és a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeknél tapasztalható magasabb COVID-19-re való hajlam és a betegség súlyosságának fokozódása.

Mesterséges 3D-s emberi szövetmodellek segítségével a szerzők kimutatták, hogy a magas CBD-tartalmú kannabisz kivonatok csökkenthetik az ACE2 expresszióját a COVID-19 célszöveteiben, ami arra utal, hogy ezek a kivonatok fontosak a COVID-19 megelőzésében.

A Kovalchuk/Kovalchuk kutatócsoport Aging-US lektorált folyóiratban megjelent erdeményeiben arra a következtetésre jutott: „Bár a leghatékonyabb kivonataink további validálást igényelnek nagyszabású elemzéseken keresztül, tanulmányunk fontos az orvosi kannabisz COVID-19-re gyakorolt hatásának jövőbeli elemzése szempontjából. A jelenlegi súlyos és gyorsan fejlődő járványügyi helyzetben minden lehetséges terápiás lehetőséget mérlegelni és kutatni kell.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A CBD gátolja a SARS-CoV-2 replikációt az emberi tüdősejtekben

Forrás:
https://www.aging-us.com/news-room/high-cbd-cannabis-sativa-extracts-modulate-ace2-expression-in-covid-19