3. fázisú klinikai vizsgálatban a kannabisz kivonat sikeres szklerózis multiplex kezelésében

Dr. John Zajicek irányítása alatt, aki egyetemi tanár az angliai Peninsula Medical School-ban, nemrég bejefeződött egy klinikai vizsgálat a Cannador nevű standardizált kannabisz extraktummal 279 szklerózis multiplex beteggel, akik izommerevségtől szenvedtek. A vizsgálat elérte elsődleges célját, demonstrálta a Cannador fölényét a placebóval szemben izommerevség kezelésére. A kannabisz kivonat olyan másodlagos hatásossági paraméterek tekintetében is előnyösebb volt a placebónál, mint a fájdalom, az izomgörcs, az alvás minősége, a görcsösség súlyossága és a szklerózis multiplex miatti teljes rokkantság.

A tanulmányt, amelyet 22 központban végeztek az Egyesült Királyságban, a német Society for Clinical Research és a svájci Weleda gyógyszeripari cég támogatta. Ez egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, III. fázisú vizsgálat volt, amelyben 143 beteg kapott kannabisz kivonatot kapszula formában és 134 placebót. Minden egyes Cannador kapszula 2,5 mg THC-t (dronabinol) és körülbelül 1,25 mg CBD-t (kannabidiol) tartalmazott. A betegek kivonatot vagy placebót kaptak 12 héten át, amelyből az első két hét arra ment el, hogy az egyes betegek számára megtalálják az egyéni dózist.

Ez az előzetes információkat tartalmazó cikk a klinikai vizsgálati jelentésen alapul, és a szponzorokkal együttműködve készült. A részletes eredményeket szeptemberben egy düsseldorfi konferencián (ECTRIMS) fogják bemutatni, majd ezt követően egy IACM-közleményben jelentik be.

Forrás:
http://www.cannabis-med.org/english/bulletin/ww_en_db_cannabis_artikel.php?id=300