A THC kognitív fejlődést okoz az előrehaladott rákban szenvedő betegeknél

Palliative Medicine Reports

A Palliative Medicine Reports folyóiratban megjelent klinikai adatok szerint azoknál a rákos betegeknél, akik naponta THC-t (dronabinolt) szednek, javult a kognitív teljesítményük, és csökken a fájdalom és a depresszió.

Dán kutatók hat előrehaladott rákban szenvedő betegnél értékelték a vényköteles dronabinol alkalmazását. Az alanyok két héten keresztül naponta fogyasztottak THC-t.

A kutatók arról számoltak be, hogy „Úgy tűnik, hogy a palliatív rákos betegek dronabinollal történő kezelése javítja a kognitív képességet különböző területeken, beleértve a mentális feldolgozás sebességét, a nonverbális és a pillanatnyi érvelést, valamint a rövid távú memóriát és a munkamemóriát.”

A tanulmány eredményei összhangban vannak mások eredményeivel, amelyek kannabiszhoz kapcsolódó kognitív javulást mutattak rákos, bipoláris zavarokban, HIV-fertőzésben és krónikus fájdalomban szenvedő betegeknél.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a THC alkalmazása a betegek fájdalmának, depressziójának és fáradtságának csökkenésével járt. Egyes betegek csökkentették a vényköteles gyógyszerek használatát is a kezelés során – ez a megállapítás összhangban van számos más vizsgálattal.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy „ebben a betegcsoportban a dronabinol rövid távú alkalmazása nem rontotta a kognitív képességet. Inkább a kezelés a jobb kognícióhoz társult, különösen a feldolgozás és az érvelés területén. A tanulmány a fájdalom, a fáradtság és a depressziós tünetek enyhítését is kimutatta, amelyek közvetetten jótékony hatást gyakorolhattak a kognitív funkciókra.”

„A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a dronabinol jótékony hatással lehet a palliatív kezelésben részesülő, előrehaladott daganatos betegek különböző paramétereire.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabiszt használó betegek kognitív teljesítménye tartós javulást mutat

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10719641/