Kutatás: A THC megállítja az epilepsziás rohamokat

Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics

Az endogén kannabinoid rendszer szabályozza a görcsgyakoriságot és időtartamot egy temporális lebeny epilepszia modellben

A CB1 receptor modulációja megváltoztatja görcsgyakoriságot pilokarpin patkány epilepszia modellben. Az epilepsziás patkányoknak átlagosan 3,0 (± 0,9) rohamuk volt 10 óra alatt. A reprezentatív kontroll és az epilepsziás rohamok EEG mintáit az 1. ábrán mutatjuk be. A kontroll állatok nem mutattak EEG vagy viselkedési rohamokat. A CB1 receptor agonisták beadása, R(+)WIN55,212 (5 mg/kg) (1. és a 2A ábra) és THC (30 mg/kg) (2A.), a kannabisz elsődleges pszichoaktív hatóanyaga, teljesen megszűntették viselkedési és az elektrografika rohamokat ebben refrakter roham modellben (p ≤ 0,05). Az R(+)WIN55,212 és a THC görcsoldó hatása 0,5 és 5 mg/kg között kezdődött.
Az a THC és az R(+)WIN55,212 koncentráció, ami a rohamok meggátlásához volt szükséges ebben a modellben, hatásban és dózisban hasonló volt ahhoz, ami a maximális elektromos sokk által indukált rohamokat meggátolta (Wallace et al., 2001), és a THC ezen koncentrációjáról kimutatták, hogy a görcsoldó hatású más roham modellekben (Wada et al., 1975; Karler and Turkanis, 1980; Colasanti et al., 1982).
A THC-t és az R(+)WIN55,212 maximális görcsoldó dózisainál az állatok nem voltak jelentősen leszedálva és elég éberek voltak ahhoz, hogy szabadon mozogjanak a ketreceikben.
Tehát a THC-t és R(+)WIN55,212  görcsoldó hatása ugyanabban koncentrációtartományban van mint a kannabinoidok más élettani hatásai, de a nyugtató hatású koncentráció alatt.
A fenobarbitál (40 mg/kg) és fenitoin (100 mg/kg), jól bevett antikonvulzív szerek, maximális hatásos dózisai, amik magas terápiás vérszintet eredményeznek, nem gátolják teljesen a roham aktivitást ebben a refrakter epilepszia modellben (Leite and Cavalheiro 1995; Morris et al., 2001). Mivel ezek a szabványos antikonvulzív szerek képtelenek teljesen blokkolni rohamokat magas terápiás szint esetén ebben a modellben, a pilokarpin epilepszia modellt egy refrakter vagy hagyományos görcsoldó szerekkel nehezen kontrollálható rohammodellként tartják számon. A kannabinoidok nagyon hatásos antikonvulzív szerek ebben modellben olyan koncentrációban, amely nem okoz szedációt, de teljesen megszüntette a rohamokat. A fenobarbitál és fenitoin igen nagy koncentrációban nem voltak olyan hatékonyak. Tehát az állatok fenobarbitál és fenitoin kezelése  kevésbé volt hatékony, mint a kannabinoidok a viselkedési és elektrografika rohamok megelőzésében ebben a modellben (ábra. 2B), jelezve, hogy a kannabinoidok egyedülálló előnyöket kínálhatnak, olyan rohamok kezelésében, amik nem reagálnak az aktuálisan felírt görcsoldókra.

Kutatás:
http://jpet.aspetjournals.org/content/307/1/129.long