Az endokannabinoid-CB1 receptor rendszer a pre-és posztnatális életben

European Journal of Pharmacology

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az endogén kannabinoidok (endokannabinoidok) és kannabinoid receptoraik jelentős befolyással vannak a pre-és posztnatális fejlődés alatt.

Először is, az anandamid nevű endokannabinoid és a kannabinoid receptorok magas számban vannak jelen a beültetés előtti embrióban és a méhben, míg az anandamid szintek ideiglenes csökkentése elengedhetetlen az embrionális beágyazódáshoz.

Másodszor, a CB1 receptorok átmeneti jelenlétet mutatnak a fehérállomány területén a pre-és posztnatális idegrendszerben, ami arra enged következtetni, hogy a CB1 receptorok szerepet játszanak az agy fejlődésében.

Harmadszor, az endokannabinoidokat kimutatták az anyatejben és úgy tűnik, hogy a CB1 receptorok aktiválása fontos a tej szopáshoz az újszülött egereknél, azáltal, hogy aktiválja az orális-motor izomzatot.

Negyedszer, az anandamid neuroprotektor (idegvédő) tulajdonságokkal rendelkezik a fejlődő posztnatális agyban.

Végül, a prenatális időszakban a kannabisz aktív alkotóeleme, a Δ9-tetrahidrokannabinol vagy az anandamid használata befolyásolja a prefrontális agykérgi funkciókat, a memóriát és a motorikus és addiktív viselkedést, ami arra utal, hogy az endokannabinoid CB1 receptor rendszer szerepet játszik az agy struktúrájáiban, amelyek ellenőrzik ezeket a funkciókat.

További megfigyelések arra utalnak, hogy a gyermekek talán kevésbé hajlamosak a Δ9-tetrahidrokannabinol vagy az endokannabinoidok pszichoaktív mellékhatásaira, mint a felnőttek. Ezeknek az új fejlemények az egészségügyi következményei messzemenőek és arra utalnak, hogy a kannabinoidok ígéretes jövőt jelentenek a gyermekgyógyászatban olyan állapotok kezelésére mint a „nem-organikus gyarapodás-zavar” és a cisztás fibrózis.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kutatás:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299904007423