A futók új gyönyöre? Kannabisz használata edzés előtt

A kannabiszhasználókról szóló tanulmány (azokban az államokban ahol legális), megállapította, hogy 82% edzés előtt és/vagy után is használja. Sokuk beszámolója szerint a kannabiszhasználat motiválja őket az edzésre, jobban élvezik a testmozgást és javítja a gyógyulást.

A Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett cikk az elsők között foglalkozik a kannabisz-használat és a testmozgás bonyolult metszéspontjával. Noha sokan feltételezik, hogy az előbbi akadályozza a későbbit, az adatok mást mutatnak.

„Van egy sztereotípia, miszerint a kannabisz használat lustává, a kanapén testpedővé és fizikailag inaktívvá teszi az embereket, de ezek az adatok azt mutatják, hogy nem ez a helyzet,” mondta Angela Bryan, a Pszichológiai és Idegtudományi Tanszék és a Kognitív Tudományi Intézet professzora.

Hangsúlyozza, hogy ő semmiképpen sem javasolja a kannabisz használatát az edzés kiegészítéseként.

„A bizonyítékok még nem állnak rendelkezésre,” mondta. „De én arról sem vagyok meggyőződve, hogy káros.”

A kannabisz rekreációs használata immár tíz államban legális, és még több tucatban engedélyezett gyógyászati ​​célokra. Ennek ellenére keveset tudunk arról, hogy az elfogadottság növekedése hogyan befolyásolhatja a közegészségügyi kérdéseket, például a fizikai aktivitást és az elhízást.

Néhányan azt gondolják, hogy a fokozott használat súlyosbíthatja az elhízást az ülő életmód ösztönzésével. Másfelől, a szerzők megjegyzik, hogy a Doppingellenes Világügynökség (WADA) tiltja a kannabisz használatát a sportversenyeken, mivel javíthatja a teljesítményt.

Anekdotikus beszámolókból tudjuk, hogy az ultrafutók gyakran használnak kannabiszt az émelygés és az unalom leküzdésére a hosszú távon. Az epidemiológiai tanulmányok azt mutatják, hogy a kannabisz-használók általában karcsúbbak, kevésbé hajlamosak a cukorbetegségre, és egészségesebb a vércukorszintjük.

„Nagyon sok érdekes adatpont és hipotézis létezik, de ezek közül nem sokat teszteltek még,” mondja Bryan.

A kutatási rés kitöltésének első lépéseként kollégáival 600 felnőtt kannabisz-használót vizsgált meg Kaliforniában, Coloradóban, Nevadaban, Oregonban és Washingtonban, és többek között azt kérdezték tőlük, hogy használtak-e valaha kannabiszt egy órán belül az edzés előtt vagy négy órával utána.

82% azt válaszolta, hogy igen.

„Megdöbbentő, hogy ilyen sokan,” mondja Bryan.

Egy 345 “társhasználó” (olyan emberek, aki az edzéshez használnak kannabiszt) nyomon követő felmérésre azt találta, hogy valószínűbb, hogy előtte használják, mint utána, azonban 67% mindkét esetben használta.

Az együtt használók körében 70% azt mondta, hogy növeli a testmozgás élvezetét, 78% szerint fokozza a gyógyulást, 52% szerint pedig fokozta a motivációt.

„Tekintettel arra, hogy ezek mind elismert akadályt jelentenek a testmozgásban, lehetséges, hogy a kannabisz valójában előnyt jelenthet a testmozgásban,” írják a kutatás szerzői.

Csak 38% mondta, hogy javítja a teljesítményt, és igazából néhány kisebb korábbi tanulmány azt mutatja, hogy káros lehet.

Figyelemre méltó, hogy azok, akik az edzés előtt használták, hetente 43 perccel több edzést végeztek, mint azok, akik nem.

A futók gyönyöre és az endokannabinoid rendszer

Hogyan befolyásolhatja a kannabisz a fizikai aktivitást?

„Bizonyítékok arra utalnak, hogy bizonyos kannabinoidok csökkentik a fájdalomérzékelést, és azt is tudjuk, hogy azok a receptorok, amikhez a kannabisz kötődik az agyban nagyon hasonlóak azokhoz a receptorokhoz, amelyek természetesen aktiválódnak a futók gyönyöre közben,” mondta Arielle Gillman társszerző, professzor Bryan laboratóriumának egykori doktorandusza, aki nemrégiben kiadott egy áttekintő anyagot a témáról. „Elképzelhető, hogy mivel [a kannabisz] képes tompítani a fájdalmat és egy mesterséges ‘futómámort’ indukáli, így képes motiválva tartani az embereket.”

A kannabisz gyulladásgátló is, amely elősegítheti a gyógyulást.

A tanulmány nem vizsgálta, hogy milyen típusú kannabiszt (ehető, elszívott virág stb.) használtak az emberek a testmozgás mellett.

A szerzők megjegyzik, hogy a felmérésnek korlátai van, mivel csak azokat az embereket vizsgálta, akik rendszeresen használnak a kannabiszt, és olyan államokra koncentráltak, amelyek már legalizálták azt.

Azonban már több kutatás folyik az egyetemen, melyek összehasonlítják a kannabiszt használó idősebb felnőttek aktivitási szintjét azokkal, akik nem használnak.

Ennek a külön tanulmánynak az előzetes eredményei azt mutatják, hogy egy 16 hetes testmozgási programba való belépés után a kannabisz-használók többet edzettek, mint a nem használók.

„Ahogy öregszünk, a testmozgás fájni kezd, és ez az egyik oka annak, hogy az idősebb felnőttek nem edzenek annyit,” mondta Bryan. „Ha a kannabisz enyhítheti a fájdalmat és a gyulladást, az idősebb felnőttek aktívabbak lesznek, ez további előny lehet.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabiszt használó idősek több testmozgástte végeznek és alacsonyabb a testtömeg-indexük

Forrás:
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190501114629.htm