A testmozgás csökkenti a szorongást és növeli az endokannabinoidok szintjét PTSD-ben szenvedő nőknél

Mental Health and Physical Activity

Az aerob testmozgás csökkenti a szorongást és a félelmet fenyegetettség esetén, és növeli a keringő endokannabinoidok szintjét PTSD-ben szenvedő és nem szenvedő nőknél.

Korábbi kutatásban a szorongásos állapot csökkenéséről számoltak be egy akut aerob edzés után. Kevesebbet tudunk azonban a szorongásról és a specifikus fenyegető ingerektől való félelemről akut aerob edzést követően PTSD-ben szenvedő nőknél. Ezenkívül a testmozgás szorongásoldó hatásáért felelős mechanizmusok nem teljesen ismertek, bár a legújabb tanulmányok az endokannabinoid rendszer szerepére utalnak.

Így ez a tanulmány randomizált, ellensúlyozott megközelítést alkalmazott a szorongás és félelem besorolásának vizsgálatára a megjósolható vagy előre nem látható áramütés beadására, valamint az endokannabinoidok keringő koncentrációjára és a hangulati állapotokra közvetlenül a közepes intenzitású aerob edzés (30 perc futópadon 70–75%-os maximális pulzusszám mellett) és csendes pihenésszabályozási állapot után nőknél kórelőzményükben traumával vagy anélkül, és 42 PTSD-vel dignosztizált nőnél.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szorongás és félelem besorolása az előre nem látható és előre látható fenyegetésekre szignifikánsan alacsonyabb volt edzés után a csendes pihenéshez képest, és a korrelációs elemzések azt mutatták, hogy azok, akiknél nagyobb a keringő endokannabinoidok szintje, nagyobb mértékben csökkentették a szorongást és a félelmet az előre nem látható és előre látható fenyegetésekkel szemben az edzést követően.

Emellett a teljes mintában szignifikánsan csökkent a fáradtság, a zavartság, a teljes hangulatzavar, és nőtt a pozitív hatás az edzést követően. A nem traumás kontrollcsoportok és a PTSD-s csoportok az erőnlét jelentős növekedéséről számoltak be, a PTSD csoportban pedig további hangulatjavulást mutattak az edzést követően (azaz a szorongásos állapot, a negatív érzés, a feszültség, a düh és a depresszió csökkenése).

A futás stimulálja az endokannabinoid rendszert és csökkenti a szorongást

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az aerob testmozgás pszichológiai előnyökkel jár a PTSD-ben szenvedő nőknél, valószínűleg az endokannabinoidok keringő koncentrációjának edzés által kiváltott növekedése miatt.

Összességében a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a testmozgás biztonságos, hatékony és jótékony ösztönző a PTSD-ben szenvedő nők számos pszichológiai kimenetelének javítására. Eredményeink arra utalnak, hogy:

  • 1) a szorongás és a félelem besorolása az előre nem látható és előrelátható fenyegetésekre (röviddel az edzés és a csendes pihenés után) alacsonyabb közepes intenzitású aerob edzés után, mint a csendes pihenésnél;
  • 2) a hangulati állapotok javulnak mérsékelt intenzitású aerob testmozgást követően nőknél, beleértve a PTSD-s nőket is;
  • 3) az endokannabinoidok szintjének növekedése a közepes intenzitású aerob edzés hatására, és
  • 4) úgy tűnik, hogy a keringő endokannabinoidok edzés által kiváltott növekedése összefüggésbe hozható a szorongás és a fenyegetésekkel kapcsolatos félelem besorolásának változásával.

A jövőbeli kutatásoknak folytatniuk kell a mentális egészség kimenetelének (és a pszichológiai javulásért felelős lehetséges mechanizmusok) vizsgálatát a PTSD-ben szenvedő nőknél, mind akut, mind krónikus testmozgást követően.

*Poszttraumás stressz zavar (PTSD): a súlyos testi és lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichés traumák hatására kialakult szorongásos kórképek. Jellemző, hogy a traumára az egyén intenzív félelemmel, tehetetlenséggel reagált, és a traumatikus eseményt ismételten, újra meg újra átéli, illetve kerüli a traumával összefüggő helyzeteket, emlékeket ébresztő tevékenységeket. Katonáknál, nemi erőszak áldozatainál, balesetek tanúinál, családtag hirtelen elvesztésénél és akár szülés után az anyáknál rendkívül gyakori.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A testmozgás növeli az anandamid szintjét, csökkenti a fájdalmat és a depressziót fibromialgiában szenvedő betegeknél

Kutatás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1755296620300508