Kendertészta: Tulajdonságok és minőségértékelés

PLoS One

Sok ember élvezi a tésztákat – fusilli, spagetti, tagliatelle, macaroni, tortellini, penne, fettuccine – minden formában és méretben, a megfelelő mártással mindegyik igazán finom.

A múlt egyik problémája a magas szénhidrát/alacsony fehérje arány; vajon a kenderliszt hozzáadása lehet a válasz?

Lengyel kutatók értékelték a kenderliszt/pogácsa durumbúza tésztákhoz történő hozzáadásának különböző paramétereit (fizikokémiai/érzékszervi tulajdonságok, textúra, főzés) a tápérték meghatározása érdekében.

A mintákban 5–40% kereskedelemben kapható kenderlisztet vagy 2,5–10% kendermagolaj préselésével nyert kenderpogácsát használtak.

Megállapították, hogy a kenderliszt jobb, mint a kenderpogácsa, bár mindkét alapanyag dúsította a fehérjét, az élelmi rostot és az ásványi anyagokat a tésztában.

Összehasonlítva a normál tésztával, a 30% kenderlisztes tészta a napi élelmi rostigény 50%-át (75 g adag) képes fedezni, csaknem 20% fehérjetartalommal rendelkezik, 4-szeresére növeli az ásványianyag-tartalmat, és kissé csökkenti az energia szintet. Mindemelett nincs is rossz íze, a minták összes pontszáma 4 felett volt az 1-5 skálán.

A következő fontos lépés a megfelelő szósz megtalálása, amely kiegészíti ennek az ígéretes magas fehérje és rosttartalmú étel az egyedi jellemzőit.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kendermagfehérje mint funkcionális élelmiszer

Kutatás:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0248790