Endokannabinoid profil: Anandamid

anandamide

Kémiai képlet: C22H37NO2
Molekula tömeg: 347.53g/mol
Dekarboxileződési pont: n.a.
Forráspont: n.a.

Anandamide_skeletal

LD50 (halálos dózis): Jelenleg ismeretlen emberekben, 100 mg/kg egereknél (Összehasonlítás a nikotinal egereknél – 3.34mg/kg, embereknél – 40-60mg/kg)

Az először 1992-ben izolált anandamid egy neurotranszmitter és endokannabinoid, vagyis egy kannabinoid, amit a szervezet termel. Az anandamid, más néven n-arachidonoil-etanolamin vagy rövived AEA, úgy működik, mint egy “kulcs” molekula a testünk sejtjein található CB1 és CB2 receptor “zárakba” illeszkedve. Az anandamid név a szanszkrit ‘ananda’ szóból származik, ami azt jelenti boldogság, és az amid szóból, ami egy szervezetben található adott típusú savra utal. Az anandamid tehát a boldogság amid, bár szélesebb körben úgy hívják ‘boldogság vegyület’ (nem összetévesztendő a lélek molekulával – DMT). Nagyon helyénvalóan a név szanszkrit eredetéthez, az anandamidról kimutatták, hogy jóga gyakorlásával növelni lehet a szintjét, ami megmagyarázhatja, hogy a jógik miért annyira nyugodtak és boldogok állandóan. Hasonlóan, az anandamid hiányról kimutatták, hogy növeli a szorongást és a stresszt.

Az anandamidot úgy lehet elképzelni, mint a test saját THC-ját, mivel sok azonos terápiás hatással rendelkeznek, és ha nem lenne anandamid a testünkben, nem lennének a CB1 és CB2 receptorok, amikkel sok növényi kannabinoid kölcsönhatásba lép. Az anandamid nem csak kizárólag az emberi szervezetben létezik. A testen kívül ez az endokannabinoid megtalálható a fekete szarvasgombában és a csokoládéban is. Tehát ha legközelebb élvezettel fogyasztunk egy kis csokit, hagyjuk hogy az anandamid felfrissítse a memóriánkat és élvezzük az édes kannabinoidokat.

Gyógyászati alkalmazásai

Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat.

Antiangiogenezis – Meggátolja a rákos sejtek véredényképzését.

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testi rendszerekben.

Antiproliferatív – Gátolja a rákos sejtek növekedését.

Anxiolitikus – Enyhíti a szorongást.

Eufórikus hatású – Eufória érzését okozza, elősegíti a boldogságot és a relaxációt.

Proneurogenezis – Elősegíti az új agysejtek keletkezését. Különösen a Hippocampusban, az agy azon területen, ami a memóriáért és a térbeli tudatosságért felelős (mint a CBD).

Jelenleg folyó tanulmányok

Antiangiogenezis: Az anandamid, más kannabinoidokhoz hasonlóan képes megakadályozni az új véredények kialakulását rákos sejtekben. Ezt a folyamatot angiogenezisnek nevezik és megfelelő működése elengedhetetlen a rák terjedésében, mivel a mutálódott sejtek vérellátás hiányában életképtellné válnak.

Szorongás: Az anandamidról, csak úgy mint a THC-ról, bebizonyosodott, hogy csökkenti a szorongást. Ez 2009-es tanulmány, bár egereken végezték, így is sok fényt derít a mechanizmusokra, amelyeket az AEA használ, hogy csökkentse a mentális stresszt és a szorongást azokban akik tapasztalják.

Rák: Az anandamidot már 1998-ban sikerült anti-proliferatív vegyületként azonosítani. Ez azt jelenti, hogy mint a legtöbb a kannabinoid, az anandamid is segít lassítani a rákos sejtek növekedését és terjedését. Az 1998-as tanulmány konkrétan a mellrák sejtek szaporodásának gátlásában betöltött szerepét vizsgálta. Azt az eredményt egy 2006-ban végzett tanulmány megerősítette, amiben a kutatók megállapították, hogy az anandamid meggátolja a rákos sejtek tapadás és migrációját. Francia kutatók 2003-ban kimutatták, hogy az anandamidnak erős anti-proliferatív és citotoxikus hatása van áttétes prosztatarák sejtekben. A kutatók szerint ezek az eredmények “alapot nyújthatnak új terápiás szerek tervezéséhez a visszatérő és invazív prosztata rák hatásos kezelésére”. Egy újabb tanulmány 2007-ből azt mutatta, hogy az AEA nem csak elnyomja a tumorok növekedését, de gátolja az új véredények kialakulását. Ha ez nem volna elég az anandamid COX-2-függő sejthalált is indukál, ez az apoptózis egyik típusa, amely segít kontrollálni a rákos sejtek növekedését. Egész pontosan, az AEA ezt apoptózis rezisztens vastagbél-rákos sejtekkel tette.

Memória Konszolidáció: Az anandamidról kimutatták, hogy növeli a memória konszolidációt, azt a folyamatot, amiben a dolgok a rövid távú memóriából átkerülnek a hosszú távú memóriába. Emiatt az anandamidnak nagyon különleges és fontos szerepe van az emberek normális működéséban és abban, hogy képesek legyenek építeni a korábbi ismeretekre, ahelyett, hogy ugyanazokat a dolgokat kellene állandóan újra megtanulniuk. Az lehet mondani, hogy a memória konszolidáció egy frappáns kifejezés a tanulásra. Ugyanez a tanulmány kiemelte az AEA szorongás ellenes hatásait.

Endokannabinoidok

Forrás:
http://theleafonline.com/c/science/2014/08/endocannabinoid-profile-crash-course-anandamide/