Kannabinoid profil: CBN

CBN azmed - HUN

Kémiai képlet: C21H26O2
Molekula tömeg: 310.43g/mol
Dekarboxileződési pont: 77°C (171°F)
Forráspont: 185°C (365°F)

Cannabinol.svg

LD50 (halálos dózis): 13500 mg/kg egereknél (Összehasonlítás a nikotinal egereknél – 3.34mg/kg, embereknél – 40-60mg/kg)

Ellentétben a legtöbb kannabinoiddal, a kannabinol, azaz CBN ritkán dekarboxileződik a savas formájából (CBNA). A kannabiszban található CBN általában a THC lebomlásának eredménye, miután a THC CBN-é oxidálódott. Ez a folyamat uv fény vagy hő hatására indul be. Ekkorra a CBN már csak enyhén pszichoaktív és sokkal kevésbé intenzív, mint amikor még THC volt. Azonban csak azért, mert ez a kannabinoid nem erősen pszichoaktív nem jelenti azt, hogy nem hatásos. Tény, hogy a CBN a legerősebb kannabinoid ami segíteni tud az alvásban, ami a CBN dús kannabiszt ideális kezeléssé teszi álmatlanságra. Úgy tűnik, hogy az indica fajtákban több a CBN, mint a sativa fajtákban, ami megmagyarázza azt az elterjedt hiedelmet, miszerint az indica álmossá teszi a használót. A CBN gyenge affinitással van a CB1, de erősebbel a CB2 receptorra, a THC-hoz képest viszont összességében alacsonyabb affinitással rendelekzik. Emellett, több más kannabinoidhoz hasonlóan, a CBN-ről is kimutatták, hogy képes megváltoztatni az immunsejtek működését.

Mivel a CBN egy bomlástermék, általában nem található meg nagy koncentrációban a kannabisz növényben. A nagy mennyiségű CBN általában a nem megfelelő tárolás eredménye. Ha a kannabiszt légmentesen tároljuk, kevés az esélye annak, hogy sok THC alakul át CBN-é.

Szerencsére nincs minden veszve ha az a célunk, hogy altató hatást érjünk el. A legegyszerűbb megoldás, ha hagyjuk a gyógyszert egy kicsit érlelődni. Ha levegőnek és fénynek van kitéve, a THC elkezd CBN-é alakulni, ami nagyszerű eszköz az inszomnia lekűzdésére.

Gyógyászati alkalmazásai

Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat.

Antibakteriális – Elpusztítja a baktériumokat.

Antiemetikus – Csökkenti a hányást és a hányingert.

Antiepileptikus – Csökkenti az epilepsziás rohamokat és görcsöket.

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testi rendszerekben.

Anti-Inszomnia – Segíti az alvást.

Antiproliferatív – Gátolja a rákos sejtek növekedését.

Étvágygerjesztő – Serkenti az étvágyat.

Csont stimuláns – Elősegíti a csontok növekedését.

Jelenleg folyó tanulmányok

Fájdalomcsillapító: A THC-t és a CBN-t is fájdalomcsillapítóként azonosították, bár a THC sokkal erősebb. Egy 2002-es tanulmány megállapította, hogy a THC és a CBN is egy bizonyos génhez kötött peptide felszabadulását okozza a szenzoros idegekből és az egyetlen kannabinoidok, amik ezt a mechanizmust alkalmazzák. Egy későbbi kutatás megerősítette a CBN fájdalomcsillapító hatását és kimutatta, hogy az aszpirinnél háromszor jobban enyhített bizonyos fájdalom tüneteket.

Étvágygerjesztő: Mindenki tudja, hogy a THC serkenti az étvágyat. Csak 2012-ben, fedezték fel, hogy a CBN is serkenti az étvágyat, bár ez a hatás úgy tűnik nem olyan erős, mint a THC-nál.

Nyugtató/altató:Steep Hill Labs vizsgálatai szerint 2.5mg és 5mg CBN bevitele ugyanazt a mértékű nyugtató hatást okozza mint 5mg és 10mg diazepam, egy enyhe nyugtató gyógyszer.

Antibaktérium: A kannabinol antibakteriális hatásait ebben 2008-as Olaszországban végzett kutatásban mutatták ki. Az eredmények szerint a CBN “erős aktivitást mutatott a gyógyszerrezisztens MRSA baktérium ellen” helyileg (topikálisan) alkalmazva. Topikális alkalmazásban ígéretesnek mutatkozik égési sérülések és a pikkelysömör kezelésére is.

Rák: Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy a CBN csatlakozik a THC-hoz és számos más kannabinoidhoz, amik képesek meggátolni a rákos sejtek növekedését. A CBN kifejezetten egy biznyos típusú tüdőtumor ellen volt hatásos, ami Lewis karcinóma néven ismert.

Forrás:
http://theleafonline.com/c/science/2014/07/cannabinoid-profile-crash-course-cbn/
http://steephilllab.com/cbn-a-sleeping-synergy/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..