Szintetikus kannabinoidok

A fő különbség a fitokannabinoidok, az endokannabinoidok és a szintetikus kannabinoidok között az, hogy az utóbbiak teljesen szintetikusak és laboratóriumban hozzák létre őket. Egy példa a dronabinol (szintetikus Δ9-THC), amely a Marinol aktív vegyületete, egy olyan gyógyszeré, ami kapszulában kapható és az Egyesült Államokban 1985 óta forgalomban van hányinger, hányás, étvágytalanság és súlyveszteség kezelésére, valamint a Cesamet, amit kemoterápia okozta hányinger és hányás kezelésére hagytak jóvá.

Mindkét gyógyszer jóváhagyott ezekre a célokra az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Kanadában és Spanyolországban. Újabban néhány CB1 receptor szelektív (szintetikus) kannabinoid került forgalomba az ‘dizájner-drogok’ piacán, mint például a JHW-018 és a JHW-073, a kannabisz hatásait imitáló pszichoaktív összetevőként. Ismert elnevezései ezeknek a drogoknak a “Spice”, a “K2” és a “herbál”. Nincs sok információt a szintetikus kannabinoidok hatásáról emberekben, bár ezek közül néhányról már kimutatták, hogy erősebb szorongást és pánikot okozhatnak, mint a THC. Ennek egyik fő oka, hogy a THC önmagában sokkal nagyobb eséllyel okozhat ilyen tüneteket, mint ha a növényben természetesen megtalálható szinergikus vegyületekkel (CBD, terpének) együtt használják, amik segítenek semlegestíteni ezeket a hatásokat. A szintetikus kannabinoidokat kutatási eszközként tervezték, amiket tudományos kannabinoid vizsgálatokban használnak, azonban klinikai tesztekben még soha nem bizonyították, hogy biztonságosak emberi fogyasztásra. Elméletileg, soha nem lett volna szabad elhagyniuk laboratóriumot, ahol tervezték és szintetizálták őket.

Holland kutatók dokumentálják a szintetikus kannabisz használatával kapcsolatos egészségügyi veszélyeket

A kutatásokban elsősorban használt szintetikus kannabinoidok

CB1 agonisták:

CP 55,940 (ugyanolyan erős a CB1 és a CB2 receptorokon)

HU 210 (elsősorban CB1)
HU 239 (ajuleminsav)

potenciális CB1 agonista:

WIN55,212-2 (mindkettőhöz kötődik, de erősebb a CB1-hez)

CB1 antagonisták:

SR 141716A (rimonabant)
AM 251

CB2 agonisták:

AM 1241
CP 50556-1
CP 55,940
JWH-015
JWH-133
JWH-300
JWH-359
JWH-361
GW-405,833 (elsősorban CB2)
WIN55,212-2

CB2 antagonisták:
SR144528 (mindkettőt blokkolja, de sokkal erősebb a CB2-t)
AM 630

A szobaillatosítónak (potpourri) álcázott szárított növénykeveréket szintetikus kannabinoidokkal permetezik be. Az ötlet a termék mögött az, hogy a THC (tetrahidrokannabinol) pszichoaktív hatásait egy törvényes termék leple alatt jutassa el a felhasználókhoz. Az elmúlt néhány évben számos honlapon hívják fel a figyelmet az ilyen termékek veszélyeire, és a globális hatóságok egyértelmű állást foglaltak abban, hogy ezek illegálisak és közegészségügyi veszélyt jelentenek. A Kábítószer és Kábítószer‑függőség Európai Megfigyelőközpontja szerint “a szintetikus kannabinoidok, vagy még pontosabban a szintetikus kannabinoid receptor agonisták, utánozzák a kannabisz hatásait és a legnagyobb vegyületcsoport, amik európai szintű megfigyelés alatt állnak az új pszichoaktív anyagok európai Korai Figyelmeztető Rendszerében (EWS). Ezek a ‘potpourri’ csomagok ismerethelen hatású és kölcsönhatású szintetikus kannabinoidok koktélját tartalmazhatják.

Film az angliai szintetikus kannabisz függőkről:

„A szintetikus kannabisz hatásai képesek veszélyesen megváltoztatni a felhasználók elméjét és testét, ahogy azt a videóban is láthatjuk. Titch, egy hajléktalan fiatalember a Spice rabja, megpróbál egy helyben maradni, de ez az interjú alatt nem sikerül. Viselkedése ideges, szétszórt és izgatott, sokkal jobban hasonlít egy súlyos heroin függőre.

A szintetikus kannabisz, mint a Spice, a kannabisz hatásait utánozza és enyhén megváltoztatja a betépést okozó vegyületet (THC). A legális kannabisz gyártók tervezik a kannabinoidokat és folyamatosan frissítik a termékek összetételét, hogy azok továbbra is legálisak maradjanak. De ezeknek a kísérleteknek az a hatása, hogy a kannabisz legális változata, amit a használók szívnak, akár százszor erősebb is lehet.

A fűszerre emlékeztető, kémiailag módosított kannabisz könnyen beszerezhető boltokban és online webshopokban. A Spice használókban súlyos függőség alakul ki, mivel könnyen beszerezhető és egy nagyon addiktív vegyszer.”

Sajnos nem minden szintetikus vegyület működik úgy, mint az eredeti természetes vegyület, amit utánoz. A fent említett termékeknek nagyon káros mellékhatásaik lehetnek. A legnagyobb aggodalmat az jelenti, hogy ezeket a termékeket a legnagyobb valószínűséggel középiskolás diákok fogyasztják, akik nem ismerik a veszélyeket. „A szintetikus kannabinoidoknak hasonló a szerkezetük a természetes forrásból származó kannabinoidokhoz és ugyanazokon a receptorokon okoznak hasonló fizikai válaszokat”, mondja Dr. Raber. „Ha van egy másolatunk egy kulcsotról, ami beleillik egy zárba, az a kulcs beleillik a zárba. Lehet, hogy egy kicsit meg kell rázni a kulcsot, hogy működjön és lehet, hogy nehezebb kivenni a kulcsot miután kinyitottuk a zárat. Bizonyos esetekben a szintetikus kannabinoidok dominánsabbak és gátolják, hogy más kannabinoidok kapcsolatot létesítsenek.” Ez negatívan befolyásolhatja az endokannabinoid rendszerünket, ezáltal kisiklathatja fizikai vagy szellemi egészségünket.

Félresikerült klinikai gyógyszerkísérlet, amiben a kannabinoidok hatását próbálták meg lemásolni.

„…fontos leszögezni, hogy nem lenne példátlan, hogy katasztrofális következményekkel jár egy endokannabinoid rendszert befolyásoló gyógyszer. A 2000-es évek elején a rimonabant (SR141716) nevű CB1 receptor antagonistát (amit amúgy kiterjeden használnak preklinikumban) elkezdték étvágycsökkentőként forgalmazni Acomplia néven. Elég sikeresen hozta a fő hatását a klinikai fázisban, azonban mindössze pár év után, 2008-ban, minden piacról visszahívták, mert komoly depresszív mellékhatásokat okozott. Elég nagy botrány volt belőle, nagyott bukott vele a Sanofi.”

A rimonabant melléhatásai között voltak még: az álmatlanság, az étvágytalanság, a szorongás, az öngyilkossági hajlam és „meglepő” módon, a rákos megbetegedések megnövekedett aránya. Ezeket okozta ez a szintetikus CB1 receptor blokkoló.

http://www.medpagetoday.com/Neurology/GeneralNeurology/56011

A magyar helyzet sajnos a tiltás miatt egyre romlik:
Fű helyett szintifű – egy felmérés eredményei

Mi is az a biofű?

A szintifű meghódította MátraverebélytA Kékpont Alapítvány Herbállomás facebook oldala:
https://www.facebook.com/Herballomas/

Miért veszélyesebb a szintifű?
http://drogriporter.blog.hu/2014/08/06/miert_veszelyesebb_a_herbal

5-F-metil-AMB – a tavaly betiltott szintetikus kannabinoid, az AB-PINACA analógja, amely a 2014-es évben vált ismertté a sajtóban, mint különösen intenzív hatásokkal bíró szintetikus kannabinoid, amelynek fogyasztása többször vezetett túladagoláshoz és rosszulléthez Magyarországon. A szintetikus kannabinoidokat tartalmazó termékekkel a legnagyobb probléma, hogy teljesen szakszerűtlenül adagolják őket: különféle növényi törmeléket áztatnak be a belőlük készített oldattal, amely akár még egyazon termék különféle részeit is különféleképpen áztathatja be.

EG-108 – ez egy szintetikus kannabinoid, amely a klasszikus, betiltásáig igen népszerű JWH-018 nevű szintetikus kannabinoid analógja. Nem áll rendelkezésre kutatási adat a toxikológiai tulajdonságairól. Internetes fórumokon elhelyezett fogyasztói beszámolók kellemetlen hatásokról számolnak be a JWH-018-hoz képest: kevésbé intenzív, a rossz minőségű marihuánához hasonló élményről.

ADB-PINACA – szintetikus kannabinoid, az AKB48 analógja. Rendkívül potens kannabinoidként ismert, amelynek fogyasztása több esetben sürgősségi ellátást igénylő rosszulléthez vezetett. Az amerikai Centers for Disease Control (CDC) 127 rosszullétes esetet vizsgált meg, ezek 64%-ában magas vérnyomást, 34%-ában nyugtalanságot, 25%-ában zavartságot tapasztaltak. Összesen 10 esetben került sor kórházi ellátásra, halálesetet nem regisztáltak.

5F-APP-PICA és 5F-AMB-PICA – két szintén rendkívül potensként ismert szintetikus kannabinoid, keveset tudunk róluk, fogyasztásuk igen kis dózisban is intenzív pszichoaktív hatásokkal járhat, így könnyen túladagolhatóak.

Az interneten értékesített CBD termékekben szintetikus kannabinoidokat találtak