Holland kutatók dokumentálják a szintetikus kannabisz használatával kapcsolatos egészségügyi veszélyeket

Cannabis and Cannabinoid Research

(Szintetikus kannabinoidok = természetben nem előforduló kannabinoid receptor agonisták. Nem tartoznak közéjük a természtes kannabinodok szintetikus formái, pl. a szintetikus THC, azaz dronabinol, – a MOKE kiegészítése.)

A „legális kannabisz” termékekben használt szintetikus kannabinoidnak kiszámíthatatlan hatása van és „életveszélyes állapotot” okozhatnak, beleértve a rohamokat és görcsöket.

A Mary Ann Liebert Inc. által a Cannabis and Cannabinoid Research 2019. márciusi számában megjelent tanulmányt a hollandiai Maastrichti Egyetem kutatói végezték. Ez az első ellenőrzött tanulmány, amely megfigyeli a szintetikus kannabinoidok hatását az emberekben.

A kutatásban, ami a rekreációs szintetikus kannabinoidok használatára és nem az esetleges orvosi alkalmazásokra összpontosított, a kutatók megállapították, hogy a JWH-018, a  ‘spice’ néven ismert szintetikus kannabisz hatóanyag sokkal károsabbnak bizonyult, mint a természetes kannabinoidok.

A vizsgálatban 17 ember figyeltek meg 12 órán át, akik a szintetikus kannabinoidból 2-6.2 milligramm dózist szívtak el.

A kutatók számos tényezőt mértek, köztük az életjeleket, a kognitív teljesítményt és a szubjektív élményt. A szubjektív élmény széles körben változott, és személyenként nehéz volt megjósolni, de azok, akik bódulatot éreztek, a használat utáni első órában megnövekedett szívfrekvenciát tapasztaltak, valamint a motoros készségekben és a kognitív teszteken gyengén teljesítettek.

A résztvevőknél megnövekedett zavartságot, károsodott kognitív követést, memóriavesztést, elkülönülést, valamint az identitás- és a valóságérzet elvesztését figyelték meg.

Szintetikus kannabinoidok

Riasztó következtetések a szintetikus kannabinoidokról

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szintetikus kannabinoid-túladagolás kockázata két okból növekedett a felhasználóknál.

Először is, a szintetikus kannabinoidok ugyanolyan központi kannabinoid receptorokra hatnak az agyban, mint a természetes kannabiszban található THC, de nagyobb mértékben képesek kötődni ezekhez a receptorokhoz, és sokkal valószínűbb, hogy fiziológiai reakciót – vagy erősebb reakciót – váltanak ki.

Másodszor, mivel a használó képtelen a szintetikus kannnabisz elszívásakor szabályozni a koncentrációt és ez erősséget, ezért nagyobb az esély a túladagolásra.

Daniele Piomelli, a Kaliforniai Egyetem, Kannabisz Tanulmányok Irvine Központjának igazgatója úgy véli, hogy ezt a szintetikus kannabinoidot a 70-es években kezdődő fejlesztések óta teljesen rosszul használják, ami magyarázza a holland kutatók által feltárt veszélyeket.

„Ezeket eredetileg laboratóriumi állatok számára tervezték, nem pedig emberi használatra” – mondta Piomelli.„Megpróbálták feljavítani a THC-t, többnyire jobb fájdalomcsillapítót keresve, de a mellékhatások miatt kénytelenek voltak lemondani róla.”

Piomelli szerint a másik gyakori túladagolást okozó tényezőt a ‘spice’ anyagokhoz kevert egyéb összetevők jelentik. A kannabisz alternatívájaként értékesített szintetikus kannabinoidokban számos vegyi anyagot, köztük patkánymérget is találtak.

A Piomelli reméli, hogy az alternatív kannabisz termékek szabadidős használatának veszélyes és pusztító hatásai nem akadályozzák a jövőbeni erőfeszítéseket olyan szintetikus kannabinoidok kifejlesztésére, amelyek biztonságosak és hatékonyak lehetnek orvosi használatra.

„A holland tanulmány segít a szintetikus kannabinoidok tényleges hatásainak megállapításáben, amikor ezeket ellenőrzött körülmények között és tanúsított laboratóriumokban végzik,”-mondta Piomelli. „Néhány vállalat olyan szintetikus kannabinoidokat fejlesztett ki, amelyek nem hatolnak be az agyba, de vegyes sikerrel. Azonban még mindig van érdeklődés és remény.”

Annak érdekében, hogy „biztosítsuk a szintetikus kannabinoid teljes körű kockázatértékelését”, a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy több kutatásra van szükség az olyan új pszichoaktív anyagokkal (NPS), mint a szintetikus kannabinoidok.

Az interneten értékesített CBD termékekben szintetikus kannabinoidokat találtak

Forrás:
https://news.weedmaps.com/2019/05/dutch-researchers-document-health-hazards-of-using-synthetic-marijuana