Az idősebb felnőttek jobban funkcionálnak orvosi kannabisz használata mellett

Biomedicines

Egy új tanulmány szerint az orvosi kannabisz használata idősebb felnőtteknél javulást eredményez a napi funkcionalitásban, valamint csökkenti a fájdalmat és az opioidhasználatot.

Az orvosi kannabisz az olyan napi tevékenységek javulásával járt, mint a vásárlás, az ételkészítés, a takarítás és a gyógyszerek kezelése.

A kannabisz használata egyre növekszik az idősebb felnőttek körében, különösen az elmúlt évtizedben, ahogy egyre szélesebb körben válik elérhetővé és elfogadottá.

A 2022-es Monitoring the Future paneltanulmány éves jelentése, amely nyomon követi a kábítószer-használat tendenciáit és elterjedtségét, megállapította, hogy az 50 és 60 év közötti amerikaiak körülbelül 20%-a fogyasztott kannabiszt az elmúlt 12 hónapban.

Ez a felmérés által valaha feljegyzett legmagasabb százalék ebben a korcsoportban, és valószínűleg sokan használják potenciális terápiás tulajdonságai miatt. Korábbi felmérések arra utalnak, hogy ez a korcsoport leggyakrabban fájdalom és alvászavarok kezelésére használja a kannabiszt, általában pozitív eredménnyel.

Egy új izraeli tanulmány célja az volt, hogy felmérje az orvosi kannabisz használatának hatásait az időskorúakra, különös tekintettel a napi működésükre, amelyet korábbi tanulmányok nem tártak fel.

A kutatók megfigyeléses vizsgálatot végeztek 120, 65 éves és idősebb betegen, akiknek kannabiszt írtak fel különféle betegségek, de többnyire krónikus, nem rákos fájdalom miatt.

A résztvevők többsége különböző THC és CBD arányú kannabisz olajat használt.

Az alkalmi kannabiszhasználat jobb kognitív funkcióval jár idősebb felnőtteknél

Funkcionalitás, fájdalom és opioidhasználat

Az eredmények azt mutatták, hogy a hat hónapos vizsgálati időszak során a betegek többsége (86%) javulásról számolt be az orvosi kannabisz használatát követően, valamint csökkent náluk a fájdalom és a vényköteles opioidhasználat.

A kutatók mérték a kannabisz hatásait a mindennapi élettevékenységekre (ADL), amelyek magukban foglalták a fürdést, öltözködést, etetést és a WC-re járást, valamint a mindennapi élethez szükséges eszközhasználatot (IADL), mint például a telefonálás, a vásárlás, az ételkészítés, takarítás, mosás, pénzügyek kezelése és a gyógyszerek megfelelő használata.

Azt találták, hogy a kezelés hatásásra javult az eszközhasználat, de az élettevékenységek nem. A korcsoportok között azonban „jelentős különbség” volt, a fiatalabb betegek „nagyobb valószínűséggel” érnek el jobb eszközhasználat-pontszámokat.

„A kannabisz azzal a mechanizmussal javítja a funkcionális állapotot, hogy javítja a krónikus fájdalmat, a hangulatot és az általános jólétet. Egy másik lehetséges mechanizmus bizonyos gyógyszerek, például a benzodiazepinek csökkenése, amelyekről kimutatták, hogy befolyásolják az idősebb felnőttek funkcionális állapotát” – állítják a kutatók.

„Mindezek a változások lehetővé teszik az idősebb felnőttek számára, hogy önállóbban működjenek a társadalomban, de ezek a változások nem javíthatják az olyan funkciókat, mint a kontinencia, a tisztálkodás vagy az öltözködés, amelyek az élettevékenység-pontszámokban is tükröződnek. Így nem meglepő, hogy az orvosi kannabisz javítja az eszközhasználatot, de nem az élettevékenységeket.”

Az idősebb betegek életminősége javult az orvosi kannabiszkezelést követően

Több adatra van szükség

A szerzők felhívják a figyelmet a tanulmány számos korlátjára, köztük arra a tényre, hogy a megfigyelés az ok-okozati összefüggés helyett csak az összefüggés azonosítását teszi lehetővé, az elfogyasztott kannabisz változatossága, valamint amiatt, hogy a résztvevők többségét fájdalom miatt kezelték.

Hozzáteszik, hogy „alapvető fontosságú”, hogy több bizonyítékon alapuló adatot gyűjtsenek a kannabisz idősebb felnőttekre gyakorolt hatásairól.

A tanulmány következtetésében a kutatók a következőket írják: „Az orvosi kannabisz idősebb felnőtteknél javíthatja a funkcionális állapotot és a hangulatot, amint azt az eszközhasználat és az időskori depresszió skála (GDS) jobb pontszámai mutatják hat hónapos kezelés után. Ezenkívül hozzájárul az általános állapothoz, és csökkenti a fájdalmat és a fájdalomcsillapítók, köztük az opioidok használatát. Alapvető fontosságú további bizonyítékokon alapuló adatok gyűjtése, beleértve a kettős-vak, randomizált, kontrollos vizsgálatokból származó adatokat is erre a speciális populációra vonatkozóan.”

A kannabisz nem károsítja az idősebb felnőttek kognitív funkcióit, de javíthatja az agy egészségét

A kannabiszhasználat növekvő aránya az idősebb felnőttek körében „nem meglepő”

Megan Patrick, PhD, a Michigani Egyetem kutatóprofesszora és a Monitoring the Future paneltanulmány vezető kutatója szerint: „Az olyan felmérések értéke, mint a Monitoring the Future, az, hogy megmutassák, hogyan alakulnak a szerhasználati trendek évtizedek és az emberi fejlődés során – a serdülőkortól egészen a felnőttkorig.

„A szerhasználattal kapcsolatos magatartás és közvélemény gyorsan változhat az elérhetőségtől és egyéb tényezőktől függően. Fontos ennek nyomon követése, hogy a közegészségügyi szakemberek és a közösségek felkészülhessenek.”

Az eredmények talán nem szokatlanok, tekintve, hogy az Egyesült Államokban egyre nagyobb a kannabisz elérhetősége, mivel 52 államból 38-ban engélyezett valamilyen hozzáférés.

Ezzel egyidőben az amerikai egészségügyi minisztárium (HHS) vezető tisztségviselői írtak egy levelet a Kábítószer-ellenes Hivatalnak (DEA), és azt javasolták, hogy a kannabiszt helyezzék át az I. jegyzékből a III. jegyzékbe, alacsonyabb kockázatú drognak minősítve.

Más felmérések is a kannabiszhasználat növekvő arányáról számoltak be az elmúlt évtizedben, különösen a felnőttek és az idősek körében. 2021-ben egy felmérés kimutatta, hogy a kannabiszfogyasztók 26%-a (közel 17 millió amerikai) 50 éves vagy idősebb.

Egy másik közelmúltbeli jelentés szerint a felnőttek 42%-a nyilatkozott úgy, hogy használt kannabiszt, és valószínűleg újra fogja használni, 37%-uk pedig „jelenlegi fogyasztónak” nevezte magát. A fogyasztók csak alig fele (47%) volt 25-44 éves, 18% 45-54 éves, 15% 55-64 éves és 10% 65 év feletti.

Mivel a kannabisz terápiás potenciálja egyre szélesebb körben elfogadottá válik számos, az élet későbbi szakaszában fellépő krónikus állapot, például krónikus fájdalom, ízületi gyulladás, Parkinson- és Alzheimer-kór esetén, valószínűleg sok idős felnőtt fontolgatja kezelési lehetőségként.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Placebo-kontrollos vizsgálat: Az orvosi kannabisz viselkedési zavarok kezelésére demens betegeknél