Tanulmány: Az Alzheimer-kórt a kannabinoid veszteség okozza

Alzheimers and cannabinoid impairment - HUN

Az Alzheimer esetében előforduló korai deficit oka az agy kannabinoidjainak elzáródása lehet, a Stanford Egyetemen készült új kutatás szerint.

Az agyban található fehérje csomók, az úgynevezett béta-amiloid plakkok, az Alzheimer-kór elsődleges jelzői. A tudósok hosszú időn át tudták, hogy ezek a csomók zavarják a memória jeleket az agyban -, de nem tudták hogyan.

Most egy csapat a Stanford Orvostudományi Egyetemről nyomon követte a béta-amiloid plakk hatását az agy endogén kannabinoidjainak, vagy endokannabinoidjainak aktivitásáig. Ezeket a vegyületek az agy természetesen állítja elő és utánozzák a kannabisz vegyületek hatásait. Sok más funkció mellett a kannabinoidok fontos szerepet játszanak a memóriában és a tanulásban.

Patkányokból vett agyszeletekben a kutatók megfigyelték, hogy a béta-amiloid csomók közvetve rontják a memória folyamatokat azáltal, hogy zavarják a kannabinoidok normális aktivitását.

Az agy kannabinodjainak megzavarása lehet az a mechanizmus, amely a korai memória hiányt okozza az Alzheimernél, mondja Daniel Madison, PhD, a tanulmány vezetője. A kannabinoidok egy új lehetőséget jelenthetnek az Alzheimer kezelésében, mielőtt a betegség előrehaladottá válik, tette hozzá.

Ezeket a megállapításokat 2014 június 18-án tették közzé az Ideg (Neuron) című folyóiratban.

Forrás:
http://www.leafscience.com/2014/06/23/alzheimers-caused-loss-cannabinoids-study-shows/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..