Tanulmány: A kannabiszban lévő CBC segíti az új agysejtek növekedését

Neurochemistry International

A közhiedelemmel ellentétben az agy nem áll le a növekedésben egy bizonyos kor elérése után. Tény, hogy az agysejtek folyamatosan termelődnek a felnőttekben egy folyamat által, amit úgy neveznek: neurogenézis.

Egy úttörő kutatás Olaszországból azt mutatja, hogy a kannabiszban lévő kannabikromén (CBC) nevű, meglehetősen ismeretlen vegyület segíthet ebben a folyamatban. A Neurochemistry International folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt írták:

“Összefoglalva a CBC a felnőtt idegi őssejteken keresztül fejt ki hatást az agy egészségére.”

Pontosabban azt találták, hogy a CBC növelte a fejlődő agysejtek életképességét – amik a tudósok számára úgy ismertek, mint felnőtt idegi őssejtek és progenitorsejtek (NSPC).

Felnőtteknél a neurogenézis az agy egy adott területén fordul elő, ami fontos a memória és a tanulás szempontjából: a hippokampuszban. Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy az agy minden nap képes több, mint 5000 új sejtet előállítani, bár úgy tűnik, hogy ez a szám a korral csökken.

Ahogy a szerzők az új tanulmányban megmagyarázzák, az őssejtek, amik részt vesznek a neurogenézisben “alapvető összetevői az egészséges agyműködésnek” és a növekedésükben bekövetkezett csökkenés hozzájárul különböző betegségekhez, többek között a depresszióhoz és az Alzheimer-kórhoz.

Érdekes módon korábbi tanulmányok a CBD és a THC hasonló hatásait mutatták ki az agyi idegsejtek növekedésében.

A University of Saskatchewanról Dr. Xia Zhang vezette az egyik első tanulmányt a THC-ról és a neurogenézisről. Egy Science Daily-nek adott interjúban összefoglalta az eredményeket a 2005-ös tanulmányról:

“A legtöbb ‘kábítószer’ elnyomja neurogenézist. Csak a kannabisz segíti elő a neurogenézist.”

Bár a jelenlegi vizsgálatot patkányokból származó őssejtekkel végezték, a szerzők azt remélik, hogy a kannabisz készítményekkel végzett majdani kutatások erősebb bizonyítékkal szolgálhatnak “ezen gyógynövénytermékek jövőbeni klinikai alkalmazásának lehetséges előnyeiről, neurológiai betegségek vagy sérülések kezelésében.”

Forrás:
https://www.medicaljane.com/2013/08/21/study-cannabichromene-cbc-may-aid-in-brain-development/