A CBC, egy kevéssé ismert kannabinoid, előnyös hatással lehet az idegrendszerre

Ez a tartalom a Project CBD eredeti cikkének fordítása. Minden jog fenntartva az szerző(k) részéről.

2013-ban Noriko Shinjyo a japáni Chiba Egyetem kutatója Vincenzo Di Marzo olasz kannabinoid tudóssal közösen írt egy tanulmányt a kannabikroménről (CBC), egy fitokannabinoidról, amely mélyreható hatást fejt ki az idegrendszerre.

A Neurochemistry International-ben megjelent tanulmányuk azt vizsgálta, hogy a CBC hogyan befolyásolja a felnőtt idegi őssejtek sorsát, amelyeket „az agyműködés alapvető összetevőjeként írnak le az egészségben és a patológiában”. Ahogy az őssejtek érnek, megváltoznak, és új neuronokká és más sejtekké differenciálódnak. Az in vitro kutatások szerint a CBC pozitív hatást gyakorol az idegi őssejtekre azok érési fázisában.

A közelmúltban tudósok egy másik csoportja követte nyomon ezt az évtizedes felfedezést, és felvázolt hét olyan mechanizmust, amelyeken keresztül a CBC képes megvédeni és regenerálni az idegrendszert. Eredményeikről a Life című svájci tudományos folyóiratban számoltak be, megjegyezve, hogy a CBC, a „neurogenezis fokozásával” képessé teszi az őssejteket „életképességük és differenciálódásuk fenntartására”.

Mik azok az idegi őssejtek?

A tudósok azonosították az agy bizonyos területeit – a hippokampuszt és az oldalsó agykamrákat –, ahol idegi őssejtek keletkeznek. Ezek a sejtek differenciálódásnak nevezett érési folyamaton mennek keresztül, amely fontos szakasz a gerincvelőben, az agytörzsben és az izomszabályozásra programozott agyi régiókban található fiatal sejtek számára. A fiatal őssejtek új neuronokká fejlődnek, de olyan sejteket is képezhetnek, amelyek az idegeket körülvevő védőburkot alkotják.

Egyes idegi őssejtek asztrogliasejtekké, más néven asztrocitákká differenciálódnak. Ezek a bőséges csillag alakú sejtek benépesítik az agy szürke- és fehérállományát, ahol szabályozzák az agyi véráramlást és az elektromos impulzusok átvitelét. Kulcsfontosságú szerepet játszanak a vér-agy gát fenntartásában, valamint az agy és a gerincvelő helyreállításában fertőzést vagy traumás sérülést követően.

A CBC egy „neurogenezis fokozó”, amely lehetővé teszi az őssejtek számára, hogy „fenntartsák életképességüket és differenciálódásukat”.

Ezeknek az érett sejteknek egy szubpopulációja viszont alvó állapotban marad. Ez szerencsés, mivel az aktív asztrociták meggátolhatják az agy természetes regenerációs képességét egy sérülés után. Ez azt jelenti, hogy az agyban és a gerincvelőben található idegi őssejtek szabályozott érése segít megvédeni és regenerálni az idegrendszert. Ezt a folyamatot pedig fokozza a CBC, amely szabályozza az új neuronok termelődését, miközben csökkenti az aktív érett sejtek képződését, amelyek gátolhatják az agysérülés utáni regenerációt.

Képes a CBC regenerálni az embrionális sejteket?

2023-ban egy hat olasz tudósból álló csapat új részleteket tett közzé, amelyek elmagyarázzák, hogyan védi és regenerálja a CBC a sérült neuronokat és az idegrendszer összetevőit. Elemzésük feltárta, hogy a CBC elősegíti a dopamin neuronok és glutamát receptorok megfelelő érését.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a CBC alkalmazása „fontos kiegészítést jelenthet az idegrendszer regenerációjában, de további kísérleteknek kell tisztázniuk és optimalizálniuk, hogyan lehetne hatékonyan felhasználni a CBC-t erre a célra”.

Szerzői jog, Project CBD. Engedély nélkül nem nyomtatható újra.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Tanulmány: A kannabiszban lévő CBC segíti az új agysejtek képződését

Forrás:
https://projectcbd.org/science/cannabichromene-a-minor-cannabinoid-with-major-upside/